HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΒλυχό Λευκάδας 2019: Το σκοτεινό χωριό!

Βλυχό Λευκάδας 2019: Το σκοτεινό χωριό!

Άρωμα Λευκάδας: Αντιγράφουμε από τον Σύλλογο Βλυχού «Θέαλος» ανάρτηση την οποία βλέπουμε συχνά τις τελευταίες μέρες, ένδειξη πως το χωριό παραμένει ακόμα στο σκοτάδι.

«Από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μέχρι και σήμερα 8 Ιανουαρίου, ένα κατάμαυρο πέπλο καλύπτει τον “μέσα” δρόμο του χωριού. Για το Βλυχό μιλάμε! Όχι για κάποιο χωριό στα Άγραφα που επλήγη από τον χιονιά.

Μπορεί να είναι επίτηδες τοποθετημένο φυσικά για να μην ματιαζόμαστε οι έμορφες και λυγερόκορμες που κυκλοφορούμε μετά την δύση του ηλίου στο χωριό. Μπορεί να έχουν αναγνωρίσει το ρομαντισμό που μας δέρνει εκεί στο χωριό και να τον ενισχύουν με αυτόν τον υπέροχο τρόπο.

Απλά κάντε το εικόνα. Να θέλει κάποιος να βγει από το σπίτι του, όχι τα μαύρα μεσάνυχτα …, κατά τις 8 το βραδάκι ας πούμε, για να πάει μέχρι το αυτοκίνητό του, στο σπίτι του γείτονά του, να πετάξει τα σκουπίδιά του, να περπατήσει βρε αδερφέ γιατί του την έδωσε μέσα στο σπίτι. Και να κινδυνεύει να φάει τα μούτρα του σε μια ευθεία δρόμο.

Δεν ξέρω που οφείλεται το θαύμα αυτό της συσκότισης, … ίσως οι υπεύθυνοι του φωτισμού, να έχουν πληροφορίες για βομβαρδισμό της περιοχής από κάποιον άγνωστο εχθρό.

Οι δικές μου πληροφορίες πάλι, θέλουν ο εχθρός να είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε. Να κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένα πράμα.

Εχθρός είναι αυτός που δε νοιάζεται για τον τόπο του. Που έχει την ευθύνη να παρέχει στους ανθρώπους που ζουν δίπλα του τα αυτονόητα: φως, νερό, καθαριότητα, ασφαλή πρόσβαση στα σπίτι και τις δουλειές τους, και να μη το κάνει. Αυτός που “γράφει” συστηματικά τον συμπολίτη του εκεί που δεν παίρνει μελάνι. Αυτός που δεν δίνει σημασία στα προβλήματα αλλά στους εντυπωσιασμούς.

Κατά τα άλλα εσείς εκεί οι άρχοντες του τόπου προσέχετε μη τυχόν και χάσετε καμιά κοπή πίτας τις επόμενες ημέρες ….. κι αφήστε τα χωριά στο σκοτάδι και την απομόνωση.»

Και σήμερα συμπληρώνουν:

«Ο φωτισμός είναι θέμα ασφάλειας μας κύριε Δήμαρχε και στοιχειώδες πολιτιστικό αγαθό, όπως το νερό και η καθαριότητα. Αυτά λείπουν από το Βλυχό. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε γιατί πληρώνουμε δημοτικά τέλη και μάλιστα ακριβότερα από μεγαλουπόλεις; θα επανέλθω για να ενημερώσω τους κατοίκους τι έγινε με τον δημοτικό φωτισμό με έγγραφα σας!!!!»

Μετά την ανάρτηση μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλυχού-Γενίου “Θέαλος” έστειλε στα Μέσα ενημέρωσης την παρακάτω καταγγελία:

Καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού-Γενίου “Θέαλος”

Οι τελευταίες ημέρες του 2018 και οι πρώτες (πάνε δέκα τώρα) του 2019, επεφύλαξαν στο Βλυχό μια δυσάρεστη έκπληξη: Το απόλυτο σκοτάδι.

