HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕνδιαφέρουσα η 1η μέρα της Διημερίδας για τους σεισμούς

Ενδιαφέρουσα η 1η μέρα της Διημερίδας για τους σεισμούς

Του Νίκου Γαζή

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η 1η μέρα της διημερίδας για τους σεισμούς που έγινε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας, την οποία διοργανώνουν το ΤΕΙ Ιονίων νήσων, ο ΟΑΣΠ κι ο δήμος Λευκάδας.

Αρκετοί ήταν οι συμπατριώτες μας που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν, με πιο διακριτές την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και αρκετών ιερωμένων. Από πλευράς δημοτικής Αρχής και δημοτικού συμβουλίου όμως, πέραν του δημάρχου, του προέδρου και των περισσοτέρων αντιδημάρχων, οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρέθηκαν δεν αποτελούσαν ούτε το ένα τρίτο του σώματος!

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς του προέδρου του ΤΕΙ Ι.Ν. καθηγητή Ι. Δραγώνα και τουαντιπροέδρου του ΤΕΙ καθηγητή Θ. Κλαφάτη, η αρχιτέκτων μηχανικός κα Χαρά Παπαδάτου αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Λευκάδας απ΄την καταστροφή της Νηρίκου (απ΄τους Φράγκους), την μεταφορά της πρωτεύουσας στο Κάστρο και μετά στην Αμαξική (απ΄ τους Ενετούς) που παραμένει μέχρι σήμερα, μίλησε για τους καταγεγραμμένους σεισμούς απ΄το 1469 μέχρι σήμερα, κάνοντας μια χρονολογική προσέγγιση και υπογραμμίζοντας κάποια κομβικά σημεία όπως ήταν ο σεισμός του 1825, που ήταν η αφορμή κι η αφετηρία των οικοδομικών αδειών και οι σεισμοί στο δεύτερο ήμισι του 20 αιώνα και μετά που εφαρμόστηκε κι εξελίχθηκε ο αντισεισμικός κανονισμός.

15

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην χαρακτηριστική Λευκαδίτικη αντισεισμική δόμηση, με την προσεγμένη λίθινη κατασκευή του ισογείου και την ανεξάρτητη ξύλινη του ανωγείου που στην πράξη απεδείχθη εξαιρετικά αντισεισμική κι ανθεκτική. Επέμεινε στο κομμάτι της ξύλινης κατασκευής, η οποία έλκει την καταγωγή -ακόμα και ονοματολογικά- απ΄την ναυπήγηση των ξύλινων πλοίων και κατέληξε πως αυτή η χαρακτηριστική κι αποτελεσματική Λευκαδίτικη δόμηση, θα μπορούσε ν΄αποτελέσει μέχρι και ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους τουρίστες-επισκέπτες μας.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ξεκίνησε την δική του παρουσίαση λέγοντας πως διόμισι μήνες μετά το σεισμό ξαναβρισκόμαστε για να σκεφθούμε νηφάλια πως μπορούμε ν΄αξιοποιήσουμε την εμπειρία απ΄ αυτό το σεισμό. Εκτίμησε δε πως αυτός, θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις αν δεν υπήρχε η εμπειρία απ΄τους σεισμούς που προϋπήρξαν κι υποστήριξε πως είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεται αυτή η εμπειρία από δω και από άλλες χώρες, την οποιά να μετουσιώνουμε σε ασφάλεια.

17
Η αρχιτέκτων-μηχ. κα Χ. Παπαδάτου
18
Ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας

Αφού έκανε μια γενική παρουσίαση πρώτα της δομής του σύμπαντος και στην συνέχεια της γης, μίλησε για την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κι εξήγησε πως δημιουργούνται οι σεισμοί. Στην συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 35χρονη πορεία του ΟΑΣΠ που σήμερα προΐσταται και μετά αναφέρθηκε σε μεγάλους σεισμούς σε διάφορα κράτη, οι οποίοι έδειξαν τις πολύπλευρες συνακόλουθες κατστροφές που είναι δυνατόν να προκαλέσουν, πέρα απ΄τις κατεδαφίσεις, τις κατολισθήσεις, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα τσουνάμι κ.λ.π. κι έφθασε στον σεισμό της Ιαπωνίας το 2011, ο οποίος εκτός των άλλων, προκάλεσε πολύνεκρο και καταστροφικότατο πυρηνικό ατύχημα κι έτσι μαζί με τις γνωστές καταστροφές που επιφέρει ο σεισμός, μας έκανε να σχεδιάσουμε και για τον κίνδυνο της σεισμοτεχνολογικής καταστροφής.

