HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓια ποιο λόγο, κύριε Δήμαρχε, όλη αυτή η μεθόδευση και σπουδή για ένα έργο πλήρως αποτυχημένο…

Για ποιο λόγο, κύριε Δήμαρχε, όλη αυτή η μεθόδευση και σπουδή για ένα έργο πλήρως αποτυχημένο…

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΙΚΙΑΝΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Κύριε Δήμαρχε

Με μεγάλη έκπληξη και απορία αλλά και οργή και αγανάκτηση, παρακολουθούμε τα τελευταία γεγονότα που έχουν σχέση με την απόφασή σας για την εγκατάσταση καταφύγιου αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Αλέξανδρου.

Εκπλήσσει ο τρόπος που μεθοδεύτηκε όλη αυτή η διαδικασία χωρίς καμία ενημέρωση των συλλόγων της περιοχής γεγονός που μαρτυρά και την πλήρη απαξίωση από μέρους σας όλων των κατοίκων και επαγγελματιών ολόκληρης της κοινότητας Αλεξάνδρου, λες και δεν υπάρχουν καν.

Εκπλήσσει η σπουδή και η βιασύνη που επιδείξατε, θέτοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την ύστατη ώρα ώστε να αιφνιδιάσετε ακόμα και τους δημοτικούς συμβούλους.

Εκπλήσσει ο τρόπος της επιλογής της θέσης από ένα μόνον άτομο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την απαραίτητη εμπειρία σε τέτοια θέματα, αγνοώντας ακόμα και την υφιστάμενη πενταμελή επιτροπή.

Εκπλήσσει η ευκολία με την οποία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων, χωρίς καν να επισκεφτούν τον χώρο, εψήφισαν αβασάνιστα υπερ της προτεινόμενης πρότασης.

Εκπλήσσει το γεγονός πως δεν σας συγκίνησε ούτε η υπενθύμιση της επικείμενης ανακήρυξης των οικισμών του Αλέξανδρου και των Κολυβάτων ως παραδοσιακών, αλλά ούτε και ο αδιάλειπτος αγώνας των κατοίκων της περιοχής να προστατεύσουν τον τόπο και να τον κρατήσουν ανόθευτο, αγώνα που έχει συγκινήσει όμως, μερικά από τα πιο φωτεινά μυαλά της χώρας, που συνεργούν στον αγώνα αυτόν λαμβάνοντας μέρος στις γνωστές στο πανελλήνιο εκδηλώσεις του Αλέξανδρου.

Εκπλήσσει τέλος η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος, διαχρονικά, και η περιφρόνηση μιας περιοχής
η οποία, σε πείσμα των καιρών, κατόρθωσε να διασωθεί και να αποτελεί σήμερα ένα αυθεντικό δείγμα του πολιτισμού της αληθινής Λευκάδας, της λαϊκής της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της. Τις αξίες αυτές όμως από τις οποίες θέλγονται τόσο και εκτιμούν άνθρωποι σαν αυτούς που αναφέρουμε παραπάνω, δεν τις εννοούν δυστυχώς οι “δικοί” μας άνθρωποι, αυτοί που μας εκπροσωπούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ευτυχώς όχι όλοι.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, όλη αυτή η μεθόδευση και σπουδή για ένα έργο πλήρως αποτυχημένο, αφού όπου και αν έχει εφαρμοστεί έχει καταντήσει κολαστήριο τόσο για τα ζώα που “φιλοξενεί” όσο και για τους τόπους που το έχουν φιλοξενήσει;

Εμείς είμαστε αντίθετοι και θα αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ, αυτή η τόσο περίεργη με τον τρόπο που επιτεύχθηκε αλλά και τόσο παράλογη απόφαση για όλους τους παρακάτω λόγους οι οποίοι αποδεικνύουν το παράλογο της:

1.Ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος για την φιλοξενία ζώων καθώς έχει μεγάλη κλίση-βρίσκεται σε όχθη ρεματιάς-έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας και ο ήλιος αργεί να εμφανιστεί εκεί λόγω της παρεμβολής του βουνού των Σκάρων. Έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον Χειμώνα, ακόμη και χιόνια, και πολύ υψηλές το Καλοκαίρι. Επίσης συνιστά δασώδη έκταση η οποία μαζί με την μεγάλη κλίση καθιστά πολύ δύσκολο το έργο του καθαρισμού και της απολύμανσης του.

2.Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει ή και αποτρέπει την επισκεψιμότητα στον χώρο η οποία πρέπει να διευκολύνεται καθώς είναι το ζητούμενο για τέτοιους χώρους όπου αναζητούνται ανάδοχοι για την υιοθεσία των ζώων.

3.Η κλίση του γηπέδου και το δύσβατο της περιοχής θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος από τα διατιθέμενα κονδύλια τα οποία θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την προστασία των ζώων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε την ασφαλτόστρωση κανενός δρόμου της περιοχής.

