HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓενική συνέλευση του ΤΑΟΛ: Νηνεμία και ψυχραιμία παρά τον «ντόρο» που προηγήθηκε

Γενική συνέλευση του ΤΑΟΛ: Νηνεμία και ψυχραιμία παρά τον «ντόρο» που προηγήθηκε

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο η έκτακτη Γενική συνέλευση του ΤΑΟΛ. Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν:

1. Λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του Οινοποιείου Κάστρου.

2. Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Συν/σμού και λήψη απόφασης για την πορεία που θα ακολουθηθεί.

3. Εκλογή αντιπροσώπων για τη Γ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρακολούθησα το πρώτο θέμα, αυτό της αξιοποίησης του οινοποιείου στο Κάστρο. Οι συζητήσεις αλλά και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν άψογες και πολιτισμένες και η απόφαση σχεδόν αναμενόμενη, παρά το «πολεμικό κλίμα» που είχε καλλιεργηθεί από τους “πολεμοχαρείς”.

Στη σημερνή Γ.Σ. προήδρευσε ο Μάκης Μελάς.

Από τους 68 αντιπροσώπους αγροτών στο ΤΑΟΛ, ήταν παρόντες κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων 43. Επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι και των τριών εταιρειών που είχαν καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση του οινοποιείου. Εκτός του προέδρου του ΤΑΟΛ πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν 12 αντιπρόσωποι.

Για την αξιοποίηση του οινοποιείου στο Κάστρο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 3 εταιρείες. Η επιλογη του Δ.Σ. καθως και το σκεπτικο του,ήταν:
(YARIMBO PROPERTY LTD
Η εν λόγω εταιρεία, μας προσφέρει:
-Ετήσιο μίσθωμα 119.000 € με αναπροσαρμογές που θα οριστικοποιηθούν στο στάδιο πριν τη σύνταξη των συμφωνητικών.
-Προκαταβολή ποσού 416.500 € με την υπογραφή της σύμβασης.
-Διάρκεια μίσθωσης 20 έτη με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 20 έτη.
-Παραχώρηση χώρου στην είσοδο του κτιρίου για έκθεση και πώληση των αγροτικών μας προϊόντων.
-Πρόσληψη προσωπικού κατά την ευρύτερη πλειοψηφία από τη Λευκάδα.
-Κατασκευή τοίχου 3Χ3 για παρουσίαση της ιστορίας του συνεταιρισμού στην είσοδο του κτιρίου.
-Υψος επένδυσης 3.500.000 €.
Η πρόταση αυτή πλεονεκτεί σε όλους τους τομείς έναντι των άλλων δύο προτάσεων, που μας δίδουν ετήσια μισθώματα, η μεν ΝΟΤΙΟΝ 80.000 € με αναπροσαρμογή και ποσοστά επί του τζίρου μετά το ποσό των 1.600.000 €, η δε ΠΗΓΑΣΟΣ ετήσιο μίσθωμα 30.000 €.)

Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της πρότασης του Δ.Σ. για την ανάθεση της αξιοποίησης στην YARIMBO PROPERTY LTD, θεωρώντας την, πιο συμφέρουσα. Ανέφερε ακόμα την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο συνεταιρισμός.

Από τους περισσότερους ομιλητές εκφράστηκε καχυποψία για την επιλογή της παραπάνω εταιρείας. Από την αρχή ακόμα φάνηκε ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση μετά μάλιστα από τον ντόρο που είχε προηγηθεί. Μίλησαν οι: Μεσσήνης, Βικέντιος, Ραυτόπουλος, Κούρτης, Μεταξάς, Χόρτης, Μορφέσης, Κονιδάρης, Μαντζάνας και Σολδατος.

Ο κ. Μικρώνης μέλος του εποπτικού συμβουλίου επεσήμανε τις σημαντικές παραλήψεις στη διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων και της όλης γενικά διαδικασίας και έθεσε σημαντικά ερωτήματα για την οικονομική αξιοπιστία της YARIMBO. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο κ.Μ. Μελάς που με το χειμαρρώδη τρόπο της ομιλίας του, «έχανε από το δίκιο του».

Ν’ ανοίξουμε εδώ μια μεγάλη παρένθεση για να καταλάβετε όσοι μας διαβάζατε, τι ακριβώς είχε γίνει. Το κτίριο του οινοποιείου στο κάστρο, λόγω της θέσης του, δεν μπορεί να κατεδαφιστεί και να χτιστεί κάτι καινούργιο. Αν γκρεμιστεί παύει τα έχει οποιαδήποτε αξία και δεν υπάρχει δυνατότητα να χτιστεί ούτε καμπίνα στο ίδιο σημείο. Από το 2009 λόγω της στατικής κατάστασης που βρίσκεται -είναι ετοιμόρροπο- άρχισε να συζητείται η αξιοποίηση του. Αυτό που επίσης είναι ξεκάθαρο είναι, ότι, ανεξαρτήτως του τι είδους αξιοποίηση προτείνει ο καθένας, ό,τι γίνει, θα γίνει στο υπάρχον κτίριο και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την επιφάνεια της γης και πάνω και στην ίδια επιφάνεια κάλυψης. Δεν πρόκειται για πώληση. Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν μιλούσαν για πολυετή μίσθωση, 20 χρόνια με 20 χρόνια παράταση ή 30 με 10 χρόνια παράταση.

