HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕνώνοντας δυο κόσμους στο Πνευματικό κέντρο

Ενώνοντας δυο κόσμους στο Πνευματικό κέντρο

Μια όμορφη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε απόψε (4/10) όσοι βρεθήκαμε στο Πνευματικό κέντρο. Είχε τίτλο: «Παναμάς 500 χρόνια ενώνοντας τον κόσμο».

Εκ μέρους της πρεσβείας του Παναμά μας ξενάγησε και μας γνώρισε τη χώρα της η επιτετραμμένη κα Nicky T. de Economou, η οποία μεταξύ των άλλων μας πληροφόρησε ότι ο Παναμάς διαθέτει μια δραστήρια Ελληνική παροικία.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε καφές και γλυκίσματα από τον Παναμά.

Ο κ. Αρβανίτης εκ μέρους του Πνευματικού κέντρου καλωσόρισε την προσκεκλημένη και χαιρέτισε την εκδήλωση που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του νησιού μας και του Παναμά με αφορμή και την παρουσία τους στο φεστιβάλ φολκλόρ.

DSCN1063

DSCN1072

Ο Παναμάς γιορτάζει φέτος 500 χρόνια από την ίδρυσή του και 100 χρόνια από την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά. Πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ειρηνικά έργα της ανθρωπότητας και συνέβαλε στην πρόοδο του κόσμου. Ένα επίτευγμα που εμπνέει θαυμασμό και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα οκτώ θαύματα του κόσμου. Έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο αιώνων αφού κατόρθωσε να ενώσει τους δυο μεγαλύτερους ωκεανούς τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.

149

Η ιδέα να δημιουργηθεί ένας υδάτινος δρόμος τέμνοντας τον Ισθμό του Παναμά προκειμένου να ενωθεί ο Ατλαντικός με τον Ειρηνικό Ωκεανό γεννήθηκε όταν ο Βάσκο Νοάνιες δε Μπαλμπόα διέσχισε τον Ισθμό το 1513. Το έργο ξεκίνησε αρχικά με τους Γάλλους, οι οποίοι εργάστηκαν επί είκοσι χρόνια από το 1880, αλλά οι ασθένειες και τα οικονομικά προβλήματα ματαίωσαν το σχέδιο.

Το 1903, ο Παναμάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια Συμφωνία μέσω της οποίας Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν την κατασκευή μιας Διώρυγας διάπλου μεταξύ των δύο ωκεανών τέμνοντας τον Ισθμό του Παναμά. Το 1914
ολοκληρώθηκε η Κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά που εγκαινιάσθηκε στις 15 Αυγούστου από το πλοίο Ανκόν, το οποίο διέσχισε επισήμως τη Διώρυγα με κυβερνήτη τον Έλληνα πλοίαρχο Ιωάννη Α. Κωνσταντίνου.

Η Δημοκρατία του Παναμά ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση της Διώρυγας του Παναμά στις 31 Δεκεμβρίου του 1999. Η Διώρυγα τ αποτελεί μια διωκεάνια οδό μήκους ογδόντα χιλιομέτρων, με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, και συνίσταται κυρίως σε τρία συστήματα υδατοφρακτών.

Σήμερα, η Διώρυγα βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης μέσω ενός τρίτου συστήματος υδατοφρακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τη διασχίζουν περίπου 14.000 υπερωκεάνια πλοία το χρόνο.

Προηγουμενο αρθρο
Μια σοβαρή καταγγελία - Ας διατηρήσουμε την ομορφιά των Φλαμίγκος στον τόπο μας!
Επομενο αρθρο
Wassan/Σκλαμπάνης- Τα Άγνωστα δράματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.