HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΕικόνες από το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας

Εικόνες από το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας

Μετά από μεγάλη περιπέτεια βρεθήκαμε σήμερα στον Κούλμο στο χώρο που εντοπίστηκε το Αρχαίο θέατρο. Θα ξεκινήσουμε αφού γίνουμε πρώτα λίγο δυσάρεστοι σε αρκετές ανοησίες που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από το βράδυ της Δευτέρας όταν έγιναν οι ανακοινώσεις στο Δημοτικό συμβούλιο.

Δεν ανακαλύψαμε λοιπόν τώρα κανένα θέατρο. Αυτό που έγινε τώρα ήταν ο εντοπισμός του θεάτρου. Όσοι γνώριζαν στοιχειωδώς την ιστορία του νησιού ήξεραν ότι η ανασκαφική έρευνα του Ε. Κrüge συνεργάτη του Δαίρπφελδ στον Κούλμο έφερε στο φως λείψανα του αρχαίου θεάτρου της Νηρίκου από το 1901. Εξάλλου αυτά ανέφεραν και οι ειδικοί.

DSCN0335

Επίσης η φωτογραφία αρχαίου θεάτρου που παραπλανητικά κυκλοφόρησε δείχνει μια όμορφη μακέτα αρχαίου θεάτρου φτιαγμένη στον υπολογιστή, αλλά όχι της Λευκάδας.

Πάνω στις έρευνες λοιπόν του 1901 βασίστηκε η εκπληκτική αρχαιολόγος κ. Βικάτου και με τις τομές που πραγματοποιήθηκαν «οριοθέτησε» το θέατρο. Όπως μας πληροφόρησε το θέατρο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι μεγάλο και είναι το μοναδικό στα Ιόνια νησιά.

Οι ανασκαφές εμφάνισαν μέρος αναλληματικού τοίχου, εδώλια του θεάτρου, μέρος της ορχήστρας, και κερκίδες του θεάτρου.

Θα αδικήσουμε το Δήμαρχο αν δεν αναφέρουμε ότι από δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η τωρινή προσπάθεια.

DSCN0346

Θα απογοητευτεί, όποιος περιμένει πηγαίνοντας στουν Κούλμο ότι θα δει το θέατρο. Το θέατρο είναι εκεί αλλά χρειάζονται πολλά χρήματα ώστε να βγει στην επιφάνεια. Πρέπει πρώτα να αγοραστούν οι ιδιοκτησίες, τρεις τον αριθμό, να γίνει ανασκαφή και μετά να αναλάβει ο κ. Μπένος και η εταιρεία «Διάζωμα» την ανάδειξή του, μέσω του ΕΣΠΑ. Αλλά και πάλι δεν τελειώνει. Για να γίνει επισκέψιμος και λειτουργικός ο χώρος πρέπει να μεγαλώσει ο υπάρχων καρόδρομος και να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, ενέργειες που χρειάζονται πολλά χρήματα.

Εξάλλου, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μπένος έρχεται στη Λευκάδα για το θέατρο. Η πρώτη ήταν το 2009. Νομάρχης τότε ήταν ο Κώστας Αραβανής. Και τότε αμφότεροι δεσμεύτηκαν για την ανασκαφή και ανάδειξη του θεάτρου. Το θέμα όπως δεν προχώρησε. Το μόνο λόγο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι το οικονομικό.

DSC_0927

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι σημαντικό. Ήδη από σήμερα γίνονται πανελλαδικά αναφορές στα ΜΜΕ για τη Λευκάδα λόγω του θεάτρου.

Η περιοχή του Κούλμου είναι γεμάτη λιοστάσια. Ο χώρος του θεάτρου έχει εκπληκτική θέα προς τους Καρυώτες και τις Αλυκές Αλεξάνδρου. Στα χωράφια υπάρχουν κουτσούνες γίγαντες, αλλά και όμορφες ανεμώνες πάνω στο ύψωμα.

DSCN0331

Στην κορυφή του θεάτρου και σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται ένα κτήριο με ορατές διαστάσεις 5,5×4,5 περίπου μέτρα για το οποίο προς το παρόν ως δήλωσε η κ. Βικάτου δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι.

