HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΕκλογικοί κατάλογοι τού 1867 και 1875, του χωρίου Εγκλουβής

Εκλογικοί κατάλογοι τού 1867 και 1875, του χωρίου Εγκλουβής

Αγαπητοί φίλοι. Σε αυτή την γωνιά επικοινωνίας θα δημοσιεύονται μόνο ότι αφορά την Εγκλουβή … μιας παλιάς εποχής. Διαθήκες, προικοσύμφωνα, φωτογραφίες, Ταυτότητες, Γενεαλογικά δέντρα και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα του χωριού μας. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας. Αντιγράψετε ότι θέλετε, ζητήστε πληροφορίες για κάτι που σας ενδιαφέρει. Μοιραστείτε μαζί μας ότι χρήσιμο έχετε η ξέρετε. Βοηθήστε μας να συμπληρώσουμε τα καινά. Βοηθήστε μας να διορθώσουμε τα λάθη μας. Βοηθήστε μας να κρατήσουμε ζωντανή την πλούσια ιστορία του χωριού μας. Ευχαριστούμε.
Tom Frangoulis [Θωμάς Δημητριου Φραγκούλης (Θωμαής)]

Εκλογικοί κατάλογοι τού 1867 και 1875,του χωρίου Εγκλουβής του Δήμου Καρυάς

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Λευκάδας σώζονται και φυλάσσονται, μεταξή άλλων οι εκλογικοί κατάλογοι του Δήμου Καρυάς του έτους 1867 και του έτους 1875(1). Το χωριό Εγκλουβή καθώς και τα χωριά Αλέξανδρος(2), Βαυκερή, Καρυά και Πλατύστομα ανήκαν τότε στο Δήμο Καρυάς.

Για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν το οικογενειακό τους δένδρο οι εκλογικοί αυτοί κατάλογοι, τα έγγραφα του νοταρίου Πάνου Φραγκούλη (1729 , 1790-07-19), καθώς και πολλά εκκλησιαστικά ληξιαρχικά βιβλία των ναών Αγίου Δημητρίου, Αγίου Γεωργίου και Παναγία η Κοίμησις στο χωριό Εγκλουβή αποτελούν αξιόλογες πηγές1. Επίσης ελπίζω ότι το παρών άρθρο ‘Οι Εκλογικοί κατάλογοι τού 1867 και 1875’ και τα άρθρα που ακολουθούν να φανούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Ακολουθούν:

Μητρώων των Αρρένων του Χωριού Εγκλουβής (Δήμου Καρυάς)
Βιβλίον Βαπτίσεων του ναού Αγίου Δημητρίου στο χωριό Εγκλουβή (1773 – 1826).
Βιβλίον Βαπτίσεων του ναού Παναγία η Κοίμησις στο χωριό Εγκλουβή (1774 – 1822).
Ληξιαρχικές Πράξεις Βαφτίσεων, Γάμων Ταφών (1800-1920)
Νοταριακά έγγραφα όπως συμφωνητικά, διαθήκες και προικοσύμφωνα (1600-1700)
Το οικογενειακό Δέντρο των Γαλελεων, Θωμααίων
Γενεαλογικά δέντρα πολλών άλλων Γκλουβισανικων οικογενειών.

Εκλογικός κατάλογος τού έτους 1867 του χωρίου Εγκλουβή του Δήμου Καρυάς

a

Τα Επτάνησα ένωσαν την Ελλάδα το 1864 και οι κάτοικοι ψήφισαν για πρώτη φορά στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1865(3) που διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Κουμουνδούρου στις 4 Μαΐου 1865. Οι εκλογές ήταν οι πρώτες με το νέο Σύνταγμα του 1864. Επίσης ήταν οι πρώτες βουλευτικές μετά την περίοδο βασιλείας του Όθωνα και είχαν αναβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα λόγω της παραίτησης της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κανάρη στις αρχές Μαρτίου. Με βάση το νόμο που είχε ψηφιστη στήν Β’ Εθνική Συνέλευση στην Αθήνα ο οποίος προέβλεπε έναν βουλευτή για «κάθε 10.000 ψυχές», η Λευκαδα κατελιξε με τρεις Βουλευτές, τον Αλέξανδρο Σταματόπουλο, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Γ. Σέρβο. Πρωθυπουργός τότε εξελέγη ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

