HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΒόλτα στο δίαυλο μ’ ένα ταχύπλοο

Βόλτα στο δίαυλο μ’ ένα ταχύπλοο

Προχτές, μια ζεστή μέρα με λαμπερό ήλιο, κάναμε μια μικρή βόλτα στο δίαυλο. Ξεκινήσαμε από τον πίσω Μώλο και πλεύσαμε μέχρι εκεί που «εκβάλει» ο βιολογικός καθαρισμός.

Το σκάφος που κάναμε τη βόλτα ήταν το εκπαιδευτικό της εταιρείας «Επί τροχών». Η εταιρεία δεν εκπαιδεύει μόνο υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά και οδηγούς ταχυπλόων. Εκπαιδευτής ήταν ο Δημήτρης Παρίσης και εκπαιδευόμενος ο Γιώργος Τυρολόγος. Για να οδηγήσει κάποιος ένα ταχύπλοο ακολουθείται μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του αυτοκινήτου. Εκπαίδευση και εξετάσεις.

DSCN6263

DSCN6281

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη… θα μπορούσε να είναι μια μοναδική εμπειρία αν…

Στο ξεκίνημα πανέμορφες εικόνες γεμίζουν τα μάτια και το μυαλό.

DSCN6323

Η εικόνα της μαρίνας της Λευκάδας από τη θάλασσα ίδια με αυτή που αποκομίζει όποιος την επισκεφτεί από τη στεριά. Καθαριότητα, τάξη, πολιτισμός. Όταν είχαμε επισκεφτεί τη μαρίνα από στεριάς, είχαμε γράψει πως αυτή «η πόλη μέσα στην πόλη» της Λευκάδας θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα λειτουργίας. Η άποψη μας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά.

DSCN6273

DSCN6237

Αυτή την εποχή σε όλη τη διαδρομή από την αμμόγλωσσα μέχρι το βιολογικό, βρίσκονται στο δίαυλο πολλά μηχανήματα που ασχολούνται με τη διάνοιξή του. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2015 και οι εργασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

DSCN6301

DSCN6286

Γι’ αυτό το σκοπό έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο που θα δημιουργούνταν η είσοδος της υπόγειας γέφυρας –απέναντι από το ΚΤΕΛ- αυτές οι τεράστιες ποσότητες από μπάζα.

DSCN6285

Όποιος θελήσει να φτάσει στη χωματερή από στεριάς, το θέαμα των σκουπιδιών δεν του προξενεί μεγάλη εντύπωση. Ο χώρος πριν και μετά, προκαταλαμβάνει τον επισκέπτη… Από τη θάλασσα όμως δεν είναι το ίδιο. Το μυαλό είναι καθαρό. Έτσι, μόλις αντικρίσεις τη χωματερή, είναι σαν να δέχεσαι ένα δυνατό χαστούκι.

DSCN6309

Ακόμα κι εκείνο το κομμάτι, δίπλα στη μαρίνα που έχει αναπλαστεί, παρότι φαίνεται καταπράσινο δείχνει πως κάτι δεν έχει γίνει καλά. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τι έχει συμβεί, προβληματίζεσαι γιατί δημιουργήθηκε αυτός λόφος, γιατί κρύψαμε τη θάλασσα;

DSCN6292

Τα σκουπίδια μας… Αφού τα δημιουργήσουμε δεν θέλουμε να ξέρουμε τίποτα για την «τύχη» τους. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, πάντως στο νησί μας έχουμε μια ιδιότυπη σχέση με τα σκουπίδια. Παράγουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα, δεν ασχολούμαστε με τρόπους ανακύκλωσης. Δεν ενδιαφερόμαστε να εφαρμόσουμε τρόπους ελάττωσής τους. Αλλά έχουμε δώσει «αγώνες» ώστε να μην εναποτεθούν κοντά στα σπίτια μας, στα χωριά μας, στις κοινότητές μας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, υπήρξαμε μάλλον τσάμπα μάγκες.

DSCN6310

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στα δεξιά μας δεσπόζει στην επιστροφή. Χρειάστηκε να πετσοκόψουμε κάποιες φωτογραφίες, ώστε να μην το ασχημαίνουν τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στην ξέρα που βρίσκεται μέσα στο δίαυλο.

DSCN6334

DSCN6335

Το καρνάγιο της Λευκάδας.

DSCN6338

DSCN6253

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης λουσμένο στο φως και τον ήλιο.

DSCN6233

DSCN6353

Προηγουμενο αρθρο
Τι ήταν η περίφημη κλανιόλα;
Επομενο αρθρο
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Συνοπτική Ιστορία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.