HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΕπίσκεψη μαθητών 2ου Λυκείου Λευκάδας στο CERN

Επίσκεψη μαθητών 2ου Λυκείου Λευκάδας στο CERN

Στις 16 Οκτωβρίου 2018, 37 μαθητές της Β΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας μαζί με 4 μαθητές από τις Λ.Τ. Μεγανησίου και 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν το CERN (Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής) στη Γενεύη, ύστερα από αίτημα των σχολείων και πρόσκληση από το CERN.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν στο Αμφιθέατρο του CERN για το τι ακριβώς είναι το CERN , ποιά πειράματα υλοποιούνται και για τις βασικές αρχές λειτουργίας των επιταχυντών, συγκρουστών, ανιχνευτών καθώς και για τη σύγχρονη τελευταία ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την τεχνική βάση του SM18, έγινε αναλυτική παρουσίαση από επιστήμονες- τεχνικούς στα χαρακτηριστικά των υλικών και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στα πειράματα και τι επιτυγχάνουν.

Ακολούθησε επίσκεψη στο κέντρο ελέγχου του AMS (ανιχνευτής σωματιδίων στο διάστημα),το οποίο είναι το μεγαλύτερο πείραμα στο διάστημα για την ανίχνευση σωματιδίων.

Στο GLOBE οι μαθητές παρακολούθησαν μικροφίλφ τρισδιάστατης απεικόνισης το οποίο αναφερόταν στα θέματα μελέτης του Εργαστηρίου.

Τέλος το απόγευμα της ίδιας μέρας η Δρ. Φυσικός κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια και εκ των υπευθύνων του πειράματος ALICE, μας έκανε ειδική ξενάγηση στο χώρο του ALICE, εξηγώντας μας τα πειράματα τα οποία γίνονται στο χώρο αυτό.

Ο μεγάλος κυκλικός επιταχυντής LHC έχει μήκος 27 χλμ., βρίσκεται σε βάθος (μέσο) 100 μ. και κατά μήκος του γίνονται τα πειράματα ALICE, CMS, LHCb, ATLAS. Οι διαστάσεις του τούνελ έχουν τις διαστάσεις σηράγγων οδικών αξόνων, στα δε 8 σημεία- τομές για είσοδο στο LHC το μέγεθος του τούνελ έχει διαστάσεις περίπου 30μ. x 30μ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας ακολουθήσαμε τη διαδρομή Λευκάδα- Ηγουμενίτσα(F/B) για Ανκόνα- Μιλάνο- Αόστα- Σαμονί- Ανεσί- Γενεύη- Βενετία- Ανκόνα(F/B) για Ηγουμενίτσα- Λευκάδα. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και επιστημονικό σκέλος της επίσκεψης μας, είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στο Μιλάνο (Σκάλα Μιλάνου- Duomo- Κάστρα- Κεντρική Πλατεία), Ανεσί (Γαλλική πόλη δίπλα στα Γαλλοελβετικά σύνορα με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος), τη Γενεύη και τη λίμνη Leman, και τέλος τη Βενετία (Πλατεία Αγ. Μάρκου και βόλτα στα κανάλια).

Η επίσκεψη αυτή στο CERN έδωσε τη δυνατότητα- πέρα από το γενικό ενδιαφέρον- στους μαθητές μας, να ζήσουν από κοντά και να πάρουν γεύση από τη σύγχρονη σωματιδιακή Φυσική, τις υψηλές ενέργειες και την τεχνολογία των υλικών καθώς και τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας(ανακάλυψη του www , οθόνες smart κ.α).

Προηγουμενο αρθρο
Πλατεία «Μαρία Κάλλας» στη Λευκάδα!
Επομενο αρθρο
Η επιχείρηση αναστήλωσης του αριστερού προφίλ και οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.