HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓεράσιμος Λιβιτσάνος: ΤΑΟΛ 103 χρόνων… υπάρχει μέλλον;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος: ΤΑΟΛ 103 χρόνων… υπάρχει μέλλον;

Ανάμεσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών που δεχόμαστε και που αφορούν περισσότερο ή λιγότερο την καθημερινότητά μας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ότι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λευκάδας ΄΄ΤΑΟΛ΄΄ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης, έληξε 31 Ιανουαρίου 2018 και οι αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση δεν πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της απελθούσας διοίκησης.

Τούτο καθώς και άλλα στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω συνέβησαν και συμβαίνουν αφού η πορεία του ΤΑΟΛ τα τελευταία δυο χρόνια ήταν αποκλειστικά ευθύνη της διοίκησης και περίπου δεκαπέντε ατόμων!!!!!! που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού που αριθμεί 1700 μέλη. Απόλυτη απαξίωση και αδιαφορία που καλλιέργησαν στα μέλη οι διοικούντες τα τελευταία δυο χρόνια.

Με τόσους λοιπόν (15 άτομα) αποφάσισαν να εκποιήσουν την περιουσία του Συνεταιρισμού για τα χρέη στην πρώην ΑΤΕ!!!!!!!, με τόσους αποφάσισαν να μισθώσουν το οινοποιείο στο Κάστρο !!!!!!!, σε εταιρεία που θα δημιουργήσει η NOSION, στην οποία τελικά μισθώθηκε το πρώην οινοποιείο του Κάστρου και μάλιστα με πολύ μικρότερο τίμημα από ότι έδιναν στο διαγωνισμό του 2014 οι τότε πλειοδότες. Να σημειωθεί πως η NOSION που πήρε τώρα το ακίνητο ήταν δεύτερη στον διαγωνισμό του 2014, επί δικής μου προεδρίας.

Τότε βέβαια ο διαγωνισμός έγινε στο προσκήνιο της κοινωνίας με ραδιόφωνα, εφημερίδες και την τηλεόραση του ΑΡΤ να μεταδίδουν το γεγονός. Τα μέλη του ΤΑΟΛ και ολόκληρη η τοπική κοινωνία ήταν ενήμερη και ήθελε διαφάνεια. Σήμερα η ίδια η τοπική κοινωνία καταπίνει την κάμηλο, όταν τότε και σωστά διύλιζε τον κώνωπα.

Γιατί όμως δεν έγιναν οι αρχαιρεσίες στο ΤΑΟΛ στην ώρα τους ;;;

Σύμφωνα με την διοίκηση, όπως ανέφερε στις 4/2/2018 ο Πρόεδρος στην 2η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού (εκλογική υποτίθεται) έπρεπε ο ίδιος να υπογράψει ότι οι σταφυλοπαραγωγοί για να έχουν δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία για νέα διοίκηση έπρεπε να είχαν παραδώσει το 80% από την παραγωγή τους στον Συνεταιρισμό όπως ο Νόμος και το Καταστατικό ορίζει. Όμως αυτό ισχύει για όλα τα μέλη και για όλες τις αγροτικές παραγωγές. Μήπως λοιπόν ο στόχος ήταν να αποκλειστούν οι σταφυλοπαραγωγοί, αυτοί δηλαδή που οι πρόγονοί τους δημιούργησαν το ΤΑΟΛ, γιατί δεν παρέδωσαν τα σταφύλια τους στο Συνεταιρισμό;;;;;. Μα πώς όμως να γινόταν αυτό, όταν η μόνη παρέμβαση για συγκέντρωση σταφυλιών τα τελευταία δυο χρόνια που έκλεισε το οινοποιείο στο κάστρο ήταν ο Συνεταιρισμός να είναι μεσάζοντας για παράδοση σταφυλιών σε έμπορο της Πάτρας και καμιά άλλη αγροτική δραστηριότητα δεν υπήρχε όλο αυτό το διάστημα.

