HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔήμος Λευκάδας: υπεγράφη η έγκριση μελέτης επέκτασης των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης

Δήμος Λευκάδας: υπεγράφη η έγκριση μελέτης επέκτασης των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ. ΖΟΡΜΠΑ ΜΥΡΣΙΝΗ, Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
ΛΥΓΙΑΣ – ΚΑΡΥΩΤΩΝ – ΣΠΑΣΜΕΝΗΣ ΒΡΥΣΗΣ.

Υπεγράφη στις 5/10/2018 από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Ζορμπά Μυρσίνη, ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης επέκτασης των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης.

Το επόμενο διάστημα και σε συνεννόηση με το υπουργείο δρομολογείται η υπολειπόμενη προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να συμπληρωθεί ο πλήρης φάκελος της πολεοδομικής μελέτης και να αποσταλεί για έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η τελική λύση σε ότι αφορά το τμήμα του αρχαιολογικού χώρου (τομέας ΙΙΙ), ικανοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών που είχαν δεσμευμένα τα ακίνητά τους εδώ και πολλά χρόνια.

Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ταλανίζει 25 χρόνια τώρα την περιοχή Λυγιάς – Καρυωτών, με τεράστιες συνέπειες στην ανάπτυξή της, μπαίνει στην τελική ευθεία επίλυσής του.

Η επίπονη προσπάθεια της Δ/νσης Πολεοδομίας & ιδιαίτερα του τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών, καθώς και της Δημοτικής Αρχής έκαναν δυνατή την εξέλιξη αυτή.

Πιο συγκεκριμένα οι όροι τις απόφασης αναφέρονται παρακάτω:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Εγκρίνουμε την πολεοδομική μελέτη επέκτασης των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης, Δήμου Λευκάδας. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τους εξής όρους:

Οι πάσης φύσεως εκσκαφικές εργασίες και διαμορφώσεις, ακόμη καi επιφανειακές, σε όλη την έκταση του ρυμοτομικού σχεδίου να γίνονται κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Όλα τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με χρονολογία κατασκευής έως το 1830 που υπάρχουν στην υπό ρυμοτόμηση περιοχή προστατεύονται αυτοδίκαια. Καμία επέμβαση δεν επιτρέπεται σε αυτά ή στον περιβάλλοντα χώρο τους χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σε περίπτωση κατά την οποία εντοπισθούν αρχαιότητες, οι οποίες κριθεί σκόπιμο να διατηρηθούν, να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ 269/Α/24.12.2014) «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα ως προς τον προβλεπόμενο στην πολεοδομική μελέτη τομέα III (αρχαιολογικός χώρος):
ί. Να δημιουργηθεί περιοχή ελεύθερη σύγχρονων κατασκευών στα οικοδομικά τετράγωνα 3 και 4, στο δυτικό ήμισυ του οικοδομικού τετραγώνου 7, καθώς και στο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου 8 που βρίσκεται ανατολικά της επαρχιακής οδού Λευκάδος – Νυδρίου, για την προστασία και ανάδειξη σημαντικών στοιχείων της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, μέσω αρχαιολογικής διαδρομής που να ενοποιεί τους αρχαιολογικούς πυρήνες και τα μνημεία.

ιι. Να δημιουργηθεί νέος τομέας (τομέας IV) αποτελούμενος από τα οικοδομικά τετράγωνα 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, στον οποίο να ισχύουν οι γενικοί όροι δόμησης του τομέα III με τους εξής περιορισμούς – διαφοροποιήσεις:

Όριο αρτιότητας και κατάτμησης 2.000 τ.μ.

Μέγιστη επιφάνεια δόμησης 200 τ.μ., με κοιτόστρωση και μέγιστο αριθμό κτηρίων ανά οικόπεδο δύο.
Να μην επιτρέπεται η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών.
– Να έχει χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας: Ανάπλαση-πεζοδρόμηση κεντρικού δρόμου Νυδριού
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: παραχωρήθηκε το Κέντρο Νεότητας στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.