HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λευκάδας το 1931)

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λευκάδας το 1931)

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αρκετά γνωστή και μοναδική στο είδος της. Χρονολογείται από το 1931 ή το 1932. Φωτογράφος είναι ο Κ. Μιτσιάνης. Φημολογείται πως για να καταφέρει να έχει αυτή την τόσο πανοραμική εικόνα ο φωτογράφος, ανέβηκε πάνω σε ένα κατάρτι πλοίου που εκείνη την εποχή έκανε εκβαθύνσεις στο λιμάνι της Λευκάδας.

20

Με τη βοήθεια παλαιοτέρων προσπαθήσαμε να «διαβάσουμε» το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λευκάδας μέσα από τα κτίρια που το αποτελούσαν.

1) Οι αλυκές της πόλης της Λευκάδας ή παλιές Αλυκές. Η λειτουργία τους σταμάτησε το 1948. 2) Το Λιμεναρχείο της εποχής και σήμερα το μισοκρεμισμένο σπίτι του ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου. 3) Το Υγειονομείο της εποχής. 4) Πλατεία Μαϊστράτο (Magistratto) – κινηματογράφος «Φοίνικας» – Σήμερα πλατεία Λιμενικού
1) Οινοποιείο Vinaria. 2) Καθολική εκκλησία: ο ναός της «Ασπίλου Συλλήψεως». Το χώρο της εκκλησιάς και του Οινοποιείου καταλαμβάνουν σήμερα το ξενοδοχείο «Ιόνιον Στάρ» η οικία Καράμπαλη. 3) Στο ισόγειο του μεγάλου κτιρίου στεγαζόταν το Τελωνείο. Σήμερα είναι ο χώρος ενοικίασης μηχανών και αυτοκινήτων
1) Μποσκέτο: Η λέξη είναι ιταλική. Boschetto και θα πει μικρό άλσος, ανθόκηπος. Στην εποχή του υπήρχε στο κέντρο μια πέτρινη εξέδρα, που τα καλοκαίρια έδινε η Φιλαρμονική κυριακάτικες συναυλίες και φιλοξενούσε παραστάσεις από θιάσους της εποχής, ποιητικές βραδιές και άλλου είδους θεάματα. Είναι το σημερινό πάρκο Ποιητών και ο χώρος μπροστά από ξενοδοχείο «Λευκάς». 2) Εμπόριο ξυλείας Μελά, οικία Μελά. Καταστράφηκε από πυρκαγιά προ εικοσαετίας. 3) Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε Ναυτιλιακή Εταιρεία, σημερινό ξενοδοχείο «Λευκάς». 4) Καφενείο Γιάννη Κατωπόδη (Μαλλιαρή). 5) Καφενείο Λιώρη. 6) Οικία Κατσικογιάννη. Σημερινό ξενοδοχείο «Νήρικος». 7) Κάποτε καφενείο «Κερατόκωλου» μεταγενέστερα «Κορότου» σήμερα το καφέ «Κάρμα». 8) Ηρώο της εποχής. Είναι η σημερινή πλατεία με τον φοίνικα και τις πρασινάδες μπροστά από το καφέ «Boschetto». 9) Σημερινή οδός Άγγελου Σικελιανού.
Προηγουμενο αρθρο
Καμαρώστε το έργο!
Επομενο αρθρο
Φτάνει πια

1 Σχόλιο

  1. Κ.Ν.
    12 Δεκεμβρίου 2015 at 18:43 — Απάντηση

    Το διπατο σπιτι στην φωτο που λετε για τα ποδηλατα, ηταν οικια Τσαρλαμπα.Την πουλησαν πριν 25-30 χρονια.
    Εχω ανεβη.Ηταν αρχοντικο,μεγαλο σπιτι με εξαιρετικα επιπλα απο το εξωτερικο,εντυπωσιακη διαρυθμιση και ανεσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.