Το μοναδικό συνεταιριστικό ελαιουργείο που λειτουργεί στους Σφακιώτες, φέτος το χρησιμοποίησαν και ορισμένα μέλη εκτός περιοχής των Σφακιωτών, μάλλον λόγω εκλογικής χρονιάς. Πρόκειται βέβαια για ένα ελαιουργείο που χρειάζεται ριζική ανακαίνιση στον μηχανολογικό εξοπλισμό του. Αναρωτιέται όμως κανείς. Το 80% που είπε η διοίκηση πως ισχύει για τους σταφυλοπαραγωγούς δεν ισχύει για τους ελαιοπαραγωγούς;;;;

Τόσον ο Ν. 4015/2011, όσο και ο Ν. 4384/2016 αναφέρουν ότι τα μέλη του Συν/σμού έχουν υποχρέωση το 80% της παραγωγής τους να το παραδίνουν στον Συνεταιρισμό. Ο Ν. 4384/2016 αναφέρει μάλιστα ότι πρέπει να έχει ο Συν/σμός ελάχιστο τζίρο αγροτικών προϊόντων 30.000 €, προϋπόθεση που με δυσκολία καλύπτει το ΤΑΟΛ για το 2017. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λευκάδας «ΤΑΟΛ», με 1700 μέλη περίπου, αυτόν τον τζίρο αγροτικών προϊόντων πρέπει να έχει;;;; Όχι βέβαια και δύσκολα το 2018 θα δεχθούν στο Υπουργείο ότι είμαστε Αγροτικός Συνεταιρισμός. Ο ισολογισμός του 2017 είναι καθοριστικός για το τι συνεταιρισμός είμαστε.

Συνεταιρισμός βέβαια είναι αυτός που έχει παρέμβαση στο αγροτικό προϊόν. Αυτός ήταν ο στόχος της τότε διοίκησης επί προεδρίας μου και θέλαμε από τα έσοδα του οινοποιείου στο Κάστρο να δημιουργηθεί καινούργιο και για τον λόγο αυτό απαιτήσαμε προκαταβολή από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Η εταιρεία που πλειοδότησε το 2014 επί δικής μου προεδρίας, έδινε προκαταβολικά τα μισθώματα 3,5 χρόνων ύψους 416.500 €, με τα οποία θα δημιουργούσαμε νέο οινοποιείο.

Από το καλοκαίρι του 2014 όταν και πάρθηκαν οι αποφάσεις για έξωση της εταιρίας ΙΟΝΙΟΝ STAR λόγω μη καταβολής ενοικίων 6 μηνών, όσο και της ενοικίασης του παλιού οινοποιείου του Συν/σμού στο Κάστρο, άρχισε ο πόλεμος που δέχτηκα προσωπικά από ορισμένους αντιπροσώπους του ΤΑΟΛ, πόλεμος λάσπης και προσβολής της τιμής και της υπόληψής μου.

Αποκορύφωμα ήταν ο Αύγουστος του 2015, όταν 29 αντιπρόσωποι!!!!!!, ακολουθώντας τις προτροπές και μεθοδεύσεις μιας μερίδας αντιπροσώπων, που «παρέσυραν» την Γενική Συνέλευση του ΤΑΟΛ σε απόφαση για αποβολή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συν/σμού!!!!!!!, απόφαση που πάρθηκε με αόριστες σε βάρος μου κατηγορίες και ασύστολα ψεύδη. Από την πλευρά μου και σε ότι έχει σχέση με την τότε μισθώτρια εταιρεία IONION STAR Α.Τ.Τ.Ε.Ξ.Ε. κινήθηκα με γνώμονα το συμφέρον του Συνεταιρισμού και εκτέλεσα την απόφαση του Πρωτοδικείου Λευκάδας που επέβαλε την έξωση της παραπάνω εταιρείας.

Ακούστηκαν και πολλά άλλα για την εταιρία που προσέφερε στην δημοπρασία που έγινε για νέα μίσθωση, η οποία όμως έδωσε προσφορά μηνιαίο μίσθωμα για το ξενοδοχείο το 2015, € 18.100. Αλήθεια ποιες ήταν οι ενέργειες της μετά από εμένα διοίκησης σε σχέση με το ξενοδοχείο. Οι ενέργειες ήταν να παραιτηθεί ο Συνεταιρισμός από κάθε αξίωση κατά της εταιρείας IONION STAR Α.Τ.Τ.Ε.Ξ.Ε., που είχε αποβληθεί από το ξενοδοχείο με υπαιτιότητά της (άκουσον – άκουσον) και επιπλέον το ξενοδοχείο να δοθεί στην ίδια εταιρεία με πολύ χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα τους πρώτους έξι μήνες και στην συνέχεια με μηνιαίο μίσθωμα € 11.100, δηλαδή με μίσθωμα λιγότερο από αυτό που έπαιρνε ο Συνεταιρισμός, από την εξωσθείσα εταιρεία IONION STAR Α.Τ.Τ.Ε.Ξ.Ε. Αντί δηλαδή η μετά από εμένα διοίκηση να κινηθεί εναντίον της IONION STAR Α.Τ.Τ.Ε.Ξ.Ε., και να ζητήσει οποιαδήποτε ζημία υπέστη ο Συνεταιρισμός, όχι μόνο δεν έκαναν αυτό αλλά το παραχώρησαν με νέα μίσθωση στην ίδια με χαμηλότερο μίσθωμα και χωρίς δημοπρασία. Διερωτώμαι, αν αυτές δεν είναι εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος του Συνεταιρισμού που έπραξε η νέα διοίκηση τότε πως αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν.

