HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΓιατροσόφια του λαϊκού γιατρού Θεοφύλακτου Κατωπόδη από τον Πόρο Λευκάδας

Γιατροσόφια του λαϊκού γιατρού Θεοφύλακτου Κατωπόδη από τον Πόρο Λευκάδας

Τα γιατροσόφια αποτελούν προφορικές οδηγίες που έδιναν πρακτικοί γιατροί, οι οποίοι γυρνούσαν από χωριό σε χωριό, πουλώντας βότανα και δίνοντας συνταγές για την ανακούφιση διάφορων ασθενειών. Οι προφορικές οδηγίες μπορεί να έχουν πηγή κάποια γραπτή παράδοση αλλά είναι δυνατόν να βασίζονται και στη μακρόχρονη λαϊκή πείρα που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα. Λέγεται ότι τα χειρόγραφα λαϊκά βιβλία αποτελούν την εξέλιξη των βυζαντινών ιατρικών χειρογράφων, τα οποία είχαν σύμμεικτο χαρακτήρα και δέχονταν τα κείμενά τους συνεχείς προσθήκες στα περιθώρια από διαφορετικό χέρι και σε διαφορετικές εποχές. Έτσι δίνονταν παράλληλα πληροφορίες για ιατρική, γεωπονία, αστρολογία, μαντείες, κ.τ.λ.

Φλισκούνι (δυόσμος) *:
«Όστις τρώγει και δεν χωνεύει, ας πάρει το φλησκούνι να το κοπανίσει ή να το κόψει εις λεπτά και να το βράσει με μέλι και να γίνει ωσάν παστέλι και ας τρώγει απ΄εκείνο ταχύ και βράδυ και υγιαίνει».

«Ανακόλλι»*:
Θεραπευτικό σκεύασμα από ρακί, ασπράδι αβγού, σαπούνι μπουγάδας, λάδι, λιβάνι. Το έβαναν στη θέση του σημερινού γύψου σε σπασμένα χέρια ή πόδια. Γινόταν σκληρό σαν πέτρα και το ενίσχυαν γύρω γύρω με μικρές σανίδες και το έδεναν με βούρλο.

Μια άλλη συνταγή ήταν τριμμένο μάρμαρο σε σκόνη με στάχτη κέδρου και ασπράδι αβγού. Αυτό το μείγμα το έβαζαν ως έμπλαστρο στο πονεμένο σημείο. Αφού το έδεναν έμεναν ακίνητοι δύο ημέρες.

Πηγή:
• Συλλογικό έργο, Πάπυρος-Λαρούς- Μπριτάννικα, λήμμα «γιατροσόφια», σ.263:1996
• Κοντομίχη Π., «Η λαϊκή ιατρική στη Λευκάδα», 1985
• Κοντομίχη Π.,»Λεξικό του Λευκαδίτικου γλωσσικού ιδιώματος (ιδιωματικό-ερμηνευτικό, λαογραφικό )», 2001

*οι συνταγές δεν προτείνονται για χρήση και αναφέρονται ως πηγές λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Πηγή

Σχετικά άρθρα: Κώστας Σταύρακας (Φλαούνης): ο Λευκαδίτης πρακτικός γιατρός

Προηγουμενο αρθρο
Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: καταγγελία για τα κρούσματα βίας σε συναδέλφους
Επομενο αρθρο
Πολιτογραφήθηκε Έλληνας ο Τομ Χανκς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.