HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔιάτρητες από παντού οι μελέτες για την κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή του Αμμόκαμου

Διάτρητες από παντού οι μελέτες για την κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή του Αμμόκαμου

Στην πλατεία της Καρυάς πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ (30/6), ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα που έχει ανακύψει από την απόφαση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ΧΥΤΥ, με επιλεγόμενη πρώτη θέση την περιοχή του Αμμόκαμου της Εγκλουβής. Στην συνάντηση είχαν κληθεί εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα παρά της αρχικές αντεγκλήσεις. Στην ομιλία του δημάρχου δεν ειπώθηκε τίποτα καινούργιο, ούτε δόθηκε κάποια απάντηση στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Ο κ. Δημαρχος μίλησε γενικά για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν δόθηκε επίσης καμιά εξήγηση γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός ο οποίος προέβλεπε το υπόλειμμα λειτουργία της μονάδας ΜΟΠΑΚ να μεταφέρεται στην Πάλαιρο, στη μονάδα που πρόκειται να κατασκευαστεί εκεί.

Είναι προφανές ότι από την κεντρική πολιτική σκηνή για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί ο καθένας να υποθέσει, υπάρχει αλλαγή στο σχεδιασμό. Έτσι λοιπόν οι δημοτικοί άρχοντες ακολουθώντας πιστά την αλλαγή του σχεδιασμού ανοίγουν μέτωπα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εκτός της πρότασης για αναβολή της συζήτησης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο που διατυπώθηκε από τους κ. Θανάση Καββαδά και Βασίλη Αραβανή, οι υπόλοιπες θέσεις ήταν όλες αρνητικές για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή του αμμόκαμπου.

Η ομιλία που προκάλεσε ενδιαφέρον ήταν η τοποθέτηση της πρώην δημάρχου Καρυάς κ. Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα. Η κ. Ρεκατσίνα με απλή και προσεκτική ανάγνωση των μελετών, με καλή γνώση του χώρου όλων των προτεινόμενων περιοχών, έκανε στην κυριολεξία φύλλο και φτερό τις μελέτες. Αντιφάσεις, ανακρίβειες, άγνοια του χώρου, ελλιπή βιβλιογραφία, ήταν κάποιες από τις διαπιστώσεις της κ. Ρεκατσίνα, σε ότι αφορά τη μελέτη. Πραγματικά ακούγοντας την, μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος, μήπως οι μελετητές δεν επισκέφτηκαν καν τους προς εξέταση χώρους! Τόνισε ακόμα με έμφαση ότι η επιλογή των προς εξέταση περιοχών ήταν επιλογή όχι του Πολυτεχνείου αλλά της δημοτικής αρχής.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η τοποθέτηση του Τάκη Κτενά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως, όποιος από τους τοπικούς συμβούλους ψηφίσει τη μελέτη, πρέπει να γίνει ανεπιθύμητο πρόσωπο στην ορεινή Λευκάδα!

Το δικό μας συμπέρασμα! Είναι γνωστό πως οι κάτοικοι δεν θέλουν σκουπίδια (οποιασδήποτε μορφής) στην περιοχή τους, κοντά στο σπίτι τους ή το χωριό τους. Αυτός που θα αναλάβει να τους πείσει για την σπουδαιότητα ενός τέτοιου έργου και για τη συμβολή του στο γενικό καλό, πρέπει να παρουσιάσει μελέτες απόλυτα τεκμηριωμένες και υπεράνω υποψίας. Στην προκειμένη περίπτωση το παιχνίδι για την δημοτική αρχή χάθηκε. Οι μελέτες μπάζουν από παντού. Το γεγονός ότι συντάχτηκαν από το Πολυτεχνείο, δεν τις απαλλάσσει από κριτική. Το ότι επιλέχτηκαν από τη δημοτική αρχή εν κρυπτώ, είναι επιβαρυντικό. Το ότι η αλλαγή του σχεδιασμού ενδέχεται να υπόκειται σε γενικότερες κομματικές σκοπιμότητες της περιοχής, τις δυναμιτίζει.

Η διασπορά των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών οδηγεί σε μικρή σχετικά δυναμικότητα κάθε μονάδας, ανεβάζει το κόστος και δημιουργεί αμφίβολο μέλλον για τη λειτουργία τους.

Προηγουμενο αρθρο
Εβίτα Σαρηγιάννη live - Το Σάββατο 2 Ιουλίου στη Λευκάδα στο Sailinn
Επομενο αρθρο
Νέα δρομολόγια ferry boat «Μεγανήσι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.