Το θράσος όμως είχε και συνέχεια.

Ακολούθησε μήνυση του Γεράσιμου Μελά, κατά εμού, του τότε Προέδρου για την αποζημίωση ύψους € 233 τον μήνα που νόμιμα ελάμβανα ως πρόεδρος και αγωγή του ΤΑΟΛ εναντίον μου, ζητώντας πίσω τα ποσά αυτά που όμως είχαν αποφασιστεί και ψηφιστεί να λαμβάνω, από τις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του Συν/σμού. Το αποτέλεσμα ;;;;; Αθωώθηκα πανηγυρικά από τα Δικαστήρια και ο μηνυτής μου Γεράσιμος Μελάς παρέμεινε λασπολόγος, υβριστής κατά του προσώπου μου και ψεύδορκος στην μήνυσή του. Επίσης επί της ουσίας ο Συνεταιρισμός έχασε την αγωγή, αφού το αποτέλεσμά της είχε εξαρτηθεί από την ποινική δίκη στην οποία αθωώθηκα.

Συνέχισε όμως ο Γεράσιμος Μελάς τη λασπολογία σε βάρος μου, κατηγορώντας με για είσπραξη επιταγών του ΤΑΟΛ προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή μου, με αποτέλεσμα να προσφύγω στα Δικαστήρια. Το αποτέλεσμα;;; Ο Γεράσιμος Μελάς και ο Ιωάννης Θερμός εκδότης της εφημερίδας ΚΑΛΑ ΝΕΑ κρίθηκαν ένοχοι και δικάστηκαν, τόσο πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λευκάδας, όσο και από το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε φυλάκιση έξι μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος μου. Η Δικαιοσύνη απέδωσε στον Γεράσιμο Μελά και τον Ιωάννη Θερμό τον ψόγο του συκοφάντη σε βάρος της τιμής και της υπόληψής μου.

Στη συνέχεια τον Οκτώβρη του 2017 το ΤΑΟΛ επανήλθε με αγωγή σε βάρος μου, ζητώντας μου € 650.000 περίπου, ποσό που οι ίδιοι απεμπόλησαν σαν Διοικητικό Συμβούλιο, παραχωρώντας το ξενοδοχείο χωρίς δημοπρασία στην ίδια εταιρία, με πολύ μικρότερο ενοίκιο και μη διεκδικώντας αποζημίωση σε βάρος της, όπως έπρεπε.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω και τα παρακάτω στους αγρότες μέλη του ΤΑΟΛ, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας:

Σε όλη την πορεία μου και μέσα από τη δράση μου στο ΤΑΟΛ με υπευθυνότητα και συνέπεια υποστήριξα με πάθος τα συμφέροντα του Συνεταιρισμού και των αγροτών και αισθάνομαι υπερήφανος για την διοίκηση που ασκήθηκε επί προεδρίας μου. Σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τα μέλη οφείλουν να πάρουν την κατάσταση του Συν/σμού στα χέρια τους πριν να είναι πολύ αργά και να μην περιμένουν από τους δήθεν «σωτήρες» γατί τέτοιοι δεν υπάρχουν.

Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται ο Συν/σμός είναι να ξαναγίνει αγροτικός και όχι συνεταιρισμός ακινήτων και τα μέλη του να ασχολούνται και να ενδιαφέρονται για το σκοπό αυτό και να αποβάλλουν πρόσωπα και ενέργειες που έχουν απαξιώσει τον ίδιο τον Συνεταιρισμό.

Έτσι, επόμενο βήμα είναι να διορισθεί νέα διοίκηση από το αρμόδιο Δικαστήριο με αγρότες – μέλη που θα στηρίζουν το ΤΑΟΛ και το μέλλον τους μέσα από τα επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας.

Λευκάδα 28 Φεβρουαρίου 2018
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Προηγουμενο αρθρο
Καλό μήνα με ανεμώνες από την παραλία του Άη Γιάννη
Επομενο αρθρο
Εύλογες ανησυχίες και στο Φρύνι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.