HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ!

Εγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ!

Πρωθυπουργικό Μήνυμα και Υπουργική Παρουσία στα Εγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ με επίτιμη προσκεκλημένη την υπουργό Ανώτατης Παιδείας, Επικοινωνιών και Πολιτισμού του Κεμπέκ κα Hélène David, η οποία μίλησε θερμά για την Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ (ΛΕΜ) κα Μαίρη Ντέρος ανακοίνωσε ότι οι ποικίλες εκδηλώσεις του οργανισμού, που θα έχουν ως θέμα τη διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης στην πολυπολιτισμική κοινωνία του Κεμπέκ, θα έχουν ως τελικό στόχο τη δημιουργία του Μουσείου του Ελληνισμού. «Είναι το όνειρό μας να αφήσουμε το αποτύπωμά μας εδώ που ήρθαν οι γονείς μας, εδώ που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΛΕΜ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ κ. Νικόλαος Παγώνης καλωσόρισε το νέο οργανισμό, ενώ η επίτιμος πρόεδρος του ΛΕΜ κα. Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου αναφέρθηκε στην έμπνευσή της να δημιουργηθεί το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στο Μόντρεαλ καθώς και στην ανάγκη συνέχισης των πολιτιστικών παραδόσεων της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μητέρα-οργάνωση δηλαδή το Λύκειον των Eλληνίδων Αθηνών, ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Σήμερα σκοπός του Λυκείου Ελληνίδων είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης.

Η εκδήλωση των εγκαινίων του ΛΕΜ πλαισιώθηκε απο το χορευτικό της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ «Λαογραφικό Εργαστήρι», ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε ο Μανώλης Σγουράκης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου π. Δημήτριος Αντωνόπουλος, οι επαρχιακοί βουλευτές κ.κ. Τζέρρυ Σκλαβούνος και Γκύ Ουελαίτ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Νικόλας Σιγάλας, ο πρόεδρος του Κογκρέσου του Κεμπέκ κ. Τζόν Θεοδοσόπουλος, η πρώην δημοτική σύμβουλος κα. Ελεν Φωτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΜΜ κ. Δημήτρης Μανωλάκος, πρόεδροι οργανισμών και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μηνύματα για το νέο παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων του Μόντρεαλ έστειλαν ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τζάστιν Τρουντό καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών κα Ελένη Τσαλδάρη.

Ακολουθεί η ομιλία της επιτίμου προέδρου του ΛΕΜ κας Βασιλικής Τσίρου-Μαρκαντωνάτου

Κυρίες και κύριοι

Με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά συγκίνηση θα ήθελα να καλωσορίσω όλους εσάς που με τόση προθυμία και ενδιαφέρον ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά του “ Λυκείου των Ελληνίδων” του Μόντρεαλ. Η παρουσία σας σήμερα φανερώνει το ενδιαφέρον σας για τις παραδόσεις και τις ρίζες μας . για να δώσουμε την αξία που πραγματικά αρμόζει σ΄αυτές .

Ως κληρονόμοι εξ αίματος και πνεύματος ενός παγκόσμιου σε ακτινοβολία ελληνικού πολιτισμού, αισθάνθηκα υπόχρεη να φέρω σε επαφή τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ με το κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων που εδρεύει στην Αθήνα και λειτουργεί για περισσότερο από 100 χρόνια .

Είναι γνωστό ότι η αναβίωση των ηθών και εθίμων της λαϊκής μας παράδοσης μέσα από την αισθητική καλλιέργεια καθώς και τα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Η συμμετοχή σε ελληνικές παραδοσιακές εκφάνσεις του πολιτιστικού βίου δημιουργεί έντονα συναισθήματα στο λαό και τον συνδέει στενά με την ιστορία του και τις αρετές του . Μπορεί δε να αποτελέσει ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης και κοινωνικοποίησης, μια εκδήλωση χαρούμενη, έναν τρόπο ψυχαγωγίας, συμμετοχής στην πανήγυρη της γιορτής, με το άτομο να γίνεται μέλος μιας δημιουργικής ομάδας, χαρακτηριστικό που ίσως έχουμε μεγάλη ανάγκη στις μέρες μας .

Κυρίες και κύριοι

Ἡ χώρα μας είναι γνωστή στους περισσότερους κατοίκους του πλανήτου μας, από την ιστορία του πολιτισμού της κυρίως των κλασικών της χρόνων. Οι Έλληνες έδωσαν προτεραιότητα σε αυτό που στην κλασική αρχαιότητα εκφράστηκε ως αρμονία, δημοκρατία και λόγος, στο Χριστιανικό Ελληνικό Βυζάντιο αυτό που εκφράστηκε ως πίστη, θυσία και αγάπη και στα χρόνια της δουλείας αυτό που αναδείχτηκε ως εγκαρτέρηση και ελπίδα.

Αγαπητοί ομογενείς

Σε όλη τη χώρα μας συναντούμε δημιουργούς Τέχνης που από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα εκφράζονται με φόρμες, με γραμμές, με κίνηση και με χρώματα . Κάτω από τα σημαντικά αυτά χαρακτηριστικά το ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει νοήματα, αισθήματα, ισχυρούς πόθους και ανθρώπινες λαχτάρες.

Στους νεότερους χρόνους οι Έλληνες βρήκαν στην παραδοσιακή μουσική, στους χορούς και τα δημοτικά μας τραγούδια μία από τις πληρέστερες εκφράσεις τους. Μέσα από αυτά μπόρεσαν να εκφράσουν τις αξίες , τις χαρές και τις λαχτάρες τους, τους πόθους και τα όνειρά τους .

Χωρίς αμφιβολία η ελληνική παράδοση έχει να επιδείξει εκτός από τα τραγούδια και τους χορούς, κεντήματα ,αρχιτεκτονήματα, θέατρο, ψηφιδωτά και ψαλμωδίες, εικονογραφίες και ζωγραφιές, φιλότιμο και λεβεντιά, φιλοξενία και ζεστασιά και τόσα άλλα έργα και αρετές πανανθρώπινης αξίας, συνδεδεμένα με το συναίσθημα και τις ψυχικές εκδηλώσεις του Έλληνα που όμως αποτελούν τη γνήσια έκφραση της μακραίωνης παράδοσής του και της ζωντανής κληρονομιάς του παρελθόντος.

Αυτή την Παράδοση έχουμε χρέος και καθήκον όχι μόνο να τη διατηρήσουμε,- αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ελληνισμός-, αλλά και να την ενισχύσουμε και να την προβάλουμε με κάθε τρόπο, κληροδοτώντας τη στους απογόνους μας.

Σας ευχαριστώ

Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση Θανάση Καββαδά για την άνοδο του Τηλυκράτη στην Γ΄ Εθνική κατηγορία
Επομενο αρθρο
Η αναδιανομή της μιζέριας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.