Το λάθος ή μεμπτό, συνίσταται ότι το ΤΑΟΛ στις ενέργειες για την αξιοποίηση του οινοποιείου, δεν προκήρυξε διαγωνισμό με όρους και προϋποθέσεις. Ζήτησε απλώς μια εκδήλωση ενδιαφέροντος, πράγμα τελείως διαφορετικό. Σ’ αυτή λοιπόν, ανταποκρίθηκαν 3 εταιρείες: η YARIMBO, η ΝΟΤΙΟΝ και η Λευκαδίτικη ΠΗΓΑΣΟΣ. Όταν λοιπόν αυτός που ζητά το ενδιαφέρον κάποιου, δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει ότι θέλει!

Οι φάκελοι λοιπόν που κατατέθηκαν περιείχαν ανόμοια πράγματα. Έτσι αυτός της YARIMBO δεν περιείχε ούτε καν καταστατικό της μητρικής εταιρείας ούτε βεβαίως οικονομικά στοιχεία παρά μόνο την πολύφερνη προσφορά. Ο φάκελος της ΝΟΤΙΟΝ δυο σελίδες περιεχόμενο και αυτός της ΠΗΓΑΣΟΣ, ήταν ογκωδέστατος, γιατί περιείχε ακόμα και τις τεχνικές μελέτες.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως βρέθηκαν άνθρωποι να αξιολογήσουν οικονομικά και τεχνικά αυτές τις προτάσεις και να προτείνουν ως πιο συμφέρουσα την πρώτη, αφού βασική αρχή της σύγκρισης είναι, τα συγκρινόμενα πράγματα να είναι ομοειδή. Ο ντόρος λοιπόν που όλο αυτό το διάστημα έγινε, όλα όσα ακουστήκανε και δεν ακουστήκανε, βασίστηκαν πάνω σ’ αυτή τη σημαντική παράλειψη.

Στη σημερινή γενική συνέλευση επίσης από πολλούς ομιλητές διατυπώθηκαν και τα γνωστά συναισθηματικής φύσεως επιχειρήματα «παραλάβαμε μια περιουσία (ΤΑΟΛ) και τι θα παραδώσουμε στους μεταγενέστερους», όπως και τα εκτός πραγματικότητας, «να αξιοποιήσει το ΤΑΟΛ από μόνο του το οινοποιείο» ενώ είναι γνωστό ότι χρωστάει μέχρι και μισθούς υπαλλήλων!

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που πήραν το λόγο υποστήριξαν καθένας τη θέση του, πλην του κ. Χαμοσφακίδη εκ μέρους της ΠΗΓΑΣΟΣ, που είπε το απλό, αλλά όπως φαίνεται καθόλου αυτονόητο: «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα». Ο εκπρόσωπος της YARIMBO ( Ισραηλινών συμφερόντων) και μετά από επίμονες ερωτήσεις δήλωσε ότι, αν επιλεγεί η εταιρεία του, και πριν την υπογραφή της συμφωνίας, θα προσκομίσει καταστατικό και οικονομικά στοιχειά, ενώ οι πολύ σαφείς και διαφωτιστικοί εκπρόσωποι της ΝΟΤΙΟΝ, στην πρόταση τους συμπεριελάμβαναν και την ένταξη του μελλοντικού οινοποιείου του ΤΑΟΛ σε αναπτυξιακό πρόγραμμα με 50% επιδότηση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: υπέρ της πρότασης του προέδρου και του Δ.Σ. ψηφίσαν 6, στην πρόταση που δεν διατυπώθηκε με σαφήνεια αλλά το νόημα της ήταν, να γίνει εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμού, ψήφισαν 37, ενώ ένας δεν ψήφισε καμιά πρόταση και ενας ψηφισε υπερ της ΝΟΤΙΟΝ.

Κάπου εδώ θα μπορούσαμε να κλείσουμε το ρεπορτάζ. Υπάρχει όμως ένα ακόμα σοβαρό θέμα που λίγο σχετίζεται με τη σημερινή μέρα. Από παλιά ακόμα που συζητήθηκε η αξιοποίηση του οινοποιείου στο Κάστρου, για να χρυσωθεί το χάπι, να αποκοιμίζει κάποιους, το θέμα συνδέθηκε με τη δημιουργία νέου οινοποιείου, στους Σφακιώτες, αν δεν κάνω λάθος. Στο κτίριο του ΤΑΟΛ στο κάστρο έχει απαγορευτεί ήδη να γίνεται οινοποίηση.

