HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΔικαιολογημένα αντιδρά η Ορεινή Λευκάδα στη δημιουργία ΧΥΤΥ στον αμμόκαμπο

Δικαιολογημένα αντιδρά η Ορεινή Λευκάδα στη δημιουργία ΧΥΤΥ στον αμμόκαμπο

Κλιμακωτές αντιδράσεις προκάλεσε στην ορεινή Λευκάδα η ξαφνική απόφαση του Δήμου για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ στην περιοχή του Αμμόκαμπου της Εγκλουβής.

Αντιδράσεις προκάλεσε τόσο η επιλογή της περιοχής, όσο και ο χειρισμός που έκανε στο θέμα η Δημοτική αρχή.

Αιφνιδιαστικά και με διαρροή σε ένα Μέσο ενημέρωσης, η δημοτική αρχή έστειλε την περασμένη Κυριακή στην Εγκλουβή δυο αντιδημάρχους να ενημερώσουν τους κατοίκους! Στην πλατεία της Εγκλουβής μεταξύ τσιγάρου και καφέ, θεώρησε πως θα προωθήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Μπροστά στις αντιδράσεις των κατοίκων αναδιπλώθηκαν και υποσχέθηκαν πως θα καλέσουν τους υπεύθυνους του Πολυτεχνείου –συντάκτες των μελετών- για περαιτέρω ενημέρωση των κατοίκων. Την Παρασκευή (1/7) έχει οριστεί δημοτικό συμβούλιο με θέμα ενημέρωση και ψήφιση της μελέτης.

Την Τρίτη το βράδυ έγινε συγκέντρωση στην Εγκλουβή. Συμμετείχαν: Τ.Σ. Εγκλουβής, Χορτάτων, Εξάνθειας, Αγίου Ηλία, οι Πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου Εγκλουβής, Απόλλωνα Καρυάς και Α.Ο.Καρυάς καθώς και μεγάλος αριθμός κατοίκων των ορεινών οικισμών του νησιού.

Όλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για τη μεθόδευση (έλλειψη διαβούλευσης, ενημέρωσης) αλλά και για την καταλληλότητα της περιοχής του αμμόκαμπου που επιλέχτηκε.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν αντιδράσεις – διαμαρτυρίες συλλόγων, καθώς και συλλογή υπογραφών. Ζητούν ενημέρωση και αναβολή της συζητήσεως από το δημοτικό συμβούλιο της 1-7-2016. δες [εδώ]

Τα υπέρ και τα κατά των τεχνικών μελετών περιμένουμε να τα ακούσουμε από τους τεχνικούς.

Είναι γνωστό το μέγεθος του προβλήματος των απορριμμάτων του νησιού. Από την άλλη όμως η δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα και ακριβώς λόγω του μεγέθους του, δεν έπρεπε να λειτουργήσει εν «κρυπτώ». Έπρεπε να επιδιώξει τη μέγιστη συναίνεση.

Γιατί επιλέξει η ίδια τις υποψήφιες περιοχές και όχι το Πολυτεχνείο;

Γιατί δεν έκανε κοινωνούς όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου ή έστω τους επικεφαλής των παρατάξεων στην επιλογή των υποψηφίων θέσεων;

Είναι γνωστή και δεδηλωμένη με κάθε τρόπο η πρόθεση της μειοψηφίας του Δήμου να συμβάλλει με τις γνώσεις της σε τέτοια σοβαρά θέματα.

(Να θυμίσουμε εδώ πως στην αντιπολίτευση του Δημοτικού συμβουλίου υπάρχουν 4 τεχνικοί. Όλοι έμπειροι και πρόθυμοι να συνδράμουν. Αντίθετα στην παράταξη του Δημάρχου υπάρχει ένας μόνο τεχνικός.)

Γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο ενημέρωσης και όχι διευρυμένες μορφές όπως λαϊκές συνελεύσεις και διαβούλευση;

Γιατί τέλος άλλαξαν την απόφαση του ΔΣ Λευκάδας 216 (14/9/2015) που προέβλεπε μεταφορά του υπολείμματος της ΜΟΠΑΚ στην Πάλαιρο; Θυμίζουμε πως υπάρχει θετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Βόνιτσας για την μεταφορά όχι των σκουπιδιών, αλλά του υπολείμματος της ΜΟΠΑΚ Λευκάδας στην Πάλαιρο.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα θέματα που έχουν τεθεί μέσω των ενστάσεων [δες εδώ], δείχνουν μια πολύ κακή διαχείριση του θέματος από την δημοτική αρχή.

Η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Αυλωνίτη

Προηγουμενο αρθρο
Επιμελητήριο Λευκάδας: Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.