HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔυο τεράστια πλοία στα αβαθή νερά της Λευκάδας

Δυο τεράστια πλοία στα αβαθή νερά της Λευκάδας

Τρεις σπάνιες και πολύτιμες φωτογραφίες μας έστειλε ο φίλος Γιώργος Καλλίνικος. Όπως μας πληροφόρησε του παραχωρήθηκαν από φίλο, με μόνη πληροφορία ότι είναι τραβηγμένες μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από αεροπλάνο τύπου Mosquito προερχόμενο από βάση της Κύπρου.

Από αυτή την πληροφορία συμπεράναμε ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από βάση που διατηρούσε η Αγγλία στην Κύπρο.

Δείχνουν τον στενό και άβαθη δίαυλο της Λευκάδας να βρίσκεται σε σπάνιες στιγμές. Ο δίαυλος είναι κλειστός από ναυαγισμένο πλοίο και η ρηχή θάλασσα στην περιοχή της Αγίας Κάρας  βρίσκεται σχεδόν κλεισμένη από ένα άλλο πλοίο.

Είναι γνωστό ότι πριν από τον πόλεμο οι Ιταλοί βύθισαν ένα πλοίο στο στόμιο του διαύλου για να κλείσουν το πέρασμα. Δεν ήταν πολεμικό αλλά, μάλλον, όπως αναφέρουν προφορικές πληροφορίες εμπορικό. Το εσωτερικό του δε, διακρινόταν για την πολυτέλεια… είχε μέσα μέχρι και πιάνο. Οι Λευκαδίτες έκαναν πολλές «επισκέψεις» στο μπαταρισμένο πλοίο και το «έγδυσαν» στην κυριολεξία.

Το πλοίο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εμπρός» ρυμουλκήθηκε στις 10 Ιουνίου 1947, όποτε άνοιξε και ο δίαυλος.

Είχαμε αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο μας για το μισοβυθισμένο πλοίο και είχαμε δημοσιεύσει την παρακάτω φωτογραφία.

Στην επόμενη φωτογραφία ένα άλλο πλοίο έχει φτάσει σχεδόν μέχρι το πορτόνι των Αλυκών. Όπως αναφέρει σε σχόλιο του ο Μάκης Μελάς: είναι βυθοκόρος, ή δράγα, δηλαδή πλωτό μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται για την εκβάθυνση ή τον καθαρισμό του βυθού λιμένων διαύλων κλπ. Στην Λευκαδίτικη διάλεκτο (κι όχι μόνον), παλιά αποκαλείτο ΦΑΓΑΝΑ και ερχόταν στην Λευκάδα για να καθαρίζει από το Κάστρο ως την έξοδο προς την πλευρά του λεγομένου λιμένα Αλεξάνδρου, το αυλάκι για να εξυπηρετούνται τα μεγάλα πλοία συγκοινωνίας εμπορικά κλπ.

Κτίρια και τοποθεσίες που αναγνωρίσαμε:

1) το πορτόνι των Αλυκών -τέλος της οδού Λευκάτα
2) σημερινή οδός Τζεβελέκη (ο δρόμος μπροστά από το Διοικητήριο)
3) ο κόμβος κοντά στην Αστυνομία
4) Δημοτικό Σχολειό (Μαρκάς)
5) ο ναός της Μητροπόλεως
6) οι φυλακές
7) στο ισόγειο του κτηρίου επί της κεντρικής αγοράς στεγάζεται σήμερα το φαρμακείο Γείτονα
8) Ο Άγιος Αντώνης
9) οι Μύλοι
10) ο ναός της Αγίας Κάρας

Λιγότερα στοιχεία μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε στην επόμενη φωτογραφία


1) η σημερινή οδός Γολέμη
2) αποθήκες Σταματόπουλου και εργοστάσιο Αεριόφωτος και Ασετιλίνης, σημερινό κτίριο ΤΑΟΛ
3) εκκλησία Αγίου Ιωάννη στην ομώνυμη πλατεία, κοντά στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο κτίριο «Καταφυγή».

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα επίσκεψης προέδρου Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Λευκαδίτης ταξιτζής επιχείρησε να μεταφέρει τουρίστες και συνελήφθη στη Βόνιτσα

2 Σχόλια

  1. μακης μελας
    3 Ιουλίου 2018 at 15:01 — Απάντηση

    Κα Σαντα το πλοιο στον πισω Μωλο, περιοχη Αγιας Καρας (ονομασια τοπικη απο τον ναο του αγιου Βησσαριωνος), ειναι βυθοκορος, η δραγα, δηλαδη πλωτο μηχανημα το οποιο χρησιμοποιειται για την εκβαθυνση η τον καθαρισμο του βυθου λιμενων διαυλων κλπ. Στην Λευκαδιτικη διαλεκτο (κι οχι μονον), παλια απεκαλειτο ΦΑΓΑΝΑ και ερχοταν στην Λευκαδα για να καθαριζει απο το Καστρο ως την εξοδο προς την πλευρα του λεγομενου λιμενα Αλεξανδρου, το αυλακι για να εξυπηρετουνται τα μεγαλα πλοια συγκοινωνιας εμπορικα κλπ.

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι η φαγανα ερχοταν παντα παραμονες βουλευτικων εκλογων, σταλμενη απο τις τοτε Κυβερνησεις κυριως της δεξιας και λιγοτερο των φιλελευθερων με παρεμβασεις του τοτε βουλευτη Κωστα Καλκανη τεως υπουργου πρωην γεν διοικητη Ηπειρου κλπ, ο οποιος εκμεταλλευοταν προεκλογικα… τον καθαρισμο του αυλακιου οπως ελεγαν την διωρυγα.

    Οι πολιτικοι αντιπαλοι του, το ποπολο των μπουρανελων ειρωνικα ειχαν ως συνθημα: “Θα μας ανοιξη και φετος ….τον αυλακα” ….υπονοωντας αλλα.

    Ο μακαριτης Τακης Μαμαλουκας εχει γραψει σχετικα στην εφημεριδα ΛΕΥΚΑΣ πολλα τετοια. Το τμημα της φαγανας που φαινεται στην φωτογραφια ειναι ο βραχιονας. Μια συγχρονη δουλευε προσφατα στην αμμογλωσσα… Στην συλλογη του ΕΛΙΑ υπαρχουν πολλες φωτογραφιες παρομοιων μηχανηματων, και αυτο στην φωτογραφια σας, ηρθε στην Λευκαδα μετα τον πολεμο για εργασιες.

    Ελπιζω να βοηθησα, 3 Ιουλιου 2018 του Αγιου Ανατολιου σημερα, και καθως γιορταζει η εκκλησια μας, των Μελαιων, στο Δραγανο χρονια πολλα σ ολους

    Με το τελευταιο μη νομισουν μερικοι μηπως το χασα..
    μακης μελας

  2. Ατσάραντος
    3 Ιουλίου 2018 at 09:06 — Απάντηση

    Εξαιρετικές !!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.