Μίλησε για το μέγεθος του σεισμού (τα γνωστά Ρίχτερ), πλην διευκρίνησε πως η καταστροφικότητα ενός σεισμού δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθος αλλά και με περίπου πενήντα ακόμη παραμέτρους και παράγοντες, όπως είναι η επιτάχυνση, η κατεύθυνση κ.λ.π

Σχετικά με την Λευκάδα, μολονότι είναι απ΄τα πιο σεισμογενή μέρη της πατρίδας μας, εκτίμησε πως σεισμοί μεγέθους 6 ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί, σεισμοί 7 ρίχτερ συμβαίνουν μια φορά στα εκατό χρόνια, ενώ το ανώτατο μέγεθος που θα μπορούσε να φτάσει ένας σεισμός στον ελλαδικό χώρο είναι μέχρι τα 7,5 Ρίχτερ, που σημαίνει πως δεν φτάνει στα 8 κι αυτό ακούγεται κάπως παρήγορο…

16

Σε τρεις πολύ καίριες ερωτήσεις του εφημέριου του Νυδριού π. Γεωργίου Δέλλα ο κ. Λέκκας απάντησε ως εξής:
Στην ερώτηση αν το VAN δίνει αξιόπιστες προγνώσεις, είπε την προσωπική του εκτίμηση (κι όχι την επίσημη του προέδρου του ΟΑΣΠ!), πως παρότι ήταν μια πολύ σημαντική δουλειά 15ετίας, το ποσοστό επιτυχίας του δεν υπερβαίνει το 2 με 3%, συνεπώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να πούμε πως υπάρχει πρόβλεψη σεισμών. Και διευκρίνισε πάντως πως ακόμα κι αν προσδιορίζαμε τους τρεις βασικούς παράγοντες ενός σεισμού, (ακριβή τόπο, χρόνο, μέγεθος), δεν θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε τις υπόλοιπες κρίσιμες παραμέτρους του. Συνεπώς αναγκαστικά προσανατολιζόμαστε προς την πρόληψη των καταστροφών και στις ασφαλείς κατά το δυνατόν κατασκευές.

Στην ερώτηση αν ανακοινώνονται τα αληθινά μεγέθη των σεισμών, απάντησε πως στην Ελλάδα ανακοινώνεται ένα μονάχα μέγεθος, το πραγματικό κι ότι τα διάφορα που ακούγονται δεν ευσταθούν. Κάποιες μικρές διαφορές στις μετρήσεις που ενίοτε υπάρχουν με ξένους σταθμούς, οφείλονται στο ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικά μαθηματικά μοντέλα στον υπολογισμό του μεγέθους, εξήγησε. Στο ερώτημα τέλος, αν όντως μετακινήθηκε το νησί κατά τον τελευταίο σεισμό, απάντησε πως ναι, έχουμε όντως μια πολύ μεγάλη μετακίνηση.

Αύριο (Σάββατο 6-2-2016) κατά την 2η μέρα της ημερίδας το βασικό θέμα θα είναι η διαχείριση της πρόσφατης σεισμικότητας και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα συζητηθεί η αντίδραση στον σεισμό των κρατικών και των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών…

Πηγή: www.fortsalefkada.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Λευκαδίτης Αρης Σκλαβενίτης καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016
Επομενο αρθρο
Όπου γελάει η ψυχή μας, εκεί είναι ο θεός. Κι ο έρωτας; Μα είν’ ο ίδιος ο θεός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.