HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες στο χωριό Μακρυμάλλη -Εκκενώνονται οικισμοί

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες στο χωριό Μακρυμάλλη -Εκκενώνονται οικισμοί

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Εύβοια και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει και καταστρέφουν τα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλι.

Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Υπενθυμίζεται ότι και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Οι φλόγες κύκλωσαν λίγο πριν τις 15:00 το χωριό Μακρυμμάλη και ξεκίνησαν να καίνε τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ότι τα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεύκα. Ενώ χτυπούσαν και οι καμπάνες τις εκκλησίας του χωριού ενημερώνοντας για τον κίνδυνο.

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Κρήτη όπου βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές και στις 18:30 θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει στο Μακρυμάλλι Ψαχνών.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ λίγο μετά τις 16:00 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το χωριό Σταυρός.

Η στιγμή που το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώνεται

Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του κατοίκου που καλείται να εγκαταλείψει το σπίτι του την ώρα που οι φλόγες φτάνουν στο χωριό Κοντοδεσπότι.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε, προηγουμένως υπήρξε οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών και παρότι δεν υπάρχει άμεση απειλή, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο για λόγους ασφαλείας να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα χωριά.

Ωστόσο κάποιοι από τους κατοίκους αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και επέμεναν να παραμείνουν εκεί προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Τελικά υποχρεώθηκαν από την αστυνομία να αποχωρήσουν, καθώς κινδύνευε η ζωή τους.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Οι φλόγες στην Εύβοια φτάνουν τα 30 μέτρα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στις 16:00 στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ ανέφερε πως η φωτιά στην Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη καλύψει μία πορεία 10-11 χιλιομέτρων περνώντας από τα χωριά Μακρυμάλλι, Κοντοδένδρι και Σταυρός. Τονίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης αναφέρθηκε στο μεγάλο μεγάλο θερμικό φορτίο, ενώ τόνισε ότι οι φλόγες ξεπερνούν τα 24 μέτρα, φτάνουν τα 30 μέτρα.

Αναφορικά με την πορεία της φωτιάς είπε «αυτή τη στιγμή ακολουθεί νότια, νοτιοδυτική πορεία και κατευθύνεται προς Κυπαρίσσι και Δροσιά. Είναι χωριά, όχι πυκνοκατοικημένα. Η φωτιά βρίσκεται βόρεια των Ψαχνών και είναι μέσα σε πυκνό δάσος και γι αυτό έχει πολύ καπνό, ο οποίος έχει φτάσει έως την Αττική».

Προτεραιότητα να μην κινδυνέψει ούτε ένας άνθρωπος

Παράλληλα ο Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο σπίτι που να έχει καεί, κάποια υποδομή που έχει υποστεί ζημιές και το κυριότερο δεν έχει πάθει κάποιος άνθρωπος κάτι. Αυτή είναι και η προτεραιότητά μας, να μην κινδυνεύσει ούτε ένας άνθρωπος».

300 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά

Λίγο πριν από τις 4 μ.μ. περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Η εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια», δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βουρδάνος. Συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό». Στο χωριό Μακρυμάλλη, η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων.

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες στη φωτιά στην Εύβοια

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά στη φωτιά επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 #πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής – Ανοιχτό ενδεχόμενο εμπρησμού

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένοι στο πρόσωπό τους κοιτούν τη φωτιά να καίει το δάσος. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για την κατάσβεσή της.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια

Από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια «πνίγεται» η Αττική. Από το πρωί ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει Αθήνα, επηρεάζοντας την ορατότητα και προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες. Μάλιστα οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν πως τα επίπεδα ρύπων στην Αττική ξεπερνούν το «κόκκινο».

Η περιοχή που κατακαίγεται στην Εύβοια

Στον χάρτη της Google φαίνεται η περιοχή που καίγεται στην Εύβοια, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου άγριας ζωής. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 12 Αυγούστου(!), ημέρα Κυριακή, είχε καεί η περιοχή αριστερά από το χωριό Κοντοδεσπότι, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Φέτος, καίγεται η περιοχή στα δεξιά του χωριού…

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Μουσική παράσταση με τίτλο: Φωνές Γυναικών που Αγάπησα
Επομενο αρθρο
Ο Θεμιστοκλής Μεσσήνης αναλαμβάνει αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.