HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΜΕ Λευκάδας: Η πρόταση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου

ΕΛΜΕ Λευκάδας: Η πρόταση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου

Ε.Λ.Μ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΔΡΑ: 1
ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
elme.lefkadas@gmail.com
Λευκάδα 12-11-2017
Προς: Σχολεία/Συναδέλφους
ΜΜΕ

Η πρόταση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου

Η πρόταση του ΙΕΠ για το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου, κατά την επόμενη σχολική χρονιά, περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα 22 συνολικά ωρών και τρία τετράωρα μαθήματα (12 ώρες), τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από μια ομάδα δέκα μαθημάτων.

Όπως παρατηρούμε παύουν να υπάρχουν τα ως τώρα υποχρεωτικά μαθήματα (πχ αρχαία, μαθηματικά κ.α.) ενώ στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται οι λεγόμενες Δημιουργικές Δραστηριότητες και ο Σύγχρονος Κόσμος, μαθήματα που η ασάφειά τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα μπορούν να διδαχθούν από οποιαδήποτε ειδικότητα πλεονάζει. Προφανώς και τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών θα τα διδάσκουν όλες οι σχετικές με τις φυσικές επιστήμες ειδικότητες, ανάλογα με το ποιος πλεονάζει.

Επομένως, το προτεινόμενο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου υποτάσσεται στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, λόγω της παγίωσης της αδιοριστίας, και όχι σε παιδαγωγικούς σκοπούς. Αντί, δηλαδή, να διορίζονται καθηγητές σύμφωνα με τις ανάγκες των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, διαμορφώνονται τα μαθησιακά αντικείμενα σύμφωνα με τις διαθέσιμες ανά ειδικότητα ώρες του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό είναι το «Νέο Λύκειο» που μας φέρνουν, το σχολείο των πέτρινων χρόνων της λιτότητας! Πλήρης στρέβλωση!

Άλλωστε, ο εξοβελισμός από τα υποχρεωτικά μαθήματα μιας σειράς επιστημονικών αντικειμένων, η συγχώνευση μαθημάτων, όπως η Χημεία και η Βιολογία, και οι ασαφείς δημιουργικές δραστηριότητες, μας παραπέμπουν στη λογική των δεξιοτήτων που ζητά η αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί μέσα από το σχολείο ένα φθηνό ευέλικτο και ευάλωτο εργατικό δυναμικό χωρίς στέρεες γνώσεις. Επιπλέον, η επιλογή μαθημάτων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων, λόγω της αδυναμίας των Λυκείων να δημιουργήσουν τμήματα με όλες τις επιλογές, σε μετεγγραφές μαθητών ή ακόμα και σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Μην ξεχνάμε τον διαχρονικά, από την εποχή της Διαμαντοπούλου, διακαή πόθο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων μεγαθηρίων και το κλείσιμο των μικρών περιφερειακών σχολικών μονάδων.

Αν συνδυάσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο του ΙΕΠ με τον έντονα εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Νέου Λυκείου (εξετάσεις Ιανουαρίου και Ιουνίου, τράπεζα θεμάτων, εργασίες που θα βαθμολογούνται από μητρώο βαθμολογητών), τότε καταλαβαίνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και υλοποιεί σταδιακά τη δημιουργία ενός έντονα ταξικού σχολείου με αποκλεισμούς
παιδιών.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΟΛΑ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Το Δ.Σ ΕΛΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι»
Επομενο αρθρο
Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας εν όψει πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.