HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓια την οδό Γιώργου Κτενά (υπουργού!) και πάλι

Για την οδό Γιώργου Κτενά (υπουργού!) και πάλι

Όπως είχαμε αναφέρει με άρθρο μας στις 13/6, τμήμα της οδού Φιλοσόφων από την Καραβέλα μέχρι το ΚΤΕΛ, μετονομάστηκε σε οδό Γιώργου Χρ. Κτενά (υπουργού). Μετά από σχόλια αναγνωστών επανερχόμαστε στο θέμα προσθέτοντας στοιχεία, αλλά και σκέψεις.

Η τοποθέτηση της πινακίδας στο δρόμο, έγινε «κατόπιν ενεργειών» και με τη φροντίδα του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Λιμενικού ταμείου Κώστα Βλάχου. Ο ίδιος εξάλλου είχε με αίτησή του ζητήσει τη ονοματοθεσία του δρόμου επί Δημαρχίας Βασίλη Φέτση. (Ήταν αξιωματική αντιπολίτευση τότε).

15

Όσον αφορά το πομπώδες και υπερβολικό που γράφτηκε στην πινακίδα: (υπουργού), συμφωνούμε με την παρατήρηση αναγνώστη: «ο κάθε τόπος βγάζει τους βουλευτές του κι αυτούς τιμάει με οδούς και θετική ανάμνηση. Τους υπουργούς τους διορίζει απλά ο κάθε πρωθυπουργός». Το παραπανίσιο (υπουργού) στην ταμπέλα δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στο τιμώμενο πρόσωπο… το αντίθετο. Μοιάζει επιεικώς κιτς!

Ο κ. Βλάχος έχει μιλήσει για τον Γιώργο Κτενά με πολύ επαινετικά λόγια και στο παρόν Δημοτικό συμβούλιο, εξάροντας τη συμβολή του στην κατασκευή της πλωτής γέφυρας.

Η παρούσα δημοτική αρχή και μετά από παρέμβαση του Κώστα Βλάχου τοποθέτησε πινακίδα στη μνήμη του βουλευτή. Για τον εξαίρετο ιστορικό της Λευκάδας Πάνο Ροντογιάννη κανένας δεν έδειξε ευαισθησία και σπουδή για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πινακίδων στα Βαρδάνια.

Ας μην ξεχνάμε πάντως πως εκτός από τις πράξεις μας κρινόμαστε και για τις προτεραιότητές μας.

Χωρίς καμία διάθεση να μειώσουμε το έργο και την προσφορά του τότε βουλευτή Γιώργου Κτενά, θα προχωρήσουμε σε κάποιες παρατηρήσεις.

Ένα από τα ελαττώματα της φυλής μας είναι και η «αγιοποίηση» των αποθανόντων πολιτικών. Όλοι οι πολιτικοί στη χώρα μας, κακοί, μέτριοι, άχρηστοι, «αγιοποιούνται» όταν πεθάνουν.

Αν όλοι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης είναι αθώες περιστερές όπως παρουσιάζονται μετά τον θάνατό τους, αν οι πολίτες είμαστε όλοι «αγγελούδια», πως στην οργή φτάσαμε στον πάτο; Η λήθη από τη μια και η αγιοποίηση όσων πολιτικών εγκαταλείπουν το μάταιο τούτου κόσμο από την άλλη, δεν βοηθούν στην αυτογνωσία ενός λαού, απαραίτητη σήμερα, όσο ποτέ.

Ανάμεσα στα έργα που έγιναν στο νομό στη διάρκεια της θητείας και με τη μεσολάβηση του τότε βουλευτή είναι, η πλωτή γέφυρα, η υδροδότηση της Λευκάδας από τις πηγές του Λούρου, ο βιολογικός καθαρισμός και άλλα που ίσως ξεχνώ.

Η αναδρομή στο παρελθόν-όχι και τόσο μακρινό- στα χρόνια θητείας του Γιώργου Κτενά είναι αρκετά διδακτική. Αρχίζει ο υπέρμετρος δανεισμός της χώρας από το εξωτερικό. Χρήματα εισρέουν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα και μοιράζονται σε ημετέρους. Δημιουργούνται μέχρι και καινούρια οικονομικά τζάκια στη χώρα, χωρίς κανένας τομέας της οικονομίας να προάγεται.

Σ’ αυτό τον χορό των εκατομμυρίων είχε την «τύχη» και η Λευκάδα να «εισπράξει» ελάχιστα μέσω κάποιων έργων. Έχουμε σκεφτεί ποσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει, όχι μόνο σε έργα, αλλά και σε θεσμούς και δεν έγιναν τότε που το έδαφος ήταν πρόσφορο για αλλαγές και στη Λευκάδα;

Να θυμίσουμε το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Εγκαινιάστηκε άρον – άρον χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ, παραμονές των εκλογών του 1989. Όλη η Λευκάδα βρέθηκε στις Αλυκές για να καμαρώσει ένα μεγάλο έργο! Το έργο όπως έδειξε η πορεία του, ήταν μάλλον προεκλογικό και έτσι παρέμεινε. Οι επόμενοι δήμαρχοι Σταματέλος, Σκληρός, Γληγόρης, πλήρωσαν πολλά χρήματα από το ταμείο του Δήμου για την κάθε τόσο «αναβάθμιση» του βιολογικού καθαρισμού. Το έργο είναι αμφίβολο αν δούλεψε ποτέ του. Σήμερα λειτουργεί σχεδόν σαν ένας… σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα στη θάλασσα.

Οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρίνονται μόνο για ό,τι κάνουν. Κυρίως πρέπει να κρίνονται γι’ αυτά που μπορούσαν και δεν έκαναν. Όλοι της γενιάς μας θυμόμαστε τη ρουσφετολογία, την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος στο ζενίθ, στην εποχή όλης της μεταπολίτευσης στην εποχή του Γιώργου Κτενά.

Οι παραπάνω σκέψεις έγιναν έχοντας στοιχειώδεις απαιτήσεις από τους πολιτικούς. Αν παρ’ όλα αυτά κρίνουμε τον Γιώργο Κτενά με κάποιους από το σημερινό «σούργελο» που αποτελεί μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας, σίγουρα πρέπει δίπλα στο όνομα του να γράψουμε όχι υπουργός, αλλά «θεός»!

Αυτή η χώρα δεν χρειάζεται «τρεχάτους», «καπάτσους» και αγιοβασίληδες βουλευτές. Χρειάζεται ένα κράτος, ένα δημόσιο τομέα που θα δουλεύει και θα ιεραρχεί ανάγκες και προτεραιότητες. Όταν το σύστημα δουλεύει, όπως γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο, οι ανάγκες θα ικανοποιούνται χωρίς ηρωισμούς, προσωπικές παρεμβάσεις και χωρίς «κατόπιν ενεργειών μου». Για την οικοδόμηση αυτού του συστήματος μπορούν να κάνουν κάτι οι βουλευτές;

Βιολέττα Σάντα

IMG_2296

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: το ξακουστό «μπλε» του Ιονίου
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Το χαραγμένο πρόσωπο του χρόνου)

1 Σχόλιο

  1. πολιτης
    23 Ιουνίου 2015 at 13:03 — Απάντηση

    Συγχαρητήρια κυρία Σάντα για την ευθύτητα με την οποία τα γράφετε και την τόλμη σας. Έχετε απόλυτο δίκιο για τα Βαρδάνια και άλλα σημεία της επέκτασης του σχεδίου που ο ταχυδρόμος παραδίδει αλληλογραφία με τη μέθοδο του χωριού. Αντί για το παντοπωλείο βρίσκει ένα άλλο σημείο και τα αφήνει όλα εκεί αν δεν γνωρίζει προσωπικά τον παραλήπτη.
    Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να ονοματίσουμε δρόμους με όλους όσους διετέλεσαν υπουργοί με καταγωγή από Λευκάδα μιας και αυτό φαίνεται να είναι το κριτήριο. Επίσης για κάποιους σημαντικές θέσεις είναι και γενικού γραμματέα ή περιφερειάρχης ή διοικητής ΟΓΑ. Να βάλουμε κι αυτούς.
    Όσο για τη θέση που τοποθέτησαν την σήμανση οδού δυσκολευομαι να εντοπίσω χειρότερο σημείο από τη διαχωριστική νησίδα πάνω στη διασταύρωση. Δεν μπορώ να εντοπίσω αλλού να έχει ξαναμπει σε τέτοιο σημείο.
    Για τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου προσπαθώ να βρω σημαντικές παρεμβάσεις στην έως τώρα θητεία του και δεν βρίσκω ειλικρινά. Πρότεινε ονοματοδοσία και προτομή που τα είχε προτείνει από όταν ήταν αντιπολίτευση. Ποια είναι η φρεσκάδα και η δυναμικότητα που πρέπει να βγάζει στη θέση που βρίσκεται? Έχει στο ταμείο του όσο μια ΣΑΤΑ και πόσα ακόμα έξω από το ταμείο του που περιμένουν να μπουν μέσα και δεν κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να συμμορφώσει την παιδική χαρά πίσω από τη μαργαρίτα σύμφωνα με προδιαγραφές? Οι κάδοι επί της Σικελιανού δεν τον ενοχλούν? Πήγε κι έβαλε κάδους και στην παραλία Νυδριού!!!!! Τα μαγαζιά στη δυτική παραλία που δεν τους έχει παραχωρήσει ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων από την πλευρά της πόλης γιατί δουλεύουν ανενόχλητα και αυτός δεν εισπράτει? Από την μεριά της παραλίας έχει ελέγξει τα όρια που καταλαμβάνουν? Κανονισμό κοινόχρηστων χώρων δε θα φέρει? Τις πινακίδες της υπαίθριας διαφήμισης τις αυθαίρετες στις ζώνες ελέγχου του γιατί τις ανέχεται? Το παραλιακό πεζοδρόμιο στη Σικελιανού γιατί είναι σε όλο το πλάτος και το μήκος του κατηλειμένο? Η γέφυρα που σαπίζει? Τα αποκαλυμένα καλώδια? Η καταγραφή των υπόλοιπων λιμανιών και καθορισμός χερσαίων θα τελειώσει στη θητεία του? Πότε θα εισπράξει όλα όσα πρέπει να εισπράξει από ελλιμενισμούς?
    ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ? ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΣ ΙΣΩΣ?
    Με προτάσεις για ονοματοδοσίες και προτομές δεν πάει μπροστά ένα νησί με τέτοια ακτογραμμή και τέτοιο ιστιοπλοικο πλουτο!!!!
    Στις δημοτικές εκλογές 202 σταυρούς συγκέντρωσε. Τόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά στη νίκη Δρακονταειδή για να ξεπληρωθεί με το προεδρείο του Λιμενικού Ταμείου?
    Είναι τσακωμένοι με την έννοια του διαγωνισμού?
    Το λιμενικό ταμείο από αιχμή του δόρατος εξακολουθεί να είναι αιχμή πινέζας επί θητείας του νυν προέδρου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.