HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΒρίσκονται σε κίνδυνο οι φοίνικες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης;

Βρίσκονται σε κίνδυνο οι φοίνικες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης;

Πριν από σχεδόν ένα μήνα είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο που διατρέχουν οι φοίνικες στο νησί μας από τον «Κόκκινο Ρυγχωτό Κάνθαρο».[δες εδώ]. Τότε ακόμα δεν είχε κοπεί ο φοίνικας της Παναγίας των Ξένων, ούτε οι δυο φοίνικες από τον προαύλιο χώρο των Αγίων Αναργύρων.

Επανερχόμαστε με θλιβερές φωτογραφίες και των δυο περιοχών.

DSCN5840

DSCN5846

«Ένας σχετικά νέος «εχθρός» που εισήχθη στη χώρα μας από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής απειλεί να καταστρέψει τα φοινικόδεντρα όλης της Ελλάδος. Θυμίζει σκαθάρι, ονομάζεται κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (red palm weevil – Rhynchophorus ferrugineous, κολεόπτερο της οικογένειας Curculionidae) και καταστρέφει τα φοινικόδεντρα δημιουργώντας αποικίες στο εσωτερικό του κορμού τους. Κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπισή του.

DSCN5816

DSCN5827

Το έντομο προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ασία και ήρθε πριν λίγα χρόνια και στην περιοχή της Μεσογείου προκαλώντας, αρχικά, έντονα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος, Τυνησία). Στη χώρα μας εισήχθη το 2005 από φυτωριούχους οι οποίοι, για λόγους κέρδους, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες φοινικόδεντρων από την Αίγυπτο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Πολλά από τα φυτά που εισήχθησαν τότε ήταν μολυσμένα, «φιλοξενώντας» στο εσωτερικό τους πολυάριθμους πληθυσμούς του εντόμου.

Φημολογείται ακόμα ότι και κατά την κατασκευή έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είναι πιθανό να εισήχθησαν προσβεβλημένα φοινικόδεντρα από το Ισραήλ.

Πολλές περιοχές στην Ελλάδα έχουν ήδη προσβληθεί από το έντομο, χάνοντας τον ένα φοινικόδεντρο μετά το άλλο. Η γειτονική μας Πρέβεζα έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Δεν της έχει απομείνει σχεδόν κανένας φοίνικας.

1
Ακμαίο κόκκινου ρυγχωτού κάνθαρου (red palm weevil – Rhynchophorus ferrugineous) (φωτογραφικό αρχείο Ντηνιακού Δημήτρη)
2
Απεικόνιση του “κόκκινου σκαθαριού” τη στιγμή που εξέρχεται από τη νυμφική θήκη (φωτογραφικό αρχείο Ντηνιακού Δημήτρη)

Ο Κόκκινος Ρυγχωτός Κάνθαρος είναι ένα έντομο, ένα σκαθάρι με κόκκινο χρώμα, μήκους 3 εκατοστών και με ρύγχος, εξ’ ου και το όνομά του «Κόκκινος Ρυγχωτός Κάνθαρος». Προσβάλλει δε πολλά είδη φοινίκων. Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φυτού, στη βάση των νεαρών φύλλων, ή από πληγές στα φύλλα και τον κορμό. Τα θηλυκά σκαθάρια γεννούν 300 αυγά στις πληγές ή οπές του φοίνικα, τα οποία και εκκολάπτονται μετά από 2-5 ημέρες και οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα, ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες. Από μακριά, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι, η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και το γύρισμα των φύλλων προς τα κάτω, δίδοντας την εικόνα μιας ομπρέλας. Η συνέχεια είναι να πέφτουν τα φύλλα, να σέπεται ο κορμός και έτσι να ξεραίνεται το δένδρο. Η οσμή είναι χαρακτηριστική, είναι σα σαπίλα και οφείλεται στο υδαρές περιβάλλον που βρίσκονται οι νεκροί ιστοί του φοινικόδεντρου. Δυστυχώς μόνο τότε γίνεται αντιληπτή η προσβολή του φοίνικα, όταν δηλαδή η ζημιά που έχει υποστεί είναι ολέθρια. Η κατάσταση τότε είναι μη αναστρέψιμη και σε μικρό διάστημα από τότε θα επέλθει η ολική ξήρανση του δέντρου.

Αρκετό καιρό μετά το θάνατο του δέντρου, οι κάνθαροι, όταν δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα τροφής θα πετάξουν προς ένα γειτονικό φοίνικα. Αν δεν υπάρχει κοντά φοίνικας, τότε θα μετακινηθούν σε άλλη περιοχή. Το ακµαίο µπορεί να διανύσει απόσταση 1 χιλιομέτρου χωρίς διακοπή ενώ έχει βρεθεί πως μπορεί συνολικά να διανύσει έως και τρία χιλιόμετρα.

432

Επομένως οι φοίνικες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της γειτνίασης και με τις δυο περιοχές που έχουν προσβληθεί..

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού είναι η πρόληψη, αφού κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης, ειδικά αν περάσουν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του σε μια περιοχή, δεν υπάρχει (με την κατάσταση να γίνεται μη αναστρέψιμη). Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να αποφευχθεί η εξάπλωση του εντόμου.

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του εντόμου είναι ο θρυμματισμός των προσβεβλημένων δέντρων και το κάψιμο τους πριν τα ακμαία πετάξουν και αναπαραχθούν. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας δεν είναι δυνατή μια τέτοια αντιμετώπιση. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί και να λειτουργήσει τους «θρυμματιστές» που χρειάζονται καθώς και τους κλιβάνους στους οποίους θα καούν τα τελευταία υπολλείματα του φοίνικα μαζί με τα παθογόνα έντομα. Στην Ελλάδα ίσως δεν έχουν καταλάβει την έκταση και το είδος της προσβολής που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.»

DSCN5841

DSCN5850

 

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι αντιμετώπιση του είναι δυσκολότατη. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, μηχανήματα και πολλά χρήματα.

Κανένας δεν περιμένει θαύματα ούτε από τον Δήμο ούτε από την Περιφέρεια, που είναι αρμόδιοι για το θέμα. Αυτό όμως που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι τουλάχιστον η ενημέρωση. Υπάρχουν πολλοί φοίνικες σε ιδιωτικούς χώρους. Πρέπει σαν πρώτο βήμα να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε αν είναι δυνατόν, να μετριαστεί η εξάπλωση του σκαθαριού.

Πληροφορίες αντλήσαμε από: www.ipiros.gr και www.notiakynouria.gov.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εκλογές στο Σύλλογο Ηπειρωτών Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα στο πλευρό των προσφύγων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.