Κανένας όμως δεν ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση που θα βρει την πρώτη ύλη το οινοποιείο, αφού δεν παράγονται σταφύλια στη Λευκάδα. Μήπως δηλαδή πριν κατασκευάσουμε το οινοποιείο πρέπει να δούμε αν μπορεί αυτό το νησί να παράγει σταφύλια και τι μπορεί να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Το θέμα το γνωρίζουν όλοι, αλλά προτιμούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, μεγάλοι άνθρωποι. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά. Κάπως έτσι δεν έγινε και το εργοστάσιο στη Βασιλική, ξεκίνησε ελλείψει πρώτης ύλης και είδαμε το αποτέλεσμα!

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Προκήρυξη για το βραβείο «Ροντογιάννη»
Επομενο αρθρο
Μάνος Χατζιδάκις: Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    6 Σεπτεμβρίου 2014 at 22:26 — Απάντηση

    Κύριε Μελά, είναι αλήθεια πως υπήρξα πολύ αυστηρή μαζί σας. Ειλικρινά πιστεύω ότι η συμβολή σας υπήρξε μεγάλη παρά το «φασαριόζικο» τρόπο που έγινε ή που τουλάχιστον παρουσιάστηκε όλες αυτές τις μέρες. Πρέπει όλοι να φροντίζετε από πριν, ανεξαρτήτως τυπικών αρμοδιοτήτων, ανάλογα δηλαδή με τις ικανότητες του καθενός, τα πράγματα να μην φτάνουν εκεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος σε βάρος ενός «ετοιμοθάνατου». Σήμερα ας πούμε θα μπορούσε η πρόταση που επικράτησε να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Τι θα πει δηλαδή νέα προκήρυξη; Μήπως έπρεπε κάποιος να έχει ψάξει και να έχει επακριβώς ορίσει τι πρέπει να περιλαμβάνει, ώστε να είναι δεσμευτική για να μην βρεθούμε πάλι σε γεγονότα σαν αυτά…

  2. μακης μελας
    6 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:42 — Απάντηση

    Κα Σαντα συζητηθηκε στο δευτερο θεμα το πρόβλημα της μειωσης της παραγωγης σταφυλιων στο νησι , το αδιεξοδο της σταφυλοσυγκεντρωσης , η καταστρατηγηση της εννοιας της κατώτερης τιμης ασφαλειας που ειχε οριστει πχ το 2008 στα 1,2 ευρω στα ασπρα και 1 ευρω στα μαυρα , η αδυναμια παραγωγης καλων κρασιων από μαυρα σταφυλια [βαρτζαμι] κα , ενώ εμφανιστηκαν στοιχεια του διαχρονικου δανεισμου του ΤΑΟΛ για την δραστηριοτητα της συγκέντρωσης και οινοποίησης από την πρωην ΑΤΕ υψους 4,5 εκατομ ευρω [ 1,5 δις ελληνικες δραχμες από το 1977 και υστερα ] και τελευταια από την ΜΑΡΦΙΝ 200.000 ευρω περιπου [ πριν αυτή καταληξει στην τραπεζα Πειραιως ]. Βεβαια συζητηση χωρις βαθος .Ενας αντιπρόσωπος εθεσε θεμα της μη κατασκευης νεου οινοποιιου ,ενας άλλος την προσπαθεια αναμπελωσης σε προσφερομενες εκτασεις ,αλλα η συζητηση δεν προχωρησε . Το πρόβλημα των εργασιακών συμβασεων , της περικοπης των μισθων των εργαζομενων στο Ταολ , οι τοποθετήσεις αντιπροσωπων της Ομοσπονδίας συνεταιριστικων υπαλληλων του εργατικου κεντρου Λευκάδας και του σωματειου των εργαζομενων στο Ταολ επισκιασαν την συζητηση. Παντως ειτε μας αρεσει ειτε όχι θα αναγκαστούμε να παρουμε θεση και σ αυτό.. Η καταστροφή των αμπελιων φετος απλως εδωκε νεο χρονο για εκμεταλλευση σ οσους ονειρεύονται φουρνους με καρβέλια. Η τακτικη συνελευση σε δυο τρεις μηνες ,θα ξεκαθαρισει πολλα πραγματα Κι ας χανω από το δικιο μου, σας ευχαριστω ολους σας γιατι βοηθήσατε ν αναδειχτεί το μεγαλο θεμα του οινοποιου στο Καστρο . Μετα τα σημερινα καταλαβαν ολοι τι πηγε να γινει και το απετρεψε η Γεν Συνελευση. Δεν είχαμε τιποτε άλλο στη διαθεση μας παρα τον τυπο κάθε μορφης , και συμμαχους μονο την αληθεια και την δημοσιοτητα . Και παλι σας ευχαριστω. Δραγανο 6 σεπ 2014 Μακης Μελας

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.