HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΒλέπει και μαθαίνει (Διασίδι και αργαλειός)

Βλέπει και μαθαίνει (Διασίδι και αργαλειός)

DSCN6569

Ετούτο το κοριτσάκι στη φωτογραφία, της θύμισε την ίδια όταν ήταν μικρή! Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν παιχνίδια για τα παιδιά όπως σήμερα. Στο σπίτι δεν είχαν ούτε ραδιόφωνο. Οι γονείς έλειπαν όλη την ημέρα στα χωράφια.

Ήταν τόσο ζωηρό κοριτσάκι, δεν άφηνε κανέναν σε ησυχία στη γειτονιά. Έτσι η μανούλα της την έπαιρνε τον περισσότερο καιρό μαζί της στα χωράφια. Στον τρύγο, στο θέρο, στις ελιές. Για τη μικρούλα αυτές οι δουλειές ήταν σαν παιχνίδια.

Έβλεπε και μάθαινε

Το γνέσιμο, το διασίδι, ο αργαλειός, ήταν απ’ τις καλύτερες στιγμές της. Σπάνια όμως την άφηναν να συμμετέχει. Έπρεπε μόνο να κοιτάζει. «Δεν θα σου χρειαστεί» έλεγε η μανούλα της. «Θα μάθεις γράμματα»…

DSC01435

DSC01436

DSC01438

Όλες οι δουλειές που δείχνουν οι φωτογραφίες, της είναι γνώριμες. Έχει παρακολουθήσει με τα παιδικά της μάτια, να τις κάνουν, η μανούλα της, οι θειάδες της και οι μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού. Και η ίδια παρά τις απαγορεύσεις είχε αποτολμήσει να καταπιαστεί με κάποιες… σαν παιχνίδι.

Παιδεύτηκε πολύ, άκουσε φωνές και μαλώματα για τη ζημιά που έκανε, μέχρι να καταφέρει να κρατήσει σωστά με τα χεράκια της τη ρόκα (1) και να στρίψει το νήμα ομοιόμορφα!

Στον αργαλειό δεν έφταναν τα ποδαράκια της, της επέτρεπαν όμως να μαζεύει το νήμα στα «μασούρια»(2) με το «ανεμίδι»(3) μόνο όταν τα νήματα ήταν μάλλινα. Μεγάλη μετά τα 15 της, όταν βρέθηκε μπροστά σε αργαλειό, κάθισε, αρκετές ώρες, προσπάθησε και τελικά κατάφερε να συντονίσει τα πόδια και τα χέρια της!

DSCN6573

DSCN6581

IMG_4092

Το «μπελόνιαμα» του διασιδιού ήταν μια ιεροτελεστία. Κρατούσε πολλές ώρες. Μαζεύονταν πολλές γυναίκες –χρειάζονταν πολλά χέρια αλλά και ειδικές γνώσεις στο «μέτρημα». Στο χωριό της υπήρχαν αρκετές μεγάλες γυναίκες που κατείχαν την τέχνη του μπελονιάσματος. Η μικρή μαγευόταν απ’ αυτή την τελετουργία. Το κροτάλισμα που έκαναν τα «καλάμια» (4) όταν ξετυλίγετο το νήμα, και η πέτρα (5) που τοποθετούσαν όταν σερνόταν, ώστε να μένει τεντωμένο μέχρι να το τυλίξουν γύρω από το «αντί», (6) αφού το περνούσαν πρώτα μέσα από τα μιτάρια, (7) ήταν για κείνη, μοναδικές εμπειρίες.

Εκείνο που θάμπωνε στη κυριολεξία τα ματάκια της ήταν όταν βάφονταν τα νήματα. Ω τι υπέροχα χρώματα είχαν οι «ματσέτες» όταν απλώνονταν να στεγνώσουν. Οι βαφές αγοράζονταν από τον «Λάμπρη τον Πινακοχωρίτη». Από τον ίδιο αγόραζαν επίσης και τα νήμα που χρησιμοποιούνταν για το «στημόνι»…

DSCN8382

καμαρωστε αθανι 1972

Στο πέρασμα της ζωής όλα αυτά παραμερίστηκαν. Δεν μπορούσε να φανατιστεί τότε, ότι σήμερα όλες αυτές οι παρακαταθήκες των παιδικών της χρόνων θα ήταν ακόμα ζωντανές.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Ενώ η άμμος στο Κάστρο αυξάνεται και πληθύνεται…
Επομενο αρθρο
Νέα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ανακοίνωσε η παράταξη «Μαζί για τη Λευκάδα μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.