HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔιήμερο Παραστάσεων Σύγχρονου Χορού στην ARTηρία

Διήμερο Παραστάσεων Σύγχρονου Χορού στην ARTηρία

ARTηρια – ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

CLUSTERS 2014 -PERFORMANS

27 Ιουλίου 2014 “NATURE”: Γιάννης Καρούνης

210Σήμερα το πλαστικό συσσωρεύεται σε σκουπιδότοπους και χώρους υγειονομικής ταφής. Δεν έχει ξεχειλίσει ακόμα ο πλανήτης από πλαστικό γιατί κρύβεται στους ωκεανούς σε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα. Το πλαστικό και τα παράγωγά του δεν είναι μόνο γύρω μας, είναι μέσα σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχει στο αίμα και στα ούρα μας σε μετρήσιμα ποσά, προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε και από άλλες πηγές.Η γενική αντίληψη που κυριάρχησε σε πολλές κοινωνίες κατά το παρελθόν, ήταν ότι η φύση είναι μια αμετάβλητη πραγματικότητα που καθορίζει τη ζωή του ανθρώπου. Μπροστά στην αξεπέραστη υπεροχή της, ο άνθρωπος δε μπορούσε να επιδιώξει να την προσαρμόσει σε αξιόλογο βαθμό στις ανάγκες του, αλλά όφειλε ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτήν.

Ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα γινόταν διαρκώς πιο επιθετικός απέναντι στη φύση θέλοντας να της αποσπάσει τα μυστικά της, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της και να δαμάσει τις πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις της. Ο άνθρωπος πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του να γίνει κυρίαρχος, όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και του σύμπαντος. Η ευθύνη μου αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους του «τώρα», αλλά και εκείνους του «αύριο» εκείνους που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί.

Η ευθύνη μου είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ελευθερία που έχω ως άνθρωπος και την εγγενή, δηλαδή την έμφυτη αξία, μιας πραγματικότητας ζώσας, η οποία αξιώνει από εμένα να της επιτρέψω να συνεχίσει να υπάρχει.

Χορογραφία-ερμηνεία: Γιάννης Καρούνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νίκος Πεταυρίδης
Found-footage video design: Γιάννης Καρούνης
Διαρκεια: 20′
Εναρξη: 22.30


29 Ιουλίου 2014 «Απαγκίστρωση» (Detachment) ομάδα Λούνα Παρκ

clip_image001Η λέξη «απαγκίστρωση» χρησιμοποιήθηκε ως όρος, την άνοιξη του 2012, στον πολιτικό χώρο για να επισημάνει την αναγκαιότητα απεξάρτησης της Ελλάδας από τον εξωτερικό δανεισμό.

Όμως, πόσο εύκολη είναι η αποδέσμευση από τις κυρίαρχες δομές;

Είναι απλή η εγκατάλειψη παγιωμένων αντιλήψεων και συνηθειών;

Η περφόρμανς παρουσιάζει έξι χαρακτήρες που προσπαθούν να «απαγκιστρωθούν».

Τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα. Προσπαθούν να τα προστατέψουν; Κρύβονται από κάτι; Επικοινωνούν, επαναλαμβάνουν και ταυτόχρονα παραιτούνται της επαναληπτικότητας των συνηθειών τους. Είναι όμως εφικτή η απόδραση από τις προδιαγεγραμμένες κατευθύνσεις;

Λεκτικές και κινητικές πληροφορίες υιοθετούνται, αφομοιώνονται ή απλώς αντιγράφονται. Η ατομικότητα παραμένει έντονη ακόμη και σε στιγμές συνόλου. Πρόκειται όμως για μια «απαγκίστρωση» ατομική ή συλλογική; Το βασικό ερώτημα που τίθεται αφορά το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να εγκαταλείψουμε ένα μέρος του εαυτού μας, προκειμένου να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και αναφορές. Η «απαγκίστρωσή» μας αποτελεί την προϋπόθεση για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Η επίτευξη του, πραγματική ή πλασματική, αποτελεί μια αφετηρία.

Αν πάλι το δόλωμα βρίσκεται βαθιά μέσα στο στόμα του ψαριού υπάρχουν ειδικές λαβίδες που κρατάνε το στόμα ανοιχτό ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με την πένσα ελεύθερα και χωρίς φόβο τραυματισμού.
(Γιώργος Φενερλής, 2011)

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Gm Τουλιάτου
Πρωτότυπη ζωντανή μουσική: Αντώνης Παλάσκας
Ερμηνευτές: Χριστίνα Γαζή, Μαρία Κανδυλάκη, Ευαγγελία Κιμπιζή, Κοσμάς Κοσμόπουλος,
Μαριανίκη Παγώνη, Νίκος Ράπτης
Κείμενα: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού και Ίρις
Φωτογραφίες: Gm Τουλιάτου και Ίρις
Παραγωγή: Λούνα Παρκ
Με την υποστήριξη: Ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου, Perfect Massin, Dance Studio MAGMA, sampi.gr και Weinmeisterhaus/ Berlin
Διάρκεια: 50΄
Έναρξη: 21.30

performance(1)

Προηγουμενο αρθρο
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στο δρόμο Λευκάδας - Καρυάς
Επομενο αρθρο
Διαδοχικές συλλήψεις στην Λευκάδα για χρέη προς το Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.