HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΣτη Βαυκερή και στη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ

Στη Βαυκερή και στη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ

Η Βαυκερή συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία που διαθέτει αυτό το νησί. Είναι ένα καταπράσινο χωριό, έχει μοναδική θέα, καλό κλίμα, μακραίωνη ιστορία.

Οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος πριν ακόμα φτάσει στο χωριό τον προδιαθέτουν ευχάριστα για τη συνέχεια. Η έντονη βλάστηση το αγκαλιάζει ολόκληρο.

Οι περισσότεροι που έχουμε φτάσει στη Βαυκερή, πηγαίνουμε βράδυ και μένουμε συνήθως κοντά στον πλάτανο. Μπορεί ο πλάτανος να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού, αλλά ο περίπατος στο υπόλοιπο χωριό είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το χωριό χωρίζεται σχεδόν στη μέση από τον κεντρικό δρόμο. Και τα δυο τμήματα του διασχίζονται από φαρδύ και πλακόστρωτο δρόμο.

Όλα σχεδόν τα σπίτια του χωριού είτε παλιά ανακαινισμένα, είτε καινούργια, είναι πετρόχτιστα. Είναι από τα λίγα χωριά του νησιού που έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό σεβαστεί την παράδοση. Δεν συναντάς νεοπλουτίστικες αρχιτεκτονικές υπερβολές και αντιθέσεις. Ακόμα και τα κτίρια, εκείνα που στο χωριό ονομάζουν «βίλες», είναι απλές και όμορφες κατασκευές.

Η βόλτα στο χωριό σου προσφέρει αισθητική απόλαυση, και ηρεμία. Υπάρχει, όχι μόνο στο χωριό, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή διάχυτη στην ατμόσφαιρα μια απέραντη γαλήνη, που σε προδιαθέτει και στο τέλος σου επιβάλλεται.

Το χωριό έχει λίγους ντόπιους κατοίκους. Εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους, που προτίμησαν τα παράλια, τη Ράχη και το Νυδρί. Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες και κάτοικοι, πρέπει να είναι ξένοι.

Αφήνοντας το χωριό και κατηφορίζοντας, η θέα που προσφέρει προς το Νυδρί, καθώς και στο Σκορπιό, Μαδουρή, Μεγανήσι είναι μαγευτική.

Άφησα για το τέλος τη επίσκεψη μου στη ερειπωμένη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ. Ο δρόμος που οδηγεί στη Μονή, βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Είναι βατός παρότι σε πολλά σημεία η άσφαλτος έχει καταστραφεί.

Φτάνοντας στη μονή και ανεξαρτήτως θρησκευτικού συναισθήματος, νοιώθεις ότι ακουμπάς ένα κομμάτι της ιστορίας αφού η ίδρυση της φτάνει πριν το 1681. Τα σημάδια της ιστορίας είναι ορατά αν αφήσεις το νου σου ελεύθερο. Δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στη μεγαλοσύνη της φύσης και των ανθρώπων.

«Η Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ, υπήρξε μια από τις πιο αξιόλογες και πιο πλούσιες του νησιού. Το μοναστήρι υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε μέσα στο 16ο αιώνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κ. Μαχαιρά, υπήρχε πολύ πριν από το 1681. Στα 1700 επί Ενετών το μοναστήρι βρισκόταν στην ακμή του με 19 κελιά πολλά χωράφια και ζώα. Όλος ο μοναστηριακός οικισμός βρισκόταν σε μια κατάφυτη και πλούσια κοιλάδα. Σήμερα μόνο τα ερείπια των εγκαταστάσεων του μοναστηριού, κελιά, ξενώνες, αποθήκες, ελαιοτριβείο, στάβλοι μαρτυρούν την παλιά οικονομική ευρωστία του.»

Βιολέττα Σάντα

Η σειρά των φωτογραφιών ακολουθεί τη διαδρομή: Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ, Βαυκερή και επιστροφή στην πόλη από το Νυδρί.

Προηγουμενο αρθρο
Δεν αφήνει το χρόνο του ανεκμετάλλευτο!
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου από τα εγκαίνια έκθεσης της Τέττας Κούρτη – Πελεκούδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.