HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕιδικό σώμα για τον εντοπισμό παράνομων τουριστικών καταλυμάτων

Ειδικό σώμα για τον εντοπισμό παράνομων τουριστικών καταλυμάτων

Ισχυρό μέτωπο συγκροτούν οι φορείς του τουρισμού της χώρας για τον περιορισμό του φαινομένου ενοικιάσεων σε παράνομα τουριστικά καταλύματα που συνιστά τεράστια εστία φοροδιαφυγής για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας χθες στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), χαρακτήρισε μεγάλη πληγή για τον τουρισμό τα παράνομα καταλύματα, τονίζοντας ότι σε αυτά πραγματοποιείται ποσοστό 40% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο ΣΕΤΕ προτίθεται να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο ηλεκτρονικού ελέγχου καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως.

Σκοπός είναι τα στοιχεία που θα συλλέγονται να παραδίδονται στις τουριστικές και φορολογικές αρχές της χώρας προκειμένου αυτές με τη σειρά τους, πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους να επιβάλουν όπου διαπιστώνεται παρανομία τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ο τζίρος στις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα φθάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ παρέθεσε πρόσφατα παραδείγματα ξένων χωρών όπως των ΗΠΑ που επιχειρούν να πατάξουν το φαινόμενο. Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων έκανε λόγο για σημαντικές απώλειες εσόδων και στον ταξιδιωτικό κλάδο από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ Κωνσταντίνος Μπρεντάνος θεωρεί θετική εξέλιξη για τη πάταξη του φαινομένου τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση ξενοδοχειακού καταλύματος να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο σήμα νόμιμης λειτουργίας σε κάθε δωμάτιο. Η μη ανάρτηση του αυτοκόλλητου θα επιφέρει στον παραβάτη πρόστιμο 1.000 ευρώ που θα φθάνει έως τις 50.000 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας.

Ο κ. Μπρεντάνος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων που καλούνται να σηκώσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε αντίθεση με όσους παρανομούν, οι οποίοι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους ενώ πολλοί εξ αυτών καταθέτουν τα μισθώματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οι παράνομες κλίνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των νομίμως λειτουργούντων. Η Συνομοσπονδία, πρόσθεσε, θα διεκδικήσει στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων από την υπέρμετρη φορολόγηση να ικανοποιηθεί αίτημά της για απαλλαγή από τον ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου που εμφανίζουν ετησίως κύκλο εργασιών χαμηλότερο των 25.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου ξεπέρασε πέρυσι τις 100.000.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξασφάλισε, χθες, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ στον τουρισμό. Στη συνάντησή του με τον υπουργό ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής την υιοθέτηση του πιλοτικού μέτρου σε κάποιους προορισμούς οι πληρωμές για αγορές με αντίτιμο άνω των 50 ή 100 ευρώ να γίνονται υποχρεωτικά μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγουμενο αρθρο
Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο!
Επομενο αρθρο
Μετακινήσεις γιατρών με κριτήριο το… ρουσφέτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.