HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔιώνη Καλογεροπούλου: Αρχιτέκτων… του τουρισμού στη Νικιάνα

Διώνη Καλογεροπούλου: Αρχιτέκτων… του τουρισμού στη Νικιάνα

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ολοκλήρωσε τις σπουδές της λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η κρίση. Προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια και η Αρχιτεκτονική ήταν φυσική επιλογή αφού συνδυάζει απόλυτα επιστήμη και τέχνη. Δούλεψε για κάποιο μικρό διάστημα σε αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά σταμάτησε πριν να μπορεί να γράψει στο βιογραφικό της κάτι περί «εμπειρίας».

Στα είκοσι πέντε της, μετά τον αδόκητο χαμό του πατέρα της, έπρεπε να αναλάβει να μετατρέψει τρεις κατοικίες στη Λευκάδα σε οργανωμένη τουριστική επιχείρηση. Ζει μέσα σε ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια, θυμάρια, φασκόμηλα και ρίγανη, στην Diodati της Νικιάνας που αυτή την εποχή είναι μαγική. Με τη Διώνη Καλογεροπούλου μιλάμε για εργασία, για τη σημερινή γενιά των τριαντάρηδων και για φθινοπωρινές αποδράσεις στη Λευκάδα.

506

– Δύσκολη η αρχή;

«Πονοκέφαλος η έλλειψη γνώσεων σε βασικά θέματα δικτύων διαφήμησης και προώθησης του προϊόντος που είχα στα χέρια μου, καθώς και η όλη οργάνωση μιας τουριστικής μονάδας από το μηδέν. Επειτα από πολλή έρευνα και πολλά λάθη, άρχισα να μπαίνω στο κλίμα. Ακολούθησε η είσοδός μου, ως επιχειρηματίας πλέον, στην τοπική κοινωνία, με την οποία μέχρι τότε είχα λίγες σχέσεις, εφόσον βρισκόμουν εκεί μόνο μία με δύο εβδομάδες το χρόνο για διακοπές. Ακόμη, επειδή ήμουν πάντα πολύ εσωστρεφής και τελειομανής, η τόσο ξαφνική επαφή με τον κόσμο και κυρίως η παροχή υπηρεσιών με τρομοκρατούσε. Τελικά όλη αυτή η προσπάθεια, οι αλλαγές στη ζωή μου και η υπευθυνότητα επέδρασαν θετικά στο χαρακτήρα μου, σε βαθμό που πλέον το απολαμβάνω».

– Ο τουρισμός;

«Τις γνώσεις που απέκτησα στην Αρχιτεκτονική, τις χρησιμοποιώ και σε αυτό που κάνω τώρα. Ο τουρισμός είναι ένας εξίσου πολύ δημιουργικός κλάδος και η απασχόληση σε αυτόν είναι κάτι που με ευχαριστεί ιδαίτερα. Η διαδικασία τού να ξεκινάς από το “λευκό χαρτί” για να κτίσεις κάτι απτό είναι η ίδια παντού. Ακόμα και σε πρακτικά θέματα όμως, όπως σχέδια και χαρτιά που μου χρειάστηκαν στην πορεία “στησίματος”, μπορούσα πολύ πιο εύκολα να αντεπεξέλθω με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα».

– Οι εγκαταστάσεις;

«Είναι μία όμορφη μονάδα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για μια μορφή τουρισμού που ανθίζει ιδιαίτερα εδώ στο Ιόνιο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τού συγκροτήματος είναι η εκπληκτική τοποθεσία του στην κορυφή ενός λόφου και η εκπληκτική θέα του προς τη θάλασσα και τα Ακαρνανικά όρη. Και αν προσθέσουμε την ονομασία κατοικιών που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία (Αρίων, Αστερία, Αίθρα), νομίζω ότι πρόκειται για ένα ιδανικό τόπο εργασίας».

– Πολυτεχνίτης;

«Στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν ουσιαστικά τίτλοι. Το χειμώνα εργάζεσαι πάνω στις κρατήσεις και την άνοιξη ξεκινούν οι χειρωνακτικές εργασίες. Κηπευτική, βαψίματα, επισκευές, αγορές είναι μερικές από αυτές. Το καλοκαίρι περιλαμβάνει την υποδοχή των τουριστών, το τρέξιμο για τις προμήθειες, την επίλυση διαφόρων τεχνικών δυσκολιών που θα παρουσιαστούν, κ.λπ.».

– Το μέλλον;

«Οπως λέγεται, η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων είναι η πιο μορφωμένη και ίσως η πιο “χαμένη” από κάθε άλλη μέχρι τώρα. Γενιά που μεγάλωσε “να μην της λείπει τίποτα”, με όνειρα ότι θα σώσει τον κόσμο και προσγειώθηκε ανώμαλα σε μια πραγματικότητα διαφορετική. Υπάρχουν οι δυσκολίες προσαρμογής και σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα γιατί ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που παραμένει “ζωντανός” στη χώρα μας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας προς κάθε κατεύθυνση, να δείξουμε επιμονή και να μην αφήσουμε τους άλλους να μας ονομάζουν ή να μας καθορίσουν το μέλλον».

Πηγή: www.enet.gr

Προηγουμενο αρθρο
Οι Αμαζόνες του Αϊ Γιάννη
Επομενο αρθρο
Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 77χρονος στο Νυδρί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.