HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας παλιές γκραβούρες της Λευκάδας

Διαβάζοντας παλιές γκραβούρες της Λευκάδας

Από το 1870 χρονολογούνται οι τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουμε παρακάτω. Έχουν αριστοτεχνικά ενωθεί δημιουργώντας ένα ταιριαστό σύνολο. Η πιστότητα της απεικόνισης του χώρου μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο καλλιτέχνης αποτύπωσε επί τόπου τα έργα και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο (όπως συνέβαινε συχνά).

Θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να εξηγήσουμε με βάση τα κτίρια, ποια σημεία της πόλης αντιπροσωπεύουν σήμερα.

Views of Lefkada (Santa Maura)

Ο θρυλικός κήπος της Λευκάδας «Μποσκέτο». «Η επίσημη ονομασία Boschetto και η επεξηγηματική Giardino Publico μας παραπέμπει στην προ της Ένωσης εποχή ή, το αργότερο, σε ένα διάστημα 10-20 χρόνων το πολύ μετά την Ένωση, όταν η Ιταλική, που ήταν η κυρίαρχη γλώσσα της Διοίκησης έως τότε, δεν είχε λησμονηθεί εντελώς. Σύμφωνα με ζωγραφικές απεικονίσεις αλλά και φωτογραφίες των αρχών του 20ού αι, το Boschetto ήταν περιφραγμένο με ξύλινο φράχτη». Καταλάμβανε το χώρο μπροστά από το ξενοδοχείο «Λευκάς» μέχρι το ξενοδοχείο «Ιόνιον Σταρ».

Views of Lefkada (Santa Maura)

Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης της Λευκάδας λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Στα δεξιά το πρώτο κτίριο είναι σήμερα το κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα του κ. Μπουρδάρα, και στα αριστερά, το τελευταίο κτίριο πριν την πλατεία, στεγάζει σήμερα το κατάστημα του κ. Κούρτη (Τζορέλος).

Μέρος της κεντρικής πλατείας με την εκκλησία του Άγου Σπυρίδωνα στα δεξιά ίσα που ξεχωρίζει. Το πρώτο κτίριο στα αριστερά που μοιάζει με παράπηγμα κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το μεγαλοπρεπές για την εποχή κτίριο, που στέγασε την «Λέσχη Ομόνοια», και μεταγενέστερα την Νομαρχία. Το επόμενο κτίριο ήταν η οικία Βαλαωρίτη. (Στις λέσχες και ιδίως στην «Ομόνοια» γίνονταν επίσημοι και λαμπροί χοροί, στους οποίους οι οικονομικά ισχυροί της πόλης διασκέδαζαν κάνοντας παράλληλα επίδειξη του πλούτου τους -σε φορέματα και κοσμήματα- και των χορευτικών τους επιδόσεων στους ευρωπαϊκούς χορούς.)

Το ανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας της Λευκάδας. Το μεγάλο κτίριο που δεσπόζει στέγασε αργότερα το Δημαρχείο της πόλης και το διπλανό είναι το σημερινό ξενοδοχείο «Πάτραι». Στα δεξιά της εικόνας η οικία Ψωμά, το κτίριο που για πολλά χρόνια στέγασε την Αγροτική Τράπεζα.
Διαβάστε ακόμα: Η κεντρική πλατεία της Λευκάδας στο πέρασμα του χρόνου

Ευχαριστούμε τον κ. Μάκη Μελά για την βοήθεια.

.

Προηγουμενο αρθρο
Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τη λειτουργία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Στάση εργασίας της ΕΛΜΕ για σήμερα, Τρίτη 6 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.