HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔελτίο Τύπου της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων

Δελτίο Τύπου της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με θέμα «Τo σχολείο που έχουμε, το “νέο σχολείο” και το σχολείο που θέλουμε – η πρόταση του γονεϊκού κινήματος».

Ο ομιλητής κ. Αλέξανδρος Βανακάρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα, εστιάζοντας στο σημερινό σχολείο που κυριολεκτικά συνθλίβεται κάτω από το βάρος της ακολουθούμενης πολιτικής των μνημονίων σε αντιδιαστολή με το σχολείο που υπερασπίζεται το γονεϊκό κίνημα, το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, το οποίο θα απαντάει στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες, χωρίς να υπηρετεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πολιτικές.

Βάσει στατιστικών μελετών που παρουσίασε ο ομιλητής, τα προβλήματα της σημερινής εκπαίδευσης είναι πάρα πολλά: Συρρικνώσεις – συγχωνεύσεις σχολείων. Λιγότεροι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, με τάση αντικατάστασής τους από αναπληρωτές (ΕΣΠΑ), αφού το ποσοστό των αναπληρωτών ανέρχεται πλέον στο 16% από 8%. Ακόμη ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στα χέρια ιδιωτών, ενώ το κτιριακό και οι υλικοτεχνικές υποδομές (εργαστήρια – γυμναστήρια κτλ.) δεν είναι δεδομένα για πάρα πολλές σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης, παρατηρούμε σύμφωνα με τον κ. Βανακάρα, «κατάτμηση της γνώσης, εγχειρίδια τα οποία δεν μπορούν να διαβαστούν ή έχουν σοβαρότατες ελλείψεις κι άλλες φορές παραπλανούν ή αναφέρονται σε μισές αλήθειες (βλ. βιβλία Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου)».
Το «νέο σχολείο», που επαγγέλλεται το υπουργείο και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο προϊόν των Συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας (βλ. Συνθήκη Λισαβόνας, Μπολόνιας, κατευθύνσεις ΟΟΣΑ). Προοιωνίζεται σχολική διαρροή και διαχωρισμός των παιδιών από τα 16 τους χρόνια, αφού η πλειοψηφία θα είναι αναγκασμένη να καταφεύγει στη μαθητεία, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη βασική παιδεία και με αμφιβόλου ποιότητας συνθήκες και ασαφή ασφαλιστική κάλυψη.

Η περίφημη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των σχολικών μονάδων παραπέμπει σε χορηγούς και φιλανθρωπίες και το σχολείο θα είναι αυτό που θα μετατρέπει αντίστοιχα μαθητές και γονείς σε πελάτες, μια και η γνώση από αγαθό και δικαίωμα θα έχει κατρακυλήσει αξιακά σε ένα προϊόν βιτρίνας εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Το γονεϊκό κίνημα, τόνισε ο ομιλητής, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, πρέπει να σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών να τελειώνουν όλα ανεξαιρέτως ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο _ ενιαίο και ως προς τη δομή μου και ως προς τον τύπο του _ που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, και θα τους κάνει κοινωνούς στα μεγάλα πνευματικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας.

Η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Δήμητρα Δαμιανή, μας παρότρυνε να θυμηθούμε τα λόγια του σπουδαίου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στην αναγγελία για την βράβευση του με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας:
«Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου.

Κι επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε πως υπάρχει μια καλή παιδεία, εκείνη που ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του και μια κακή παιδεία, εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει και είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους και τους νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Φ. Κούρτης και από την έντονη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε το ενδιαφέρον των γονιών αλλά και η αγωνία τους για τη σύγχρονη εκπαίδευση, το ρόλο και την ευθύνη των εκπαιδευτικών και βέβαια τον αποκλεισμό της πραγματικής γνώσης και την αντικατάστασή της με δεξιότητες και διά βίου μάθηση.

Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο για τη διάθεση της αίθουσας και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Προηγουμενο αρθρο
LA - I - Ardea Alma
Επομενο αρθρο
Παναθηναϊκός-Νίκη Λευκάδας 54-38

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.