HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ«Εκπαίδευση και Τέχνη»: Μια αληθινή γιορτή της Εκπαίδευσης

«Εκπαίδευση και Τέχνη»: Μια αληθινή γιορτή της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Διημερίδα «Εκπαίδευση και Τέχνη»εν όψει της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών:
Μια αληθινή γιορτή της Εκπαίδευσης!

Ήταν πραγματικά μια γιορτή της Εκπαίδευσης· μια γιορτή των Γραμμάτων στον τόπο μας!

Το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, συνεργάστηκε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και με τα Γραφεία των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Φιλολόγων της περιοχής μας και υλοποίησε μια Εκπαιδευτική Διημερίδα, με θέμα: «Εκπαίδευση και Τέχνη».

Την αφορμή έδωσε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών. Η τοπική μας Εκκλησία, έχοντας σταθερά απλωμένο το χέρι της συνεργασίας προς τους εκπαιδευτικούς και όλη τη σχολική κοινότητα, βρήκε όπως πάντοτε πρόθυμη ανταπόκριση.

Η ζεστή και φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της «Καταφυγής» ήταν κατάμεστη το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου 2016 από εκπαιδευτικούς και γονείς που προσήλθαν, για να παρακολουθήσουν δυο ανθρώπους της Τέχνης να μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία τους με δυο βαρυσήμαντες εισηγήσεις.

Πρώτα η εικαστικός και θεωρητικός της Τέχνης, υπεύθυνη του «Εικαστικού Εργαστηρίου» του Συλλόγου Φίλων Ζωγραφικής και Αγιογραφίας Λευκάδας κ. Χαρά Σαΐτη εστίασε στην αναγκαιότητα της παρουσίας και της καλλιέργειας της Τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία, κατανοώντας την στην ευρύτερη δυνατή έννοιά της και εξηγώντας με απλά παραδείγματα, απ’ τη σκοπιά του αντικειμενικού παρατηρητή, πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει «τέχνη» και να αναδεικνύει την Τέχνη ο εκπαιδευτικός, αν θέλει να πετύχει στην παιδαγωγική του αποστολή, να μορφώσει προσωπικότητες ολοκληρωμένες.

Στη συνέχεια, η γνωστή παιδαγωγός και συγγραφέας κ. Μαρίζα Ντεκάστρο, με τον περιεκτικό και ταυτόχρονα εύληπτο λόγο της, έδειξε το δρόμο για τη συγκρότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάλληλων να αποκρυπτογραφήσουν για χάρη των παιδιών τη Βυζαντινή Τέχνη.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής Π. Ε. Λευκάδας κ. Φώτιος Σάντας και ο Διευθυντής Δ.Ε. Λευκάδας κ. Μιλτιάδης Γκαμπρέλας.

Το απόγευμα της επομένης, Τρίτης 26ης Ιανουαρίου 2016 περισσότεροι από εκατόν τριάντα εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν σε έξι βιωματικά εργαστήρια, όπου μυήθηκαν από έμπειρους εκπαιδευτές σε εναλλακτικές διαδρομές μάθησης μέσα από τα απέραντα λιβάδια της Τέχνης:

Η κ. Ντεκάστρο έδειξε πώς να «διαβάζει» η σχολική ομάδα, με τη διακριτική καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τις βυζαντινές εικόνες.
Η κ. Σαΐτη πρότεινε απλές εικαστικές εφαρμογές στη σχολική καθημερινότητα.
Η Σχολική Σύμβουλος Δασκάλων κ. Βασιλική Κιτσάκη, παίρνοντας αφορμές από τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου, μέσα από ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασε πώς μπορούν να συνδυασθούν Τέχνη και δημιουργική γραφή.
Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Μαρία Μανέντη προσέγγισε την τέχνη του ταξιδιού, όπως τη βιώνει ο Νίκος Καββαδίας και υπέδειξε την κατεύθυνση από τη φιλολογική ανάγνωση στη δημιουργική γραφή.
Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ελένη Κοσμετάτου κατέθεσε προτάσεις δραστηριοτήτων Γλυπτικής Τέχνης στην Εκπαίδευση.
Τέλος, ο Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης οδήγησε σε εκπαιδευτικές διαδρομές στην Εκκλησιαστική Τέχνη της Λευκάδας.

Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων και των εργαστηρίων και οι θετικές εντυπώσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν απέδειξαν ότι, για το καλό και την πρόοδο των παιδιών μας, του κοινού αντικειμένου της αγωνίας μας, η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει.

Η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών δεν αντιμετωπίζεται από την Ιερά Μητρόπολή μας και τους τοπικούς φορείς της Εκπαίδευσης ως ένα επετειακό γεγονός, αλλά ως μια αφορμή εποικοδομητικής συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας της θύραθεν αγωγής με την κατά Χριστόν παιδαγωγία. Στα ίχνη ακριβώς των Αγίων Τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών.

Λευκάδα, 27 Ιανουαρίου 2016

Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Δημ. Συμβούλου Πάνου Γαζή
Επομενο αρθρο
Θαλάσσια ρύπανση, στην περιοχή «Πόντι–Βασιλικής» Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.