HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔελτίο Τύπου σύλ. εργαζομένων Νοσοκομείου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Δελτίο Τύπου σύλ. εργαζομένων Νοσοκομείου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Σύλλογος εργαζομένων Λευκάδα 25/3//2015
Γ. Νοσοκομείου . Λευκάδας
Τηλ.- φαξ: 2645025016
email: syllogosnosokomeiou@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την Τρίτη 24 Μαρτίου μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων συναντήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με το Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή παρουσία και άλλων συλλόγων νοσοκομείων της Ηπείρου.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα της συνομιλίας μας, τονίσαμε στον Υπουργό τη διάλυση των Δημόσιων δομών υγείας της περιοχή μας (ΠΕΔΥ, Περιφερειακά ιατρεία, .Κ.Υ. Βασιλικής και Νοσοκομείο) από την μεθοδευμένη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, της Ε.Ε και της τρόικας – θεσμών με στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και την παράδοση τους σε ιδιώτες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στην αναστολή λειτουργίας της παθολογικής κλινικής, στη μετακίνηση γιατρών από το Κ.Υ Βασιλικής για να καλύψουν το νοσοκομείο με μπαλώματα, υποβαθμίζοντας και τις εκεί δομές. Θέσαμε την αναγκαιότητα για άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου που οικονομικά έχει καταρρεύσει.

Η μόνη δέσμευση που πήραμε είναι ότι, δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο ή Κ. Υγείας. Βέβαια οι δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας πρακτικά έχουν «κλείσει» εφόσον οι συμπολίτες μας καταφεύγουν ακόμα και για απλά προβλήματα υγείας σε ιδιώτες γιατρούς και σε άλλα νοσοκομεία με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος . Το μόνο που απομένει να μπει είναι το λουκέτο.

Για την αύξηση της χρηματοδότησης και των μαζικών προσλήψεων μας παρέπεμψε στο …. μέλλον . Δεν δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά, για την κατάργηση της Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. και την μετεξέλιξη του εναπομείναντος δημόσιου Ε.Σ.Υ σε Νοσοκομεία -εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , ούτε για την κατάργηση των αξιολογήσεων δομών και προσωπικού και την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών εισοδήματος , μας παρέπεμψε στην πορεία διαπραγμάτευσης και σε ευχολόγια. Φυσικά πώς να δεσμευτεί σε όλα αυτά, αφού οι αναδιαρθρώσεις και οι μεταρρυθμίσεις αυτές στο τομέα της υγείας είναι στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο και πραγματοποιούνται σε όλες της χώρες της Ε.Ε για την διέξοδο τους από την καπιταλιστική κρίση, ανοίγοντας έτσι νέα πεδία κερδοφορίας σε βάρος βέβαια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στην απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τρίμηνη μετακίνηση παθολόγου γιατρού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την κάλυψη της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) όσο και από τους εργαζόμενους του Παν/κου Νοσοκομείου διότι με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν λύνονται τα προβλήματα των τεράστιων ελλείψεων που παρουσιάζουν τα Νοσοκομεία της χώρας.

Εμείς θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η οργάνωση και μαζικοποίηση του ταξικού κινήματος, μέσα από τα σωματεία και του αγώνα για την ανάσχεση , παρεμπόδιση και ανατροπή της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, για μια πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους , όπου η υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που θα αγοράζεται και θα πουλιέται με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος.
Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα και καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας να μην επαναπαυτούν, να μην δεχτούν μοιρολατρικά ως «φυσιολογική» ή «προσωρινή » την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και στις δημόσιες δομές υγείας της περιοχή μας .

Πρέπει λοιπόν όλοι μας να διεκδικήσουμε την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων , γιατί η υγεία είναι δικαίωμα δεν είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς , είναι σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση, είναι δικαίωμα στη ίδια τη ζωή.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Σύλλογος εργαζομένων Λευκάδα 23/3//2015
Γ.Ν. Λευκάδας Αρ. πρωτ. 9
Τηλ.- φαξ: 2645025016 Προς: Υπουργό Υγείας
email: syllogosnosokomeiou@gmail.com κ. Π. Κουρουμπλή

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Με το έγγραφο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας. Το Νοσοκομείο μας εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Λευκάδας και τμήματος της Αιτωλοακαρνανίας και το επόμενο διάστημα λόγω της τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός αναμένεται να δεκαπλασιαστεί.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά δεν υφίστανται. Στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της Λευκάδας υπηρετούν 2 γιατροί από τους 12 που υπηρετούσαν πριν τη δημιουργία του, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να καταφεύγουν στα Ε.Ι του ήδη αποδεκατισμένου από προσωπικό νοσοκομείου καθώς επίσης και σε ιδιώτες γιατρούς . Το Κ.Υ. Βασιλικής στη νότια Λευκάδα και τα περιφερειακά ιατρεία με τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου υποβαθμίζονται και οδηγούνται σε κλείσιμο.

Στο Νοσοκομείο, η ορθοπεδική κλινική έκλεισε, η παιδιατρική έμεινε με έναν παιδίατρο, η καρδιολογική με έναν καρδιολόγο, υποβαθμισμένα και τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (π.χ ακτινολογικό, τεχνητός νεφρός , αναισθησιολογικό, αιμοδοσία , μικροβιολογικό κ.α).

