HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το Δημοτικό Σχολείο στο Μαρκά!)

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το Δημοτικό Σχολείο στο Μαρκά!)

Τα τελευταία χρόνια μάταια αναζητούσαμε έστω μια φωτογραφία από το Δημοτικό Σχολείο στο Μαρκά. Το Σχολείο είναι άρρηκτα δεμένο με τις μνήμες, όσων της ηλικίας μας μεγάλωσαν στην πόλη.

Τελικά η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη, για μια ακόμα φορά, μας έδωσε τη λύση. Είχε στο αρχείο της αυτή την μισοκατεστραμμένη φωτογραφία του Σχολείου.

DSCN2993

Το Σχολείο χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στον τεράστιο χώρο που κατελάμβανε η άλλοτε δημοτική αγορά, η γνωστή ως Μαρκάς.

Από το υποτυπώδες χρώμα της φωτογραφίας και τα σπασμένα τζάμια συμπεραίνουμε πως στη φωτογραφία εικονίζεται το Σχολείο αφού είχε εγκαταλειφθεί και λίγο πριν κατεδαφιστεί. Το Σχολείο πρέπει να κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.

Προηγουμενο αρθρο
Μηλιά Χανίων: Το χωριό χωρίς ρεύμα, που συναρπάζει
Επομενο αρθρο
Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Χαράς Σαΐτη

2 Σχόλια

  1. Κ. Πατίτσας
    26 Αυγούστου 2016 at 19:47 — Απάντηση

    Θυμόμαστε και τη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου με τα τσουβάλια την άμμο που ανέβαζαν κι΄ανέβαζαν στην ταράτσα πλην τίποτε.Τα παιδιά το σεβάστηκαν.Οι γείτονες που τους ενοχλούσαν οι φωνές των παιδιών το έκριναν “ακατάλληλο”.

  2. Θανάσης Ροντογιάννης
    27 Αυγούστου 2015 at 19:13 — Απάντηση

    Ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη φωτογραφία που μας φέρνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.
    Το σχολείο (που στέγαζε το 1ο Δημοτικό) λειτούργησε για τελευταία φορά το σχολικό έτος 1977-1978 (ήμουν στην τετάρτη δημοτικού). Στη συνέχεια κρίθηκε ακατάλληλο και το σχολικό έτος 1978-1979 το 1ο Δημοτικό συστεγάστηκε με το 2ο Δημοτικό στην “οικία Ζαμπελίων”, έναντι της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες. Κατόπιν, την επόμενη χρονιά (1979-1980) τα δύο σχολεία μεταφέρθηκαν στα νέα προκατασκευασμένα κτίρια που τοποθετήθηκαν στην περιοχή του παλιού Ανθώνα. Είπαν τότε ότι επρόκειτο για προσωρινή λύση. Αν δε κάνω λάθος η “προσωρινή” αυτή λύση διήρκησε περίπου 30 χρόνια!
    Το παλιό μας σχολείο με το μεγάλο προαύλιο και τις ευρύχωρες, ψηλοτάβανες και φωτεινές αίθουσες εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στην τύχη του. Τα επόμενα λίγα χρόνια, μόνο το προαύλιό του χρησιμοποιήθηκε ως “γήπεδο” από τα παιδιά των γύρω γειτονιών, των Αγίων Αναργύρων, της Παναγίας των Ξένων και της Αγίας Παρασκευής, τα οποία φυσικά δε σεβάστηκαν καθόλου το εγκαταλειμμένο κτίριο, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία που δημοσιεύετε. Το κτίριο που στέγασε το σχολείο μας κατεδαφίστηκε γύρω στα 1984 με 1985.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.