HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔυο νεκροί μέχρι στιγμής από το σεισμό – Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Δυο νεκροί μέχρι στιγμής από το σεισμό – Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Δύο νεκρές γυναίκες και τέσσερις ελαφρά τραυματίες άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός, o οποίος έχει προκαλέσει πολλές ζημιές στο νησί, είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από την Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή, Κυριακή 13 Μαρτίου 2011. ΑΠΕ ΜΠΕ/www.papandreou.gr/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ

Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στην παραλία όπου βρισκόταν στην Πόντη Βασιλικής.
Επίσης, μία 82χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στον στάβλο της, όταν καταπλακώθηκε από ένα τοιχίο.
Στο χωριό Αθάνι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και τα περισσότερα προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής, ενώ σοβαρές βλάβες σε κατοικίες που πλέον είναι μη κατοικήσιμες έχει υποστεί και το Νυδρί.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας, Θεόδωρο Χαλικιά, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

54

Εξάλλου, λόγω των βραχοπτώσεων, σοβαρές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού, νοτιοδυτικά της Λευκάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στα ορεινά χωριά ενώ έχουν «κοπεί» και πολλοί παραλιακοί δρόμοι.

Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ήταν ακόμη πιο έντονος από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.

Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού καιΠροστασίας (ΟΑΣΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ευθύμιο Λέκκα, για την εκτίμηση των ζημιών καθώς και η ΕΜΑΚ Πάτρας.

56

Εντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Μετά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Ελλάδα αλλά και την Αττική, έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία.
Γύρω στις 11 ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.
Οι κάτοικοι της Λευκάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους του νησιού, φοβούμενοι τη μανία του Εγκέλαδου.
Δύο ακόμη δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχαν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

27

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος σε 5,6 βαθμούς.

Προηγουμενο αρθρο
Νεότερες πληροφορίες για το σεισμό
Επομενο αρθρο
Βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από της ζημιές στην ορεινή Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.