HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕπίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

10

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Είναι μικρό αλλά σημαντικό. Η αξιόλογη έκθεση των ευρημάτων, οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που τα συνοδεύουν, κατατοπίζουν τον επισκέπτη για τη δυναμική της περιοχής, τις μεταβολές που καθόρισαν την οικονομία της, τις σχέσεις της με τις γύρω περιοχές και τις δραστηριότητες των κατοίκων της κατά την Αρχαιότητα.

IMG_0751

9Βασικό τμήμα των εκθεμάτων προέρχεται από την υψίστης σημασίας ανασκαφική προσπάθεια που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος με πρωτοποριακά μεθοδικό και διεπιστημονικό τρόπο αναζήτησε στο νησί τεκμήρια για να στοιχειοθετήσει τη θεωρία του ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη.

Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού, όπως στην αρχαία πρωτεύουσα Νήρικο και στις γύρω περιοχές, στα σπήλαια Χοιροσπηλιά (στην Εύγηρο, χωριό της Νότιας Λευκάδας), Ασβότρυπα (στο χωριό Φρύνι – προάστιο της Πόλης), Χοιρότρυπα (περιοχή του χωριού Απόλπαινα), στο σπήλαιο των Νυμφών στην Αγία Κυριακή, στη σπηλιά της Μπολιάτσως (στην κεντρική και ορεινή ενδοχώρα), στους ταφικούς τύμβους (Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού) στο Νυδρί, στα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, στο βουνό Σκάροι, στο Μεγανήσι κ.λ.π.

Αίθουσα Α

IMG_0747

Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται ευρήματα από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των κατοίκων του νησιού στους ιστορικούς χρόνους.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα καλύπτουν τις εξής θεματικές ενότητες:
Τοπογραφία της αρχαίας πόλης, ιδιωτικές Κατοικίες, Άρτος, Ελιά-Λάδι, Οίνος, Εμπόριο, Νομισματοκοπία, Αλιεία, Υφαντική, Μουσική. Στην ενότητα της Μουσικής ενδιαφέρουν τα χάλκινα κλειδιά αυλών που βρέθηκαν ως κτερίσματα σε αρχαίους τάφους. Στην ίδια προθήκη παρουσιάζεται ένα χελώνιο και οστέινα κλειδιά αρχαίας λύρας, μαζί με αναπαράσταση λύρας (έργο του καλλιτέχνη Γ. Πολύζου).

Αίθουσα B

IMG_0750

Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στις θεότητες της αρχαίας Λευκάδας.
Τα σχετικά κείμενα των αρχαίων φιλολογικών μαρτυριών συνοδεύουν διάφορα πήλινα ειδώλια και πλακίδια που παριστάνουν θεότητες. Ένας σφραγιδόλιθος των ύστερων κλασικών χρόