HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΓια τους Σφακιώτες λεφτά δεν υπάρχουν!

Για τους Σφακιώτες λεφτά δεν υπάρχουν!

Αυτό το πανό έχει αναρτηθεί στην ευθεία μετά το Σπανοχώρι, πριν την πλατεία των Λαζαράτων μόλις σήμερα. Αιτία ο δρόμος της Λαγκάδας που παραμένει κλειστός και μάλλον … ξεχάστηκε να συμπεριληφθεί στα υπόλοιπα έργα αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού του 2015. Η συζήτηση του θέματος που άνοιξε τελευταία, έγινε αφορμή για τη δημιουργία «ομάδας πρωτοβουλίας Σφακιωτών» με σκοπό την προώθηση του θέματος.

Ο δρόμος της Λαγκάδας συνδέει την ορεινή Λευκάδα και προσφέρει πρόσβαση στις δυτικές παραλίες του νησιού. Ο Δήμος Λευκάδας πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε στο κλείσιμο του δρόμου λόγω επικινδυνότητας, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια προοπτική για την αποκατάσταση του.

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση Θανάση Καββαδά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Επομενο αρθρο
Το βίντεο της ΕΡΤ2 για τις φακές Εγκλουβής

1 Σχόλιο

  1. Θοδωρής Αραβανής
    8 Μαρτίου 2017 at 19:55 — Απάντηση

    Σκέτος – πούρος- ορθολογισμός .

    Το σύμπτωμα ακουμπά στο διαχειριστικό ιστορικό υπόβαθρο της Νήσου και αυτό δεν πρέπει να παρακάμπτεται.
    Η αστικότερη συγκέντρωση τελικά αποσπά χρόνια περισσότερους πόρους υποδομών και λειτουργισμού ανά κάτοικο , από ότι τα χωριά ( οικισμοί). Και βέβαια σε απόλυτο ύψος πόρων η σύγκριση είναι αδιανόητη και πάντα υπερμεγέθης υπέρ της αστικότερης συγκέντρωσης.
    Χρόνια ολόκληρα και ιδιαίτερα τα μεταπολεμικά, τεχνηέντως η κεντρική κάθε νομού διοίκηση ( Νομαρχία διορισμένη τότε και αιρετή από το 1994 και ένθεν), χρόνια λοιπόν τεχνηέντως επικοινωνικά διοχετευόνταν η δήθεν με γαλύτερη κρατική δαπάνη ανά κάτοικο για τά χωριά και τις κωμοπόλεις έναντι της δαπάνης ανά κάτοικο στις πρωτεύουσες του κάθε νομού ,ή τις κεντρικές πόλεις κάθε επαρχίας όπου ο νομός είχε περισσότερες διοικητικές επαρχίες.
    Θεωρητικές προκαλύψεις και επιτηδεύματα επικοινωνισμού χρόνια απ τους κεντρικούς σε κάθε πρωτεύουσα νομού διαχειριστές – και ήταν πολλοί και καλά συγκροτημένες ομάδες συμφερόντων… και πάνω σε ιδεολογική βάση… και πάνω σε προκατασκευασμένες ανάγκες μόνο και μόνο για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι προκατασκευές αναγκών.-
    Το αποτέλεσμα της ουσιαστικά εγκατάλειψης χωροταξικά των χωριών , υπερ της ενίσχυσης των αστικότερων περιοχών και των πρωτευουσών των νομών , είναι η πρόδηλη κατάδειξη του παραπάνω φαινομένου εκμετάλλευσης ανισομερώς και ανορθολογικώς των κρατικών πόρων, υπέρ των ομάδων εκείνων που στοιχιζόνταν στους μικροαστικούς περιφερειακούς ιστούς.
    Το ίδιο φαινόμενο συνεχίζεται και θα συνεχίσει , διότι η προοδευτική εγκατάλειψη και απομείωση του πληθυσμού των χωριών, ακόμα και από τα κρίσιμα αναγκαία ελάχιστα πληθυσμιακά και παραγωγικά ποσοστά για την αναπαραγωγική πληθυσμιακή και παραγωγική διαδικασία, δημιουργούν το φαινόμενο της μη αναγκαιότητας επένδυσης πλέον πόρων, λόγω της μειωμένης ανταπόδοσης αυτών των πόρων στην βάση δαπάνης- απόδοσης ( κόστους – ωφελειών) , για την Νομαρχιακή αρχικά και Εθνική κατ επέκτασιν οικονομία.
    Δεδομένης δε της οικονομικής μακροχρονίου πλέον οικονομικής κρίσεως της εποχής μας, δεν θα μπορεί ορθολογικά να υποστηρίξει κανείς την άποψη: ότι οφείλουμε να επενδύουμε τους μειωμένους υπάρχοντες πόρους χωρίς την αίσθηση αυξημένης απόδοσης κοινωνικά και οικονομικά για κάθε μονάδα πόρου που διατίθεται. Πάντα ορθολογικά!!!!! Γιατί αυτό θα μοιάζει – και είναι ορθολογικά!!!!- σκέτο έξοδο , πάντα κατά την ορθολογική σκέψη !!!!.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.