HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓιατί όχι στα μεταλλαγμένα – Της Χαράς Σαΐτη

Γιατί όχι στα μεταλλαγμένα – Της Χαράς Σαΐτη

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

1950-1960: Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η συγκέντρωση των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις δημιουργεί την ανάγκη για μαζική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ανθεκτικών στην μεταφορά και την μακροχρόνια αποθήκευση, ομοιόμορφων και εύκολα αναγνωρίσιμων, διαθέσιμων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρχίζουν να καλλιεργούνται υβρίδια, να φτιάχνονται συνθετικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα. Ο κόσμος τα υποδέχεται με ενθουσιασμό γιατί αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις και κάνουν πιο εύκολη την ζωή του γεωργού. Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες των χημικών στο οικοσύστημα και τον άνθρωπο.

1970: Με το ευφάνταστο όνομα “πράσινη επανάσταση” προωθείται και γενικεύεται η καλλιέργεια με υβρίδια-φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, με το ισχυρό επιχείρημα της απαλοιφής της πείνας στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά: ο τρίτος κόσμος συνεχίζει να πεινάει ενώ η καταναλωτική δύση πετάει στα σκουπίδια τόνους περισσευμάτων. Προφανώς η αιτία της πείνας δεν είναι ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη αγαθών, αλλά η δίκαιη κατανομή των αγαθών αυτών. Πολύ γρήγορα οι μέθοδοι αυτές προκαλούν αδιέξοδα, καθώς οι παραγωγές που αρχικά ήταν ενθαρρυντικές αρχίζουν να φθίνουν και να γίνονται οικονομικά ασύμφορες, τα χωράφια να εξασθενούν και να ερημοποιούνται, τα ζιζάνια και τα έντομα να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα χημικά φάρμακα, οι επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον αθεράπευτες.

1980-1990: Συνεχίζουν να ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που αντιδρούν σε αυτόν τον παραλογισμό με προβληματισμούς και πρακτικές που συγκλίνουν προς την επιστροφή σε ήπιες μορφές καλλιέργειας και τεχνολογίας, φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, προτίμηση στους παραδοσιακούς σπόρους, αναζήτηση των σοφών παλιών συνταγών καλλιέργειας και επαναπροσδιορισμός του καταναλωτισμού. Οι λέξεις “οικολογία”, “βιολογικά προϊόντα” και “ήπια τεχνολογία” μπαίνουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

1996 – ΣΗΜΕΡΑ : Η αποτυχία και τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η “πράσινη επανάσταση” εκφράζεται μέσα από την σημερινή επιβολή μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Εταιρείες- κολοσσοί, που στο μεταξύ δημιουργήθηκαν με συγχωνεύσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, δημιούργησαν αποκλειστικές καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, πιέζοντας με απεχθείς συμβολαιακούς όρους όχι μόνο τους απλούς αγρότες αλλά και ολόκληρες κυβερνήσεις κρατών. Τα εξοντωτικά βιοχημικά όπλα της πολεμικής τεχνολογίας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής, καθώς η επιστήμη δεν υπακούει πια σε ηθικές αλλά σε οικονομικές επιταγές.

Στον αντίποδα αυτού του παραλογισμού, η καλλιέργεια με φυσικές μεθόδους, βασισμένη σε παραδοσιακούς σπόρους, η προσαρμογή των παλαιών καλλιεργητικών συνταγών στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και η διαρκής αναζήτηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον με μέτρο τον άνθρωπο, διευρύνονται και γίνονται αίτημα της εποχής.

TI ΑΚΡΙΒΩΣ EINAI TA ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Πρόκειται για οργανισμούς που δεν υπάρχουν στη φύση αυτούσιοι, είναι ξένα σώματα στον πλανήτη, δεν προκύπτουν από φυσική εξέλιξη αλλά δημιουργούνται στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες επεμβαίνουν στο γονιδίωμα τους, αφαιρώντας και προσθέτοντας γονίδια από άλλα είδη (π.χ. μύκητες, ζώα, έντομα, άλλα φυτά, κ.λ.π.). Προσπαθούν να επιτύχουν φυτά ανθεκτικά σε φυτοφάρμακα, σε ασθένειες, σε προσβολές εντόμων, αργή ωρίμανση, ανθεκτικότητα στη συντήρηση, κ.λ.π. Παράδειγμα, γονίδιο από βάκιλο με εντομοκτόνες ιδιότητες προστίθεται σε καλαμπόκι, για να μεταλλαχθεί το καλαμπόκι σε εντομοκτόνο φυτό!

Στην πραγματικότητα δημιουργούνται τοξικά φυτά, ενώ προωθείται η αλόγιστη χρήση επικίνδυνων χημικών, με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς απειλούνται οι φυσικές ισορροπίες. Π.χ. εξελίσσονται εξαιρετικά ανθεκτικά ζιζάνια, έντομα και μύκητες, καταστρέφονται οι μέλισσες, επιμολύνονται τα συγγενή είδη (αυτοφυή και καλλιεργούμενα) ακόμα κι αν βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον, οι μονοκαλλιέργειες μεταλλαγμένων καθιστούν τους αγρότες “κολλήγους” εξαρτώμενους αποκλειστικά από τις εταιρείες. Από την άλλη μεριά περιορίζουν την ελευθερία των υπολοίπων αγροτών, γιατί οι καλλιέργειές τους μολύνονται από τα μεταλλαγμένα. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η τεκμηριωμένη επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το νέο μεταλλαγμένο “φρούτο” είναι μια ακόμη ύβρις που υπακούει στο αδηφάγο κέρδος των εταιρειών. Μόνο που αυτή τη φορά οι συνέπειες είναι ανεξέλεγκτες και ανυπολόγιστες.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Σαν καταναλωτές: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΟΥ!

  • Να απαιτήσουμε την σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα.
  • Να αποφεύγουμε την κατανάλωση απρόσωπων προϊόντων μαζικής παραγωγής.
  • Να προτιμάμε τοπικά προϊόντα, που γνωρίζουμε τον τρόπο παραγωγής τους, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Σαν πολίτες: ΘΕΛΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΕΙ ΧΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!

  • Να πιέσουμε με κάθε τρόπο τους τοπικούς φορείς (δημάρχους, Εκκλησία, σωματεία αγροτών-κτηνοτρόφων, κ.λ.π.) να πάρουν δημόσια ξεκάθαρη θέση και να δεσμευθούν ότι η περιοχή μας θα μείνει καθαρή από μεταλλαγμένες παραγωγές.
  • Να πιέσουμε με κάθε τρόπο (με επιστολές, υπογραφές, εκδηλώσεις, κλπ.) το κράτος, την κυβέρνηση, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές να προτείνουν-ψηφίσουν- λάβουν μέτρα που θα μας προστατεύουν από την επιβολή των μεταλλαγμένων.
  • Να επιδιώκουμε την διαρκή ενημέρωση μας για το θέμα αυτό και να ενημερώνουμε και τους γύρω μας.
  • Στα πλαίσια της εκπαίδευσης να πληροφορούνται τα παιδιά μας για τον κίνδυνο των χημικών και των μεταλλαγμένων. Η βιωματική μάθηση με σχολικούς παραδοσιακούς κήπους, υγιεινή μαγειρική και διατροφή, είναι η καλύτερη πρακτική.

Σαν αγρότες: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ!

  • Να μην δεχθούμε μεταλλαγμένα στο χωράφι μας.
  • Να μην επιτρέψουμε την χρήση μεταλλαγμένων στην ευρύτερη περιοχή μας
  • Αν αντιληφθούμε περίπτωση μεταλλαγμένων στην περιοχή μας, να το δημοσιοποιήσουμε αμέσως.
  • Να επιλέξουμε μια από τις πολλές μεθόδους παραδοσιακής καλλιέργειας με φυσικό τρόπο.
  • Να καλλιεργούμε ντόπιους παραδοσιακούς σπόρους και να εκτρέφουμε αυτόχθονα οικόσιτα ζώα.

Στόχος πρέπει να είναι καθαρά προϊόντα σε προσιτές τιμές για τοπική κατανάλωση, μέσα από τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών.

Να, λοιπόν, γιατί ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα:

Είναι ύβρις απέναντι στη φύση – Είναι επικίνδυνα για την υγεία. Καταργούν βασικές ελευθερίες
Έχουν τρομερές – μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Χαρά Σαΐτη
καλοκαίρι 2014

(Δημοσιεύτηκε στο fb της ομάδας «Κοινότητα Πελίτι»)

Προηγουμενο αρθρο
Εργατικό Κέντρο: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση από το Δήμο για το πλύσιμο αγοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.