4.Η θέση του ακινήτου δίπλα ακριβώς στο μικρό οροπέδιο-λιβάδι-που συνδέει τους τρεις οικισμούς, Αλέξανδρο, Κολυβάτα και Κιάφα και η μικρή απόσταση απ’ αυτούς (200-400 μέτρα), θα δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα όχλησης τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους φιλοξενούμενες στα μικρά καταλύματα που υπάρχουν, οι οποίοι είναι άνθρωποι που τα επιλέγουν λόγω ακριβώς της απόλυτης ησυχίας που επικρατεί στην περιοχή, με σοβαρό ενδεχόμενο ακόμα και το κλείσιμό τους αφού θα εκλείψει ο λόγος της ύπαρξης τους. Να ληφθεί υπόψη πως η αντήχηση που υπάρχει είναι τέτοια που ακούγεται ακόμα και το κόασμα των βατράχων από τη λίμνη που σχηματίζεται στο λιβάδι
.
5.Επίσης η γειτνίαση του χώρου αυτού με το λιβάδι, τα κτήματα και τα αμπέλια μας, συνιστά πρόβλημα ή ακόμα και απωθητικό στοιχείο για την επίσκεψη στα κτήματά μας, την καλλιέργεια και την φροντίδα τους καθώς θα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ή ο φόβος για την παρουσία κάποιων αδέσποτων που θα περιφέρονται εκτός του χώρου. Κίνδυνος φυσικά θα υπάρχει και για τα υφιστάμενα κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής.

6. Το σημείο που τόσο σοφά αποφασίστηκε να γίνουν οι εγκαταστάσεις, είναι το σημείο όπου συναντώνται τα μονοπάτια που συνδέουν τους τρεις οικισμούς με την Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς. Οι δρομείς του ετήσιου ανώμαλου δρόμου θα διαλαλούν το κατόρθωμα στις περιοχές τους ενώ ο περιπατητής που θα έχει ξεκινήσει από τους πέτρινους οικισμούς που χτίστηκαν με τη σοφία του λαϊκού αρχιτέκτονα στο πέρασμα του χρόνου, θα αντικρίζει στο σημείο ακριβώς που βρίσκεται το πλυσταριό και η βρύση που οι γυναίκες των χωριών έπλεναν άλλοτε τα ρούχα τους και έπαιρναν νερό για το σπίτι, τα επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής-από μεταλλικά πάνελ-προς δόξαν της δημοτικής αρχής που τα εγκατέστησε και θα τα εγκαινιάσει!!!!

7.Η δραστηριότητα αυτή θα μολύνει τα νερά της περιοχής στην οποία υπάρχουν πηγάδια-δύο μέσα στο ακίνητο-και γεωτρήσεις και μάλιστα η γεώτρηση από την οποία άλλοτε υδρεύονταν οι οικισμοί , την οποία το Τοπικό Συμβούλιο έχει σαν άμεση προτεραιότητα να επισκευάσει ώστε να αποτελεί, όπως πάντα, εναλλακτική πηγή ύδρευσης των οικισμών μας. Να σημειωθεί ότι το ρέμα το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χώρο του γηπέδου και θα δέχεται τα λύματα της εγκατάστασης συναντιέται λίγο πιο κάτω με το Δημοσάρι…

8.Κλείνοντας, θεωρούμε, πως ο πολιτισμός και η ιστορία της περιοχής, η ομορφιά και το ήθος του τοπίου, επιβάλουν τον σεβασμό σε έναν τόπο απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης που περιλαμβάνει στους κόλπους του δύο οικισμούς που σύντομα θα ανακηρυχτούν παραδοσιακοί και το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου των Σκάρων, έναν τόπο που κατόρθωσε, σε πείσμα των καιρών, να παραμείνει αλώβητος και παρθένος και να αποτελεί, ίσως, σήμερα το μοναδικό δείγμα της παλαιάς γνήσιας και αυθεντικής Λευκάδας. Και μόνο για τον λόγο αυτόν δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε καν σκέψη στο μυαλό κάποιου για οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα διατάρασσε αυτή την ισορροπία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στεκόμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή την εγκατάσταση-καταφύγιο αδέσποτων ζώων-στην προτεινόμενη θέση αλλά και γενικότερα, συμφωνώντας απολύτως με την εκφρασθείσα άποψη των φιλοζωικών σωματείων, και θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μην πραγματοποιηθεί. Επίσης ζητούμε την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία θεωρούμε έωλη και παράνομη καθώς στηρίχτηκε σε ελλειπή και παραπλανητικά στοιχεία.

Λευκάδα 17/02/2020
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων

1.Σύλλογος των εν Αττική Αλεξανδριτών Λευκάδας
2.Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας “ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ”
3.Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας.
4.Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”

1.ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
2.ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
3. ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
4. ΣΟΥΝΔΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Επισυναπτ.: Ανακοίνωση φιλοζωϊκών σωματείων.

Προηγουμενο αρθρο
Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα που διοργάνωσε ο Φίλανδρος
Επομενο αρθρο
Αποκριάτικος Χορός πολιτιστικού συλλόγου Καρυωτών

1 Σχόλιο

  1. Νίκος
    17 Φεβρουαρίου 2020 at 16:12 — Απάντηση

    Χονδροειδές σφάλμα το Δημάρχου και της δημοτικής αρχής εν γένει!
    Αν γίνει αυτό το καταφύγιο – κολαστήριο για τόσες αθώες ψυχές εκεί στον Αλέξανδρο η όπου αλλού, θα είναι μια τρομακτική δυσφήμιση για τη Λευκάδα!
    Μπάμπη ακούς;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.