HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒολές κατά Περιφέρειας και ΕΤΙΝ από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λευκάδας

Βολές κατά Περιφέρειας και ΕΤΙΝ από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λευκάδας

Την αγωνία του για την νέα τουριστική σεζόν αλλά και τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο που σχεδιάζεται και υλοποιείται η πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην τουριστική προβολή εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σ. Σκιαδαρέσης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στο νησί μας (Ζάκυνθος) και συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ΕΟΑΕΝ.

Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και τις διανυκτερεύσεις, καθώς και η επιβολή βαρύτατης φορολόγησης στην πλειοψηφία των καταλυμάτων θα λειτουργήσουν ανασταλτικά, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση, στην μεγάλη αύξηση των επισκεπτών που θα μπορούσαμε να αναμένουμε το 2016, ενώ ειδική αναφορά από την πλευρά του έγινε και στην ΕΤΙΝ, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ως μέλος.

Αναφερόμενος στην γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Χώρα, με αφορμή και τα όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΟΑΕΝ, ο κ. Σκιαδαρέσης σημείωσε πως οι επιχειρήσεις βάλλονται και ουδείς καταλαβαίνει πως αν δεν βγάζουν χρήματα, δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους και το κράτος να έχει έσοδα.

«Αντί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βγάλουν χρήματα και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κάνουν το ακριβώς αντίθετο! Μας βομβαρδίζουν με φόρους που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εισπραχθούν! Δυστυχώς αυτό το αυτονόητο κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν» τόνισε ο κ. Σκιαδαρέσης, υπογραμμίζοντας πως το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον δεν επιτρέπει ούτε νέες επενδύσεις.

«Γίνεται λόγος για τα 35 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ αλλά το ερώτημα είναι που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα. Για παράδειγμα πολλά από τα προγράμματα αυτά θα διατεθούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι στις μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν προβλέπονται χρήματα για την ανακαίνιση των μικρών μονάδων για να εξασφαλίσουμε καλύτερης ποιότητας τουρισμό» υπογράμμισε ο κ. Σκιαδαρέσης ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως διαφορετικά μέτρα και σταθμά υπάρχουν και στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε σχέση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που οι εγκαταστάσεις τους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης.

«Οι Κυβερνήσεις χαϊδεύουν κάποιες κοινωνικές ομάδες και χτυπάνε κάποιες άλλες. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλο για ισοδύναμα γιατί ξέρουμε πως θα χτυπήσουν το δικό μας κεφάλι!» υπογράμμισε.

Ειδικά σε ότι αφορά τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Λευκάδας όπως και όλης της Περιφέρειας, ο κ. Σκιαδαρέσης έκανε λόγο για αποσπασματικές κινήσεις.

«Δεν μπορούμε να συντονιστούμε όλοι οι φορείς και να κάνουμε κάποιες κοινές δράσεις. Αντίθετα, ξοδεύουμε τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουμε, χωρίς συντονισμό! Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα κάναμε προσπάθειες ως Επιμελητήριο για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, για νέες αεροπορικές συνδέσεις με το Άκτιο και για τη δραστηριοποίηση εταιρειών χαμηλού κόστους» σχολίασε, διαπιστώνοντας πως υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα συνεργασίας με τους δημόσιους φορείς όπως είναι για παράδειγμα η Περιφέρεια. Ως ένδειξη αυτής της κακής συνεργασίας, ο κ. Σκιαδαρέσης επικαλέστηκε το γεγονός ότι παράλληλα με τις εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο για τα νησιωτικά επιμελητήρια και τον τουρισμό, η Περιφέρεια είχε διοργανώσει επίσκεψη τούρκων τουρ οπερέιτορς στην Κέρκυρα.

«Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού και ο καθένας μόνος του κάνει ό,τι καταλαβαίνει! Δεν είναι λογική αυτή. Δεν βλέπω ούτε τώρα κάτι διαφορετικό, πέρα ενδεχομένως από το γεγονός ότι δίνεται λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στην Κεφαλονιά» σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με την ΕΤΙΝ, χαρακτήρισε την λειτουργία της ως μια «λυπητερή ιστορία»
«Το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας αυτής είναι ότι την πλειοψηφία των μετοχών την έχει το Δημόσιο. Αντί να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών οι επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια και η ΕΤΙΝ να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης, το αφήσαμε στην Περιφέρεια και τους Δήμους! Από ένα κεφάλαιο 300.000 Ευρώ, ξοδεύτηκαν άλλα τόσα και τώρα ψάχνουμε να δούμε τι έγινε. Έχει περάσει 1,5 χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτα» κατέληξε.

Μαριλένα Παπαδάτου

Πηγή: ermisnews.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ενίσχυση των πτήσεων από την Transavia προς Λευκάδα, Κέρκυρα και Ζάκυνθο το 2016
Επομενο αρθρο
Για ποιους δεν ντρέπεστε, κ. Τσίπρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.