HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΓαλιατσάτος: Η ΠΙΝ πρέπει να είναι έτοιμη για τη διαχείριση του προσφυγικού

Γαλιατσάτος: Η ΠΙΝ πρέπει να είναι έτοιμη για τη διαχείριση του προσφυγικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Η ΠΙΝ πρέπει να είναι έτοιμη, αν και όποτε, μας ζητηθεί συνδρομή για τη διαχείριση του προσφυγικού

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που πραγματοποιήθηκε χθες (2/3/2016) στην Αθήνα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για την κατάσταση που επικρατεί και συζητήθηκε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της προσφυγικής ροής σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων από ορισμένες χώρες. Ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος δήλωσε σχετικά:
«Ο Υπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία και είναι προφανές ότι η ΕΝΠΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Έτσι δηλώσαμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Καταρχήν υπάρχει η ανθρωπιστική πλευρά που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει και οι εθνικοί λόγοι.
Υπάρχουν βέβαια και δυσκολίες τις οποίες θέσαμε στον κ. Υπουργό και αυτές έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα – χωρίς καμία καθυστέρηση- χάραξης ενός σχεδιασμού για τον χειρισμό της κατάστασης, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς, η ΕΝΠΕ, γιατί εμείς γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Δεύτερον πρέπει να εξεταστεί άμεσα ο τρόπος χρηματοδότησης, η πληρωμή των δαπανών που θα γίνουν. Επίκειται φυσικά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έως τότε πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δαπανών.
Και τρίτον να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση. Οι ενέργειες δηλαδή που θα πρέπει να γίνουν και αυτή τη στιγμή δεν προβλέπονται από πουθενά, πρέπει να τεθούν κάτω από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε τέλος ότι «σε αυτή τη φάση δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να ζητηθεί στο μέλλον, ειδικά στη φάση απορρόφησης όσων, προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών, αποκλειστούν οριστικά στη χώρα μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θέλουμε να αποφύγουμε τα στρατόπεδα, τις σκηνές και τη γκετοποίηση. Πρέπει να προετοιμαστούμε εντοπίζοντας όλες τις δυνατότητες στέγασης και σίτισης και να υπάρξει μια συνεργασία με τους τοπικούς οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς. Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είναι ένα θέμα που χρειάζεται η συνεργασία όλων μας».

Προηγουμενο αρθρο
Φάσεις και τα γκολ από τον αγώνα Τηλυκράτης – Πάλαιρος (βίντεο)
Επομενο αρθρο
Τσικνοπέμπτη στο Νυδρί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.