HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔεν είναι χώρα αυτή

Δεν είναι χώρα αυτή

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσφατα συζητούσα με ένα μέλος της “ελίτ” της χώρας μας για το θέμα της χώρας μας, δηλαδή για το ότι είναι μια χρεοκοπημένη οικονομία που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το βούρκο σχεδόν δέκα χρόνια τώρα, μολονότι είναι μέρος του “δυτικού κόσμου”, σύμμαχος των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, με όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς και με όλες τις τύχες. Αυτές οι συζητήσεις (κι έχω συμμετάσχει σε πολλές, για κάποιο λόγο πολλοί θέλουν να μου πιάνουν την κουβέντα για το θέμα) πάντα καταλήγουν στο λίγο-πολύ στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτή τη φορά, καθώς φτάναμε αναπόφευκτα εκεί, ο συνομιλητής μου σώπασε για λίγο, κοίταξε σκεφτικός την ατέλειωτη, πανάρχαια θέα που απλωνόταν κάτω απ’ το προνομιούχο μπαλκόνι, και μετά συνόψισε το συμπέρασμα με τέσσερις υπέροχες λέξεις, που τα λένε όλα.

Πριν από την παύση, είχαμε αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής.

Στη χώρα μας το 57% των όποιων νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης, 1 στους 5 εργαζόμενους βγάζει λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, 75% των άνεργων νέων δηλώνουν ότι θα έφευγαν μετανάστες για να βρουν δουλειά, 400.000 εργαζόμενοι έχουν μεταναστεύσει ήδη τα τελευταία χρόνια. Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται από το 2011 για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ένας στους τρεις δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε, έξι στα δέκα παιδάκια προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, τα μισά νοικοκυριά στην Αθήνα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μετά από 10 χρόνια κρίσης το εμπορικό ισοζύγιο χειροτερεύει, ενώ 8 στους 10 αγρότες νομίζουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζημίωσε οικονομικά. Η χώρα μας έχει διπλάσιο κόστος ενέργειας από τη Γερμανία.

Στη χώρα μας σχεδόν 1 στα 3 κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας ανήκουν σε ευκατάστατους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” που έχουν αλλά δεν πληρώνουν επίτηδες. Σε ελέγχους που έκανε η ΑΑΔΕ τις ημέρες της Αποκριάς, το 65% των επιχειρήσεων στην Πάτρα, το 60% στη Θεσσαλονίκη και το 70% στην Αθήνα βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Ένας τύπος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο της Καβάλας για 17 χρόνια χωρίς πτυχίο ιατρικής. 53 από τους 60 σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου δεν έχουν κλείσει τις μπάρες για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο έπρεπε να λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2017.

Ο διευθυντής νοσοκομείου στην Ελλάδα παίρνει 1900 ευρώ το μήνα, αλλά ο αναπληρωτής ειδικός γραμματέας υπουργείου παίρνει 3500 ευρώ το μήνα. Στη χώρα μας, αν είσαι επιμελητής Β’ νοσοκομείου (η βαθμίδα αμέσως πάνω από τον ειδικευόμενο) και εκλεγείς βουλευτής, όταν επιστρέψεις στη θέση σου είναι υποχρεωτικό να λάβεις το βαθμό του διευθυντή. Στη χώρα μας υπουργός μιλάει στο τηλέφωνο με ισοβίτες καταδικασμένους για υποθέσεις ναρκωτικών, η νύφη του πρωθυπουργού είναι διπλοθεσίτισσα στο δημόσιο, πάμπλουτοι αριστεροί υπουργοί παίρνουν επίδομα ενοικίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής λεει “άει στοδιάολο” από την έδρα της. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πριν από λίγες ημέρες, εργάτες από το Μπανγκλαντές κέρδισαν 1200 ευρώ στο Κίνο στη Βάρδα Ηλείας. Καθώς έφευγαν από το πρακτορείο του ΟΠΑΠ, δύο Έλληνες που έπαιζαν στο ίδιο πρακτορείο τους ακολούθησαν, τους ξυλοκόπησαν και τους λήστεψαν. Πριν από λίγες ημέρες, οδηγός στη Χίο παρέσυρε με το αυτοκίνητο ανήλικο πρόσφυγα και τον παράτησε τραυματισμένο στο δρόμο κι έφυγε. Πριν από λίγες ημέρες, άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε τρία αδέσποτα στο Λαύριο. Άλλος πυροβόλησε και σκότωσε επτά κουτάβια στο Μεσολόγγι.

Στη χώρα μας οπαδοί τραυματίζουν προπονητές πετώντας τους ρολά ταμειακής μηχανής, τραμπούκοι που φωλιάζουν σε κτίρια πανεπιστημίου κάνουν εφόδους και σπάνε καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, συμμορίες ληστών μαχαιρώνουν διαβάτες σε Ακρόπολη και Φιλοπάππου, το ΠΑΜΕ μπουκάρει στο Υπουργείο Εργασίας, ο Ρουβίκωνας εισβάλλει στη Novartis (και, βασικά, όπου θέλει) βάνδαλοι εισβάλλουν στον κλειδωμένο χώρο παιδικής χαράς στην Θεσσαλονίκη και καταστρέφουν τα παιχνίδια, παρακρατικές ομάδες πετάνε εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εταιρεία της συζύγου του αρχηγού της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενοι κατά των πλειστηριασμών εισβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, χρυσαυγίτες επιτίθενται στο δικηγόρο του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα.

Στη χώρα μας “άγνωστοι” κάνουν πάρτι χωρίς άδεια στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η οργάνωση «Μαυροπράσινα Παγούρια» επιτίθεται σε ιχθυοπωλείο, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας μας δεν περιορίζεται στην εναντίωση στην εκμετάλλευση/κακοποίηση/θανάτωση των ζώων ξηράς». Παραχριστιανικές οργανώσεις σπάνε τα αυτοκίνητα συντελεστών θεατρικής παράστασης, ενώ Μητροπολίτης τους κάνει μήνυση (στους συντελεστές της παράστασης, όχι στους τραμπούκους).

Στη χώρα μας ένας 26χρονος πεθαίνει στις φυλακές επειδή δεν τον πήγαιναν στον οδοντίατρο. Πρόσφυγες πεθαίνουν στα hotspots όπου επικρατούν άθλιες, τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι 69 κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο μεγαλύτερος Έλληνας σίριαλ κίλερ παίρνει άδειες για να περνά ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα ελεύθερος, αλλά η Ηριάννα Β.Λ. είναι ακόμα στη φυλακή, ενώ η δικαιοσύνη καταδικάζει δημοσιογράφο επειδή αποκάλεσε τους χρυσαυγίτες “ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, ανθρώπους της νύχτας και κουμπουροφόρους”. Πολίτες της Δράμας συλλέγουν υπογραφές ζητώντας να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, υπουργοί καπνίζουν ανεμπόδιστοι σε κλειστούς χώρους, ενώ το αν θα σκάσουμε τσιγαράκι ή όχι γίνεται θέμα συζήτησης στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτά είχαμε πει, και μετά ο συνομιλητής μου κοίταξε τη φωτισμένη απ’ την εκτυφλωτική ανοιξιάτικη λιακάδα θέα και είπε:

Δεν είναι χώρα αυτή.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Η επίσκεψη του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Στην Εγκλουβή κάποτε -Μέρος Γ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.