Όχι ότι είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

Ο εσωτερικός δρόμος του χωριού, λίγο πριν από το ύψος του αλιευτικού καταφυγίου και μέχρι την έξοδο του για Κατωχώρι βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς οι κολώνες, που έδιναν το στοιχειώδη φωτισμό για κάποιο λόγο (“βλάβη” το αποκαλεί η ΔΕΗ στην οποία παραπέμπει ο Δήμος Λευκάδας) παραμένουν “ερμητικά σβηστές”.

Οι κάτοικοι, του έτσι κι αλλιώς παρατημένου από τις αρχές, Βλυχού, αναγκαστικά μαζεύονται από νωρίς στα σπίτια τους καθώς δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο του χωριού, εκτός κι αν φέρουν μαζί τους φακό.

Δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, καθώς κινδυνεύουν με τραυματισμό μιας και η ορατότητα απλά είναι ανύπαρκτη. Πέρα από τον κίνδυνο τραυματισμού, το απόλυτο σκοτάδι σαφώς και εγκυμονεί και άλλου είδους κινδύνους για την ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων.

Οι κλήσεις τους για την επίλυση του προβλήματος προς τις αρμόδιες αρχές πέφτουν στο κενό μέρες τώρα. Ο Δήμος παραπέμπει στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δηλώνει “βλάβη” που ΘΑ διορθωθεί κάποια στιγμή – θέλουμε να πιστεύουμε μέσα στο 2019.

Επειδή λοιπόν, οι κάθε είδους αρμόδιοι, (Δήμος, Περιφέρεια, Λιμεναρχείο, άλλες δημόσιες υπηρεσίες) προφανώς αγνοούν επιδεικτικά τους κατοίκους του Βλυχού και της ευρύτερης περιοχής και τους φέρονται ως πολίτες, όχι απλά δεύτερης, αλλά τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, να τους υπενθυμίσουμε ότι καθήκον και υποχρέωσή τους είναι να παρέχουν στους συμπολίτες τους τουλάχιστον τα αυτονόητα, νερό, φως, καθαριότητα, ασφάλεια, πολύ περισσότερο όταν για αυτά τα αυτονόητα, οι πολίτες πληρώνουν αδρά δημοτικά και άλλα τέλη για να τα έχουν.

Για την κατάσταση αυτή, ήδη από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος έχει αναρτήσει στη σελίδα του στο facebook, φωτογραφίες του απόλυτου σκοταδιού και σχετικές παρατηρήσεις. (Δείτε εδώ: https://www.facebook.com/thealosvlicho/)

Οι κάτοικοι και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού Γενίου”Θέαλος”

Προηγουμενο αρθρο
Την ήττα γνώρισε η Νίκη Λευκάδας από τον Ηρακλή
Επομενο αρθρο
Τροχαίο με τραυματισμό 19χρονου στη Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Μάχη
    10 Ιανουαρίου 2019 at 11:09 — Απάντηση

    Το χωριό μας. Απίστευτου κάλλους. Δυστυχώς όμως χωρίς τα αυτονόητα. Φώς, νερό, καθαριότητα αναζητούνται. Σκοτεινιά κι ερημιά παντού κι όχι για πρώτη φορά. Νερό με το σταγονόμετρο και φυσικά δεν είναι πόσιμο. Καθαριότητα; ουδέν σχόλιο. Ρωτήστε μόνο πότε πλένονται οι κάδοι. Φυσικά, ουδείς δεν γνωρίζει κάτι για το “έγκλημα”. Αλλά σύντομα, λόγω των ημερών, θα έρθουν για επισκέψεις στο χωριό, ένεκα του ψήφου, βεβαίως βεβαίως. Θα ήθελα να ήξερα τι θα πουν. Εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα ντρεπόμουν. Αλλά είπαμε, θα φτιάξουμε τη μαρίνα….. Ακόμα κι ο Μαυρογιαλουρος είχε φιλότιμο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.