Οι εκλογικοί κατάλογοι του 1867 χρησιμοποιήθηκαν μάλλον δια τις Κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν από 21 έως 24 Μαρτίου 1868(4). Οι υποστηριχτές των Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και Δημήτριου Βούλγαρη κέρδισαν την πλειοψηφία των 184 εδρών. Ο Βούλγαρης παρέμεινε πρωθυπουργός, έχοντας αναλάβει καθήκοντα στις 6 Φεβρουαρίου.

Από τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Καρυας το 1867(ΕΚ1) ο οποίος είναι υπογεγραμμένος από τον τότε Δημάρχου Καρυάς Ι. Β. Κουκουλιώτη παραθέτουμε τον κατάλογο της Εγκλουβής(ΕΚ1α) (σελ. 17 – 20).

Παρατηρήσεις Σημειώσεις.

Προσπάθησα να διατηρήσω την ορθογραφία και στίξιν
Γυναίκες δεν ψήφιζαν
Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο άνδρες άνω των 21 ετών.
Το π. (ποτέ) μπροστά από το όνομα του πατρός σημαίνει ότι αυτός έχει πεθάνει.
Στον εκλογικό κατάλογο του χωριού Εγκλουβής είναι εγγεγραμμένα 201 άτομα.
Ο Κωνσταντίνος Κακλαμάνης (Αύξων Αριθμός 929) 96 χρωνών ειναι ο μεγαλυτερος.
Ο μεσος όρος ηλικίας ολλων των εγγεγραμένων ειναι 39.5 χρωνών.
Ο Αναστάσιος Φραγκούλης ποτε Ιωάννου (#985) ειναι ο πρώτος Γαλέλος.
Ο Ιωάννης Φραγκούλης ποτε Ιωάννου (#986) ειναι ο Σκορπιός

Εκλογικός κατάλογος τού έτους 1875 του χωρίου Εγκλουβής του Δήμου Καρυάς

1vas

Οι εκλογικοί κατάλογοι του 1875(1( χρησιμοποιήθηκαν μάλλον δια τις Κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 18754. Οι υποστηρικτές του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου αναδείχτηκαν ως η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, με 80 από τις 190 έδρες. Ο Κουμουνδούρος έγινε πρωθυπουργός στις 27 Οκτωβρίου.

Από τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Καρυας το 1875(ΕΚ2) ο οποίος φέρει την ημερομινία ‘Εν Καριά τή 31 Μαίου 1875’ και είναι υπογεγραμμένος από τον τότε Δημάρχου Καρυάς Δ. Σερβος παραθέτουμε τον κατάλογο της ΕγκλουβήςΕΚ2α (σελ. 17 – 25).

Παρατηρήσεις Σημειώσεις.

Προσπάθησα να διατηρήσω την ορθογραφία και στίξιν
Γυναίκες δεν ψήφιζαν.
Για πάρα πολλούς η ηλικία δεν ειναι ακριβής.
Στον εκλογικό κατάλογο του χωριού Εγκλουβής είναι εγγεγραμμένα 218 άτομα.
Απο τους 218 εγγεγραμένους μόνο 26 (12%) ειναι ανω των 60 ετών.
Ο Ιωάννης Κακλαμάνης του Θωμά (Αύξων Αριθμός 816) 81 χρωνών ειναι ο μεγαλυτερος.
Ο μεσος όρος ηλικίας ολλων των εγγεγραμένων ειναι 39.3 χρωνών.
Ο Αναστάσιος Φραγκούλης ποτε Ιωάννου (#864) ειναι ο πρώτος Γαλέλος.
Ο Ιωάννης Φραγκούλης ποτε Ιωάννου (#865) ειναι ο Σκορπιός
Ο Σπυρίδων Φραγκούλης του Αναστασίου (#883) ειναι ο πρώτος Καραμέλας
Ο Θωμάς Φραγκούλης του Αναστασίου (#884) ειναι ο πρώτος Θωμαής

