HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕξαγορά Σκλάβου και Σεμπριά αλόγων

Εξαγορά Σκλάβου και Σεμπριά αλόγων

Το Νοταριακό Αρχείο, το αρχείο των συμβολαιογράφων, είναι από τα σημαντικότερα τμήματα του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας. Ίσως θα έπρεπε λογικά να αρχίζει από το 1684, όταν κατέλαβαν οι Βενετοί το νησί, όμως η πρώτη σωζόμενη νοταρική πράξη χρονολογείται από την 3η Μάιου 1692.

Ο νοτάριος Γεώργιος Μπαρμπαρίγος του Αλεξάνδρου έχει έδρα την πόλη της Αμαξικής. Ο τίτλος του είναι: Δημόσιος Συμβολαιογράφος της Αγίας Μαύρας (nodero pubblico di Santa Maura).
Με τον τίτλο αυτό οι συμβολαιογράφοι της πόλης διακρίνονται από τους συμβολαιογράφους που ασκούν τα καθήκοντά τους στην εξοχή της Λευκάδας (noderi pubblici di Leucade).
Η βασικότερη διαφορά των νοταρίων της πόλης από τους νοτάριους της εξοχής έγκειται στο ότι αυτοί συντάσσουν πράξεις και στην ιταλική γλώσσα. Η ιταλική, επίσημη γλώσσα των Βενετικών αρχών και της διοίκησης, αποτελεί επίσης και τη γλώσσα του ανώτερου κοινωνικού στρώματος, των τοπικών υπαλλήλων, των γιατρών και δικηγόρων που έχουν σπουδάσει στην Ιταλία.

Οι πράξεις του Γεωργίου Μπαρμπαρίγου αφορούν συναλλακτικές σχέσεις στην πρωτεύουσα του νησιού της Λευκάδας, την Αμαξική, στον οικισμό που υπάρχει μέσα στο φρούριο της Αγίας Μαύρας, στα προάστειά του και σε όλο το νησί.

Ακολουθούν δυο συμβολαιογραφικές πράξεις. Την πρώτη «Εξαγορά Σκλάβου» μεταφέραμε στην καθομιλουμένη. Την δεύτερη «Σεμπριά αλόγων» αντιγράψαμε από το Βιβλίο της Ελένης Γράψα: «Γεώργιος Μπαρμπαρίγος -Δημόσιος Νοτάριος της Αγίας Μαύρας», Αθήνα 2006.

line1

dscn5736

ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Λευκάδας, Συμβολαιογραφικά αρχεία, αρ. 2 Γεώργιος Μπαρμπαρίγος, Δέσμη εγγράφων, αρ. 199

Στις 15 Νοεμβρίου 1717 έτος παλαιό [δηλ. στις 26 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο] στο γραφείο του δημοσίου νοταρίου Γεωργίου Μπαρμπαρίγου εμφανίστηκαν οι σιορ Αποστόλης Ψωμάς, Στάμος Ψωμάς και Πολυχρόνης Ασπρογέρακας και ενόρκως βεβαιώνουν ότι γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο βρισκόταν στη Βόνιτσα με ένα μονόξυλο οι Ιωάννης Δεβάρης, Ζέπος Πατρίκιος και Μαρκαντώνιος Δεβάρης, όλοι κάτοικοι Λευκάδας. Στη Βόνιτσα τους είχαν αιχμαλωτίσει οι Οθωμανοί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του γενικού καπετάνιου Ερίκου … [πιθανότατα αναφέρεται στον βενετοτουρκικό πόλεμο 1714-1718].
Οι ίδιοι απελευθερώθηκαν, αφού τους εξαγόρασαν, το μονόξυλό τους όμως το κράτησε ο πασάς της Βόνιτσας. Στη συνέχεια το χάρισε στο γιο του Νταλόγλη, ο οποίος με τη σειρά του το παραχώρησε στους ψαράδες που δούλευαν στο ιβάρι της Λογαρούς, στον Αμβρακικό.
Υπογράφουν οι Αποστόλης Ψωμάς, Στάμος Ψωμάς και Πολυχρόνης Ασπρογέρακας και ο δημόσιος νοτάριος Γεώργιος Μπαρμπαρίγος

line1

1708 έν μινη Φλεβαρου 21. Μού επρεζενταρισε τιν παρόν γραφή ό μισερ Αναστασις Σούντιας, ό οπιος θελι νά είνε ρεγγιστραδα εις τες εμού πραξες, ή οπια διλιν ουτος:
1703. Αύγουστου 27. Τήν σιμερον ό κιρ Αναστασις Σούντιας και απο το άλο μερος ει πατερες τού Αγηου Νικολαου τής Νιράς, ειλθανε ησε σεμπρια ησε διο φοραδες, ή μια κοκινη και ει αλι ξανθι, ή μια τριον πούλαριον και ή αλι διονε, τές οπιες φοραδες τής λαβενουνε η άνοθεν πατερες γερές και καλές σεμπρι καις, ειγουν μισακες. Οτι προσκομα καμουνε να μεραζουνε εις τιν μεσι, το μα { } χρονούς πεντε.

Και εις τον χρονον, στό σοσμα, πού θελι ξεκαμομε, νά λαβένι προτα τό κεφαλεον, τες διοφοραδες τής καλιτερες, οπού ειθελανε βρεθι και απ εκι νά μεραζουνε στ αλονι. Οτι αγογη βγαλομε νά μεραζομε στή μεσι, τοσο και απο δικο μας, οσάν και απο ξενο. Καί δια πιστεος αλιθιας εγινε τό παρόν μας γραμα, ενεμπροστεν καλούς ανθροπους και θέλομε βεβεοσι μέ το είδιο μας χερι.

Ακομι ξεκαθαριζομε οπός οτι αν ισός και δέν βρεθι στούς πεντε χρονους ή διαφορο ή κεφαλεο, νά μπορι νά λαβενι ό ανοθεν κιρ Αναστασις τής διο φοραδες στόν γγερό πού θέλομε ξεκαμι, νάν τής ξετιμονουνε, νά λαβενι τής γαζετες και να μπορι νά μπενι στό νοδαρο.

Γριγοριος ειερομοναχος και προεδρος του μοναστιριου εκαμα τό παρόν και ειποσχομε τά ανοθεν.
Ανάνιας μοναχος μιν ειξεύροντας γραματα εκαμα τόν σταυρό.
Δαμασκινός μοναχός είποσχομε.
Επιδιτης και νά ητανε ή φοραδες εγγαστρομενες απο τόν ανοθεν Αναστασι,ες τον κερον οπου ειθελε να της παρι, να ειμαστε ομπλιγαδι να τηςλαβενι ανγγαστρομενες.

Γριγορισς ειερομοναχος Μανιατις απο τήν Ειρά εγραψα και ομπλιγαρομε

Προηγουμενο αρθρο
Act Global, speak local - Του Φίλιππου Βουκελάτου*
Επομενο αρθρο
Διευκρινίσεις για το Νοσοκομείο Λευκάδας ζήτησε στην Βουλή ο Θανάσης Καββαδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.