HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕντυπωσιακή απήχηση το αφιέρωμα στην επτανησική γαστρονομία

Εντυπωσιακή απήχηση το αφιέρωμα στην επτανησική γαστρονομία

Στις 12/3/2017 το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, «Αφιέρωμα στην Επτανησιακή Γαστρονομία – η επτανησιακή κουζίνα, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα», σε μια γαστρονομική και πολιτιστική περιήγηση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΟΤ, των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, των επιμελητηρίων: Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Πειραιώς που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών σε σχέση με την προσέλευση του κόσμου.

Από νωρίς οι επισκέπτες κατέφθαναν στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου είχαν στηθεί επτά περίπτερα, ένα για κάθε νησί του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κύθηρα) που φιλοξενούσαν γεύσεις από παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους δοκιμαστές των ποικίλων και πλούσιων εκθεμάτων της επτανησιακής γης, όπως κρασί, μέλι, μπύρα, σαλάμι αέρος, νούμπουλο, κρασοκούλουρα & λαδοκούλουρα, λικέρ, παστέλια και μαντολάτα, μάντολες και συκομαϊδες, λαδοτύρι και σταφίδες, αλάτι και λάδι, τρούφα και ροβανί, παξιμάδια και πληθώρα άλλων παραδοσιακών προϊόντων, συσκευασμένων και χειροποίητων γλυκών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Γεν.Γραμματέα της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού να ανοίγει το αφιέρωμα καλώντας την Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κα Ελένη Κονοφάου για ένα χαιρετισμό. Η Πρόεδρος στο λόγο της, αναφέρθηκε στους σκοπούς της Ε.Ε.Ε. και τις πολυποίκιλες και πολυάριθμες δράσεις του Δ.Σ., με τελευταία αυτών το αφιέρωμα στην επτανησιακή διατροφή. Σύμφωνα με την Πρόεδρο, στόχος του Δ.Σ. είναι το συγκεκριμένο αφιέρωμα να επισκεφθεί Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά αρχή γενομένης από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, ώστε ύστερα από την προσπάθεια αυτή, να ενταχθεί στο τραπέζι της καθημερινής διατροφής και σε περιοχές εκτός των γεωγραφικών πλαισίων του Ιονίου, η επιλογή της επτανησιακής γευσιγνωσίας με προϊόντα από την πλούσια επτανησιακή παραγωγή.

Όπως τόνισε στην ομιλία της, απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού των Επτανήσων ως μοχλού πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από την προβολή και διάδοση της πλούσιας γαστρονομικής γκάμας αλλά και της ποικιλίας τοπικών προϊόντων των Επτανήσων. Προϋπόθεση στην προσπάθεια αυτή, είναι η συνεργασία με οργανισμούς και φορείς καθώς επίσης και η αρωγή των θεσμικών παραγόντων των Επτανήσων, για συμμετοχή σε εκθέσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως επίσης και σε διοργανώσεις αντίστοιχων εκθέσεων σε κεντρικά σημεία της χώρας. Κινήσεις που θα συμβάλουν στην τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη στα Επτάνησα, διότι η επτανησιακή γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφικής αλυσίδας.

Η σκυτάλη δόθηκε στον Κεφαλονίτη Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κο Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος εξήρε το έργο που επιτελεί η Ε.Ε.Ε. εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτοποριακή εκδήλωση «Αφιέρωμα στην επτανησιακή γαστρονομία» που ξεκινά το ταξίδι της από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και γεμίζει το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Πολιτιστικού Κέντρου με άρωμα από Εφτάνησα, ενώ αναδεικνύει τα Εφτάνησα όπως τους αξίζει, μέσα από έναν πολιτισμό που ξεκινάει από τα ομηρικά έπη και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ζωντανός και αναλλοίωτος. Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στον μεγάλο μαέστρο Διονύση Αποστολάτο και το παράπονό του για την αποχή της Επτανήσου από την τελετή λήξης της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Της Εφτανήσου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του Κάλβου και του Βαλαωρίτη, του Μάντζαρου και του Σικελιανού. Κλείνοντας, πρότεινε στους θεσμικούς εκπροσώπους των νησιών που παρευρίσκονταν, να συμφωνήσουν στην αλλαγή του ρεφρέν από το τραγούδι «Σ΄ ένα παπόρο μέσα» όπου ακούγονται οι στίχοι… Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα ,αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα, σε Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα, Παξοί, Ιθάκη, Κύθηρα, στολίζουν την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Ζακυνθινός Δ/ντής Επτανησιακής Γαστρονομίας της Ε.Ε.Ε. κος Κων/νος Μουζάκης επικεντρώθηκε στην ομιλία του με θέμα τη γεύση, ως ένα πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού των Επτανήσων αλλά και στη σύνθεση των τοπικών προϊόντων που διακρίνονται για την αυθεντικότητά τους. Αναφέρθηκε στην παραδοσιακή Επτανησιακή κουζίνα και τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, στοιχείο του κλασσικού ελληνικού φαγητού, που μπορεί να είναι απλό αλλά και πολύπλοκο συνάμα, πολύχρωμο και με έντοντες γεύσεις ανάλογα με την επιθυμία του καθενός. Καταλήγοντας, τόνισε ότι παρόλα αυτά, κρίνεται αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό τη βελτίωση της γαστρονομικής εικόνας στη χώρα μας , που θα έχει ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός.

Την παρουσίαση στη συνέχεια του προγράμματος ανέλαβε η Υπεύθυνη «Caryatis Cultural Creations» & δημοσίων σχέσεων του συλλόγου «Ηγέχορος» κα Γεωργία Παράσχου καλώντας την μαντολινάτα και την χορωδία της Αδελφότητας Πειραιά στη σκηνή, για μια μουσική ξενάγηση στα καντούνια του Ιονίου. Ο μαέστρος κος Αλέξανδρος Ζέρβας διεύθυνε τα μουσικά σύνολα της Αδελφότητας με μαεστρία και κατάφερε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους με ακούσματα από τα Επτάνησα: Λαλούν τ αηδόνια, Οι μήνες, Μια βαρκούλα θ΄αρματώσω, Σ΄ένα παπόρο μέσα, Απόψε την κιθάρα μου, Γιαλό – γιαλό, με το κοινό να σιγοντάρει.

Ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές της βραδιάς με πρώτη την συγγραφέα – λαογράφο και ερευνήτρια κα Έφη Γρηγοριάδου η οποία αναφέρθηκε στην επτανησιακή διατροφή από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως τις μέρες μας, κατόπιν στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κο Αναστάσιο Μπαλανίκα ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κέρκυρα, ώστε να υιοθετήσουν στον τρόπο λειτουργίας τους όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα, το επτανησιακό πρωϊνό, το γεύμα και το βραδινό ως μέρος της καθημερινής επιλογής των επισκεπτών στο νησί, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shop που έχουν δημιουργηθεί. Τέλος η Λευκαδίτισσα επιχειρηματίας προώθησης παραδοσιακών προϊόντων κα Όλγα Μανολίτση, εστίασε στα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές της Λευκάδας με μια εκτενέστερη παρουσίαση. Ταυτόχρονα οι ομιλητές δέχονταν ερωτήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος από την συντονίστρια του πάνελ κα Γεωργία Παράσχου σχετικά με όσα προαναφέρθηκαν, προκειμένου να αντληθούν περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί το κοινό. Στην διαδραστική διαδικασία που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ερωτήσεις τους για την ανάδειξη του επτανησιακού τουρισμού και τον τρόπο προβολής του. Η συζήτηση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρις ότου να αναλάβουν τα χορευτικά σύνολα του Ελληνικού Συλλόγου διάσωσης και διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ΗΓΕΧΟΡΟΣ, που ενθουσίασαν με την εντυπωσιακή εμφάνιση παραδοσιακών φορεσιών από όλα τα νησιά του Ιονίου και τις χορευτικές τους ικανότητες, συνεχίζοντας το σεργιάνι στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Μίκης Θεοδωράκης με τον κόσμο να ακολουθεί μέχρι αργά τα χορευτικά τους βήματα.

Αναμνηστικές πλακέτες απονεμήθηκαν στο Δήμαρχο Ελληνικού – Αργρυρούπολης κο Γιάννη Κωνσταντάτο, στην Πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κα Μαριολένη Νεοφύτου, στην συγγραφέα – λαογράφο και ερευνήτρια Έφη Γρηγοριάδου, στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κο Αναστάσιο Μπαλανίκα, στην επιχειρηματία προώθησης παραδοσιακών προϊόντων κα Όλγα Μανολίτση, στον Κεφαλονίτη Πρόεδρο και Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου ΗΓΕΧΟΡΟΣ κύριο Κωνσταντίνο Τουλάτο και στην κα Γεωργία Παράσχου για την συνεργασία την προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πατέρας Χρυστόδουλος εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κων/νος Δρακονταειδής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης, η Αντιδήμαρχος Υγείας κα Ειρήνη Στελλάκη, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κος Βασίλης Κρητικός και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κα Μαριολένη Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ευγηρωτών Λευκάδας κος Τρύφωνας Ζαχαρόπουλος, Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εξανθειτών Λευκάδας κος Σωτήρης Ράπτης και μέλη του συλλόγου, εκπρόσωποι του συλλόγου Εγκλουβής Λευκάδας, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας κα Θεοδώρα Μαρίνου, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιθακησίων Αθήνας κα Διαμάντω Παϊζη, ο ιδρυτής του συλλόγου Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων Αργυρούπολης κος Νίκος Μεγαδούκας, ο διακεκριμένος executive σεφ Χρήστος Βούλισμας, εκπρόσωποι του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΛΑΟΠΟΛΙΣ, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε. δημότες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και επισκέπτες από διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η Ε.Ε.Ε. ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης για τη συνεργασία στην διοργάνωση της εκδήλωσης, την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων στο αφιέρωμα, τα χορευτικά σύνολα του Ελληνικού Συλλόγου διάσωσης και διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ΗΓΕΧΟΡΟΣ για την εμφάνιση των χορευτικών συλλόγων στην εκδήλωση, το Σύλλογο Ευγηρωτών Λευκάδας για την σημαντική βοήθεια στην ολοκλήρωση της προσπάθειας και τέλος την κα Γεωργία Παράσχου για την επιμέλεια της οργάνωσης.

Θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη της διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO, στο Ινστιτούτο Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, στο σύλλογο Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης, στην μικροζυθοποιϊα CORFU BEER, στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, στο σύλλογο ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, στο Σύλλογο Γευσιγνωσίας & Γαστρονομίας Πρέβεζας «Μίθαικος» και τέλος στους χορηγούς επικοινωνίας: τηλεοπτικό κανάλι IONIAN CHANNEL, τοπικές και διαδικτυακές εφημερίδες ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Κέρκυρας, η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΗΧΩ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ, inLefkas, inkefalonia, ithacanews, Ερμής, Τσιρίγο fm, Vimaonline.gr, το συναπάντημα, now24, myeptanisa, για την τηλεοπτική, ραδιοφωνική και προωθητική υποστήριξη της εκδήλωσης. Τους παραγωγούς και προμηθευτές από το Ιόνιο που στήριξαν με προϊόντα την εκδήλωση:

Κέρκυρα: Kερκυραϊκή Ποτοποιϊα Λάζαρης, Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων Comeco, The Governor – ΔΑΦΝΗΣ κερκυραϊκό ελαιόλαδο , ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ κατάστημα τοπικών προϊόντων κουμ κουάτ, Μικροζυθοποιϊα Corfu Beer.

Παξοί: Αρτοποιϊα – Είδη Ζαχαροπλαστικής ΡΟΜΠΟΛΑΣ

Λευκάδα: Αλλαντοποιία Ντελιμάρης, Εργαστήριο παρασκευής Μαντολάτου Παστελιού Φέξης, Οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη Ρομποτής, Εργαστήριο παρασκευής αρτοσκευασμάτων Καλός, Πρατήριο άρτου Πίτες της Μαμάς, Τυποποίηση και παραγωγή μελιού Θεοχάρη Ακριβή, Εμπόριο ποτών Καββαδάς, Ποτοποιεία παραγωγή τοπικών προϊόντων Φραγκούλης, Μελισσοτοποία Μαραντοχωρίου Κεραμιδά Σπυριδούλα.

Κεφαλονιά: Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, Παραδοσιακά γλυκά – Ζαχαροπλαστείο Κεφαλλονιάς- Βοσκοπούλα, Μικροζυθοποιϊα Κεφαλονιάς & Ιθάκης Kefalonian beer,

Ιθάκη: Ο φούρνος της Ιθάκης Θ.ΣΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ, Φούρνος «Σπαθής» Χάρης Δενδρινός, Ζαχαροπλαστείο ΧΑΝΟΥ, Καφέ – εστιατόριο «Τοξότης», Μπάμπης Καραβίας, Τοπικά ποτά – λικέρ – γλυκά κουταλιού (οικογενειακή επιχειρήση Ιθάκης), Ιωάννης Κασσιανός – Παραγωγός Λαδιού & Κρασιού, Μαρία Ραυτοπούλου- γαστρονόμος (λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού), σπιτικά γλυκά Ουρανία Μαυρομάτη, Μιμίκα Βλήσμα – Τόμμυ Δενδρινού – χειροποίητα γλυκά.

Ζάκυνθος: Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, Τυροκομικά Προϊόντα Ζακύνθου – Μπάστας.

Κύθηρα: Παραδοσιακά προϊόντα Κυθήρων – Sempreviva.

Το πολιτιστικό περιοδικό myEptanisa της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, θα φιλοξενήσει τους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην επιτυχία του αφιερώματος με συνεντεύξεις και περιήγηση στα τοπικά προϊόντα που παράγουν για περαιτέρω ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Προηγουμενο αρθρο
Πλατεία Λευκαδίων στην Ηλιούπολη
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση του συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.