2

Επίσης από τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Καρυας το 1875ΕΚ2 παραθέτουμε δύο ακόμα καταλόγους με περισσότερες στατιστικές παρατηρήσεις.

Στον Κατάλογο ‘ΕΚ2β: Κατάλογος των Οικογενειών των εκλογέων του Χωριού Εγκλουβής τού έτους 1875’ βλέπουμε πόσες διαφορετικές οικογένειες υπήρχαν στο χωριό (μόνο16) και πόσα άτομα είναι εγγεγραμμένα από κάθε οικογένεια. Για όλο το χωριό και για κάθε οικογένεια βλέπουμε πόσο χρονών είναι ο μικρότερος, ο μεγαλύτερος και ποιο είναι το μέσον όρος ηλικίας. Η οικογένεια Κοντογεώργης, με 39 άρρενες, εχει τους περισσότερους εγγεγραμμένους. Η οικογένειες Χαλκιόπουλος και Περδικάρης με 1 έχουν τους λιγότερους. Η οικογένεια Καράς έχει τα δύο αδέλφια εγγεγραμμένους στην Εκλουβη αλλά σαν κατοίκους της Λευκάδας.

Στον Κατάλογο ‘ΕΚ2γ: Κατάλογος των Οικογενειών των εκλογέων των Χωριών του Δήμου Καρυάς τού έτους 1875’ βλέπουμε για κάθε χωριό και για κάθε οικογένεια πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό κατάλογο τού Δήμου Καρυάς. Νομίζω ότι εάν για κάποια οικογένεια δεν είναι κανένας εγγεγραμμένος δεν σημαίνει ότι οικογένεια(ειες) με αυτό το επώνυμον δεν κατοικούσε εκεί. Η Καρυα με 590 άρρενες έχει τους περισσότερους εγγεγραμμένους. Το χωριό Εγκλουβη είναι δεύτερο με 218. Η οικογένεια Αρραβανής με 85 άρρενες, όλλοι από την Καρυά, έχει τους περισσότερους. Η οικογένεια Κατωπόδης είναι δεύτερη με 79. Καμιά οικογένεια δεν έχει εγγεγραμμένους σε όλα τα χωριά. Κακλαμαναίοι και οι Φραγκουλαίοι ζουσαν σε τεσσαρα από τα πέντε χωριά του Δήμου Καριάς.

Τα αρχεία σε μορφή PDF:

ΕΚ1α: Κατάλογος των εκλογέων του Χωριού Εγκλουβής τού έτους 1867 [ΕΔΩ]ΕΚ2α: Κατάλογος των εκλογέων του Χωριού Εγκλουβής τού έτους 1875 [ΕΔΩ]ΕΚ2β: Κατάλογος των Οικογενειών των εκλογέων του Χωριού Εγκλουβής τού έτους 1875 [ΕΔΩ]ΕΚ2γ: Κατάλογος των Οικογενειών των εκλογέων των Χωριων του Δήμου Καρυάς τού έτους 1875 [ΕΔΩ]

1: Ληξειαρχικό Αρχείο Λευκάδος.
2: Λευκαδίτικα Νέα…
3: Από τη Βικιπαίδεια (Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1865)
4: Από τη Βικιπαίδεια (Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1868)

Προηγουμενο αρθρο
Ένα δίκτυο εθελοντισμού ξεκινά στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Στους καταρράκτες της Ακόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.