HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔήμος Λευκάδας: Απολογισμός Εκδήλωσης 200 ετών από την εξέγερση του 1819

Δήμος Λευκάδας: Απολογισμός Εκδήλωσης 200 ετών από την εξέγερση του 1819

Ο Δήμος Λευκάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την εξέγερση του 1819 εναντίον των Άγγλων, που ξέσπασε στο Σπανοχώρι με αφορμή την επιβολή έκτακτης βαριάς φορολογίας για τη διάνοιξη του διαύλου της Λευκάδας και αποτέλεσε ένα μείζον γεγονός της τοπικής και επτανησιακής ιστορίας, διοργάνωσε εκδηλώσεις με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης και τα ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Λευκάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 18/10 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Λευκάδας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού «Η ιστορία μέσα από τα Αρχεία. Λευκάδα, 1819». 15 σημαντικά έγγραφα που εξιστορούν την πορεία των γεγονότων εκτίθενται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019 στο χώρο των ΓΑΚ (Θ. Στράτου 1) και η έκθεση είναι επισκέψιμη 9:00 έως 14:00 Δευτέρα με Παρασκευή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός και η Προϊσταμένη των Αρχείων Ν. Λευκάδας, κ. Μέγα Μαρία. Ο κ. Καλός ανέφερε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές υλοποιείται η υπόσχεση που είχε δώσει τον Αύγουστο στο ΚΔ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ενώ σύντομα η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του μνημείου στη θέση Μπόζα που παραμένει λεηλατημένο εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορικός, κ. Χριστίνα Παπακώστα, ανέλαβε την αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων, την οποία παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι.

Το Σάββατο 19/10 στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής) στο Σπανοχώρι τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Λευκάδας και Ιθάκης, κ. Θεοφίλου, και ακολούθησε η εμπεριστατωμένη ομιλία του Σπυρίδωνα Α. Σκλαβενίτη, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένου των ΓΑΚ-Αρχείων Νομού Πρέβεζας με θέμα «Η εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1819».

Στη συνέχεια στο Μνημείο στη θέση Μπόζα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ο πρώην Δήμαρχος Σφακιωτών, κ. Γεράσιμος Γληγόρης, παρουσίασε εν συντομία τα βιογραφικά των Σπανοχωριτών που έλαβαν μέρος στην εξέγερση.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης, κ. Θεόφιλος, ο Βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, η Αντιδήμαρχος, Νίκη Κατωπόδη, ο Αντιδήμαρχος, Ευτύχιος Ζουριδάκης, ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστος Γληγόρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Αναστάσιος Γαζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεράσιμος Μελάς, Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα, Ευάγγελος Βερροίωτης, Αλέξανδρος Βερροίωτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Σπανοχωρίου, Γιώργος Χαλικιάς, ο Πρόεδρος της κοινότητας Λαζαράτων, Νίκος Λάζαρης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πινακοχωρίου, Νίκος Λάζαρης, οι πρώην δήμαρχοι Σφακιωτών Γεράσιμος Γληγόρης και Γιώργος Κούρτης.

Ο Δήμος Λευκάδας εκφράζει θερμές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στους συνδιοργανωτές, στον κ. Σκλαβενίτη και την κ. Παπακώστα καθώς και στον πρόεδρο της κοινότητας Σπανοχωρίου.

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή απορριμμάτων λόγω τριήμερης απεργίας
Επομενο αρθρο
ομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ: έκθεση φωτογραφίας για την περίοδο της Αντίστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.