HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ενθαρρυντικό που το κόμμα της ΝΔ και η τοπική ΝΟΔΕ αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες.

Προβλήματα που η οικονομική κρίση γιγάντωσε και όξυνε.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν η πρωτοβουλία αυτή συνοδεύεται από διάθεση μεταμέλειας και αυτοκριτικής, μιας και η οικονομική καταστροφή , η διάλυση των κοινωνικών δομών είναι τα αποτελέσματα και της δικής της πολιτικής. Παρ όλα αυτά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία :

-να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών τους επιλογών.
-Να μάθουν , αν ρωτήσουν , ποιόν οι πολίτες θεωρούν υπεύθυνο για τα δεινά τους.
-να κατανοήσουν ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού αν κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και στις κοινωνικές δομές δεν περισσεύουν για ημετέρους, διαπλεκόμενους-ΜΜΕ, φοροφυγάδες και αντιστρόφως.
-να κατανοήσουν ότι πλέον η πολιτική ασυνέπεια και η διπλοπροσωπία πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.

Πώς να πείσει ο Πρόεδρος της ΝΔ όταν ως υπουργός ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ομαδικών απολύσεων;
Τον Δεκέμβριο του 2016 κατατέθηκε στη βουλή από την κυβέρνηση το Παράλληλο πρόγραμμα. Στόχος η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

• την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση.
• Ίδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.
• Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών.
• Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη.
• Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση – στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
• Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ.
• Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους.
• Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ, κ.α.
Ας θυμηθούμε όμως τη στάση που κράτησε η ΝΔ .

1. Όταν το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα εισήχθη για συζήτηση στην Βουλή (16/12/21015), η αντιπολίτευση έδωσε λυσσαλέα μάχη εναντίον του, με το επιχείρημα ότι «δεν ήταν σωστά κοστολογημένο». Η τακτική αυτή, αποτελούσε έμμεση, αλλά σαφέστατη έκκληση προς τους δανειστές να παρέμβουν, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση περισσότερες διευκρινίσεις. Για να ενισχύσουν μάλιστα την προσπάθειά τους, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν από την επιτροπή της Βουλής. Η αχαρακτήριστη αυτή τακτική της αντιπολίτευσης κατάφερε να καθυστερήσει την επίλυση σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων για ενάμιση μήνα.

2. ¨Όταν η κυβέρνηση μετέτρεψε την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, από επείγουσα σε απλή, (17/12/2015) ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την παροχή των διευκρινίσεων που ζητήθηκαν, η αντιπολίτευση έσπευσε να πανηγυρίσει. (Πρόεδρος ΝΔ: «άνθρακες ο θησαυρός». Ντ. Μπακογιάννη: «Πυροτέχνημα». Γ. Βρούτσης: «Βατερλώ» Η σημαντική τους νίκη ήταν ότι, τουλάχιστον, είχαν καταφέρει να μεταθέσουν την νομοθετική πρωτοβουλία για μετά τα Χριστούγεννα.

3. Η κυβέρνηση υλοποίησε την ρητή δέσμευσή της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Κάποιες επείγουσες διατάξεις προωθήθηκαν με δύο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου .

4. Στην Βουλή, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε και πάλι έναν αχαρακτήριστο επικοινωνιακό πόλεμο. (Μ. Βορίδης «παράλληλο δούλεμα».)
5. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο πόλεμος που δέχθηκε το νομοσχέδιο αυτό από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εξηγείται εύκολα : ΟΙ δυνάμεις αυτές – οι οποίες μάλιστα έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία- προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους πολιτικής τακτικής. Το σοβαρό ζήτημα όμως είναι ότι η τακτική αυτή ασκείται σε βάρος των πιο αδύναμων, επιχειρώντας μάλιστα να εμπλέξει, στην υπονόμευση της κοινωνικής πολιτικής και τους δανειστές .

25/7/2916
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων
Επομενο αρθρο
Προσκλήσεις Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.