Το αποκορύφωμα της ραγδαίας και «μεθοδευμένης» κατά την άποψη μας υποβάθμισης είναι, η αναστολή λειτουργίας και της παθολογικής κλινικής, μιας κλινικής που λειτουργούσε με πληρότητα πάνω από 100%. Από τους δύο υπηρετούντες παθολόγους, ο ένας είναι σε αναρρωτική άδεια και ο άλλος αποχωρεί άμεσα λόγω πρόσληψης του στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Οι ειδικευόμενοι παθολόγοι παραιτήθηκαν και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες στη λίστα αναμονής. Η μετακίνηση των Αγροτικών και Γενικών γιατρών από τα Π.Ι και το Κ.Υ. Βασιλικής δεν λύνει το πρόβλημα, εφόσον δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ειδικευομένους και τους ειδικευμένους παθολόγους αντίστοιχα, αφήνοντας δε και το νότιο τμήμα της Λευκάδας χωρίς ιατρική κάλυψη.

Καθημερινά, ακόμη και απλά περιστατικά μεταφέρονται στα γύρω νοσοκομεία επιβαρύνοντας τα υπέρμετρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Πρέβεζας όπου δεν μπορεί να δεχτεί λόγω πληρότητας παθολογικά περιστατικά. Στο νοσοκομείο μας επικρατεί λειτουργικό χάος από την τεράστια έλλειψη προσωπικού και από εξαγριωμένους πολίτες που διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται από το κλείσιμο των κλινικών και τη μεταφορά τους σε άλλα Νοσοκομεία.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι, στο Νοσοκομείο από τις 42 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 19 και στο υπόλοιπο προσωπικό από τις 183 οργανικές θέσεις υπηρετούν 116. Μόνο μέσα στο 2014 αποχώρισαν 26 άτομα.
Οικονομικά το νοσοκομείο κατέρρευσε αφού έχει να χρηματοδοτηθεί από το Σεπτέμβρη του 2014. Η επιχορήγηση μηνός Ιανουαρίου ποσού 100.000 ευρώ δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία. Με καθυστέρηση πληρώθηκαν τη μισθοδοσία τους οι 13 επικουρικοί συνάδελφοι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Απλήρωτες για πάνω από ένα χρόνο οι καθαρίστριες του Κ.Υ.Β για τις μετακινήσεις τους στο Νοσοκομείο καλύπτοντας μπαλώματα στην εστίαση, καθώς και πολύ άλλοι συνάδελφοι, όπως εργαζόμενοι στο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας, πρόσθετες εφημερίες γιατρών , μετακινήσεις εκτός έδρας κ.α. Καθημερινές οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό , αντιδραστήρια, αναλώσιμα και τρόφιμα.

Το ποσό της αποζημίωσης για εφημερίες του ιατρικού προσωπικού είναι μειωμένο κατά 93.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2014 και για νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού 41.400 ευρώ μειωμένο. Ήδη υφιστάμεθα οριζόντιες περικοπές 50% στις υπερωρίες, ενώ κινδυνεύουν με περικοπές ακόμη και τα νυχτερινά και οι αργίες του προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός.

1. Πως προτίθεστε να αναπληρώσετε τις κενές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ώστε να επαναλειτουργήσουν οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου παρέχοντας ασφαλής, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας?
2. Τι θα γίνει με το Κ.Υ Βασιλικής, τα Π.Ι. και το ΠΕΔΥ Λευκάδας που συρρικνώθηκαν και υποβαθμίστηκαν οδηγώντας τα λαϊκά στρώματα σε εξωτερικούς γιατρούς στερώντας τους ακόμη και άλλες βασικές τους ανάγκες?
3. Προτίθεστε να αυξήσετε τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, και γενικά στην υγεία ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του. Αν ναι, από πού θα βρεθούν τα χρήματα όταν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι δεσμευμένοι από το μεσοπρόθεσμο του 2012- τα μνημόνια δηλαδή- που προβλέπει και νέες μειώσεις έως το 2017?
4. Θα καταργηθούν τα ιδιωτικά συνεργεία και οι εργολάβοι στα νοσοκομεία που και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υποβάθμισαν και τους εργαζόμενους εκμεταλλεύτηκαν άγρια. Αν καταργηθούν θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες? Οι συνάδελφοι επικουρικοί θα μονιμοποιηθούν μετά το πέρας της σύμβασης τους?
5. Θα καταργηθούν τα χαράτσια στην υγεία π.χ 5ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, 1 ευρώ ανά συνταγή, και αν ναι, θα αντικατασταθούν με ισοδύναμα μέτρα? Επίσης οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι , θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες μονάδες υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις?

Υ.Γ.
• Σας παραθέτουμε αναλυτικό πίνακα με τις ελλείψεις του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
• Ψήφισμα που υπογράφεται από σωματεία και συλλόγους της περιοχής μας με τα αιτήματα και το διεκδικητικό πλαίσιο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

Βεργίνης Χρήστος                            Ροντογιάννη Αμαλία

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση του Σωματείου Φίλων Ι. Μ. Φανερωμένης με ομιλητή τον Στέλιο Παπαθεμελή
Επομενο αρθρο
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Καρυά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.