HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕίμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

Για μια ακόμα φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ακολουθείται η πεπατημένη οδός. Τηρείται η προεκλογική «παράδοση» όπως τον παλιό «καλό» καιρό, δείγμα ότι ούτε αυτή η τεράστια κρίση που βιώνουμε κατάφερε να μας ταρακουνήσει στο παραμικρό.

Έτσι όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τις μυστικές συμφωνίες, τα σούρτα – φέρτα των υποψηφίων μέχρι να βολευτούν και να στεγαστούν, εξακολουθούμε να τα ονομάζουμε επί το κομψότερο, «πολιτικές ζυμώσεις». Οι «παράγοντες», όσοι δηλ. έχουν μόνιμους και αποκλειστικούς πελάτες -ψηφοφόρους υπήρξαν, για μια ακόμα φορά περιζήτητοι!

Σε κάποιες μεμονωμένες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν, άλλοι μας προσφέρουν την πείρα τους, και άλλοι την ορμή της ηλικίας τους, όλοι δε προορίζουν τον εαυτό τους για το εθνικό κοινοβούλιο μάλλον, αφού θα εξαφανίσουν την ανεργία, θα διώξουν την τρόικα, θα βγάλουν τη χώρα από τα δύσκολα, χωρίς να αγγίξουν επιμελώς τα τοπικά προβλήματα. Μάλλον πιστεύουν ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια π.χ θα το λύσουν πρωτοβουλίες όπως το Let’s do it!

Ελπίζω κάποια συνθηματάκια που ακούστηκαν και κάποιες απαντήσεις επί των συνθημάτων να μην τα ονομάσουμε πολιτικό διάλογο.

Όπου νάναι έρχεται και το Πάσχα που εκ των πραγμάτων η ατμόσφαιρα θα είναι χαλαρή. Θα γεμίσει κόσμο το νησί, θα δημιουργηθούν πηγαδάκια στην αγορά, θα υπάρξουν χαιρετούρες και αποκλειστικές φωτογραφίες των υποψηφίων, και θα φτάσουμε αισίως 20 μέρες πριν από τις εκλογές σαν μια ωραία παρέα, χωρίς να έχει υπάρξει ξεκαθάρισμα θέσεων και διάλογος των παρατάξεων πάνω στα θέματα που αφορούν το νησί.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι παρατάξεις θα μας τα πουν μαζεμένα. Θα κυκλοφορήσουν προγράμματα και καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση, ξεκαθάρισμα θέσεων, καθώς θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μεταξύ λαϊκισμού και εφικτού, μεταξύ φαντασίας και σκληρής πραγματικότητας, θα πάμε να ψηφίσουμε για μια ακόμα φορά, ό,τι μας φωτίσει ο Θεός.

Αυτή η κατάσταση είναι προς το συμφέρον των υποψηφίων γιατί ψαρεύουν ψήφους στα θολά νερά. Όσο λιγότερο μιλάνε, δεν στριμώχνονται να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις στα θέματα που αφορούν το νησί. Όσο περισσότερα γενικόλογα ακούσουμε, τόσο καλύτερα και γι’ αυτούς που έχουν επιζήμιες θέσεις ή γι’ αυτούς που δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις.

Πολύ φοβάμαι πως το παιχνίδι για μια ακόμα φορά θα παιχτεί όχι επί της ουσίας, αλλά ανάμεσα σε ηθικούς και μη, συμφέροντα και όχι, «καθαρούς» και «ακαθάρτους» και πάει λέγοντας. Η λέξη ανάπτυξη θα είναι επίσης, η καραμέλα και αυτών των εκλογών.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Τμήμα ψηφοδελτίου του Συνδυασμού «Μαζί για τη Λευκάδα μας»
Επομενο αρθρο
Ευχές από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.