DSCN0319

Προηγουμενο αρθρο
Ο «Κοινός Νους» για το Νοσοκομείο…
Επομενο αρθρο
Στα λευκά ντυμένη «ξύπνησε» η Καρυά

1 Σχόλιο

  1. Κούλμος
    20 Ιανουαρίου 2016 at 10:22 — Απάντηση

    Κυρία Σάντα,

    Είναι πολύ ευχάριστο που επιτέλους το Θέατρο της Αρχαίας Λευκάδας εντοπίστηκε. Πραγματικά είναι ελπιδοφόρο ότι η Αρχαία Λευκάδα στην περιοχή των Καρυωτών και Καλλιγονίου Λευκάδας απασχόλησε έστω και για μια ώρα το Δ.Σ. και εν συνεχεία έγιναν και οι αναφορές στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης (τοπικά και ευρύτερα). Μέχρι εδώ όλα καλά και μπράβο σε όλους.
    Η αλήθεια όμως είναι πολύ σκληρή και έχει και μια άλλη πλευρά και αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Λευκάδας κάτι που κανείς δεν έκανε αναφορά σαν και να μην υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες στο χώρο. Είναι μια πολύ λεπτή και σημαντική πτυχή του ρεπορτάζ που κανείς δεν μπήκε στο κόπο να ερευνήσει. Όλοι ενθουσιάστηκαν από τις ανακαλύψεις και την πλούσια αρχαιολογική αξία του χώρου.
    Η άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας είναι ότι για δεκαετίες τώρα οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στην μεγάλης έκτασης περιοχή της αρχαίας πόλης (Καρυώτες και Καλλιγόνι) ταλαιπωρούνται αφάνταστα από της δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στις περιουσίες τους με τρανό παράδειγμα η οριοθέτηση ζωνών Α απολύτου προστασίας που ουσιαστικά κάνουν απολύτως αδόμητα τα αγροτεμάχιά τους χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουν απαλλοτριωθεί ή αποζημιωθεί. Άλλο παράδειγμα που πολύ εύστοχα εντοπίσατε και εσείς είναι ότι δεν υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι και όποτε οι κάτοικοι προσπάθησαν να αιτηθούν ανθρώπινες συνθήκες πρόσβασης στις ιδιοκτησίες τους, όπως έχουν πλέον όλοι οι δημότες του δήμου Λευκάδας, προσέκρουσαν στο ηχηρό ΟΧΙ της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πριν πολλά χρόνια σε εκδήλωση πυρκαγιάς κάηκαν δεκάδες στρέμματα με ελιές διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων. Επιπλέον να σας ενημερώσω ότι όποιος ακόμη καλλιεργεί το λιοστάσι του εκεί το καλλιεργεί με συνθήκες της δεκαετίας του 1960 με ότι αυτό συνεπάγεται για το σκάψιμο των ελιών ακόμα και το κουβάλημα του καρπού με μουλάρια. Από τα πολλά θέματα που υπάρχουν θα αναφερθώ τέλος στην εκκρεμότητα του σχεδίου Καρυωτών που ένα τμήμα του είναι και στον αρχαιολογικό χώρο που για 23 χρόνια η Αρχαιολογική υπηρεσία ακόμη δεν το έχει ξεκαθαρίσει και ταλαιπωρεί το κόσμο.
    Είναι δεκάδες τα προβλήματα στην περιοχή και κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην περιοχή μένουν άνθρωποι έχουν τις περιουσίες τους και εν κατακλείδι έχουν δικαιώματα όπως όλοι οι δημότες. Τώρα ξαφνικά λόγω του θεάτρου θυμηθήκαμε την περιοχή και σύντομα θα την ξεχάσουμε ξανά αφήνοντάς την στις άθλιες συνθήκες που παρουσιάζει από όλες τις απόψεις.
    Συγγνώμη που σας κούρασα αλλά και εμείς ως κάτοικοι έχουμε κουραστεί αφάνταστα για πάνω από 25 χρόνια με αυτή την κατάσταση.
    Στη διάθεσή σας για περισσότερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.