HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕπέστρεψαν τα Φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Επέστρεψαν τα Φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, συμπτωματικά, συνάντησα τα πρώτα φλαμίνγκο την ημέρα του αγιασμού στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάδας, που γειτνιάζει με τη λιμνοθάλασσα.

Σήμερα όμως κατάφερα να φωτογραφίσω μια μεγαλούτσικη παρεούλα και χάρηκα πολύ. Κάποια είχαν γκρι χρώματα και τα περισσότερα ήταν στολισμένα με τα πολύ γνωστά μας, ροζ φτερά.

Είναι καλοδεχούμενα όλα τα πουλιά της λιμνοθάλασσας. Τα φλαμίνγκο όμως είναι περισσότερο εντυπωσιακά. Από τώρα και πέρα οι αποικίες τους στα νερά μας, θα είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος για πιο συχνούς περιπάτους πέριξ της λιμνοθάλασσας.

Αποτελεί τιμή για το νησί μας η προτίμησή τους. Όχι μόνο γιατί μας χαρίζουν ομορφιά αλλά περισσότερο γιατί μας γειώνουν και μας φέρνουν τόσο κοντά στους κύκλους της φύσης. Η παρουσία τους από τώρα και πέρα, μετά από το πολύβουα καλοκαίρια που περνάμε τα τελευταία χρόνια, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα ενός μικρού νησιού, που κάθε καλοκαίρι ξεπερνά τα όριά του…

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη «flamengo», που σημαίνει «αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας». Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη «φοινικόπτερος» σημαίνει αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα.

Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό, και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό. Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυϊκής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι.

»Το ροζ των φλαμίνγκο δημιουργείται από τα καροτενοειδή – οργανικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύκια και τα μικροσκοπικά οστρακόδερμα που τα φλαμίνγκο τρώνε στο νερό. Αντί όμως να πάνε κατευθείαν στο στομάχι τους, οι χρωστικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφώνται καθώς σχηματίζονται τα φτερά τους. Έτσι το πόσο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο εξαρτάται από το τι τρώει. Χρειάζονται τρία περίπου χρόνια για να μετατρέψουν τα γκρι φτερά τους σε ένα πολύχρωμο φτέρωμα όπου κυριαρχούν οι ροζ αποχρώσεις.»*

Εκτός από τα φλαμίνγκο αυτή την εποχή στη λιμνοθάλασσα υπάρχει η περίφημη και σπάνια Χουλιαρομύτα. Την ανακαλύψαμε πέρσι για πρώτη φορά. Είδαμε ακόμα ερωδιούς και τους λαίμαργους πελεκάνους.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Οι επαγγελματίες της Καρυάς στηρίζουν την 29η ΣΟΣΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Τα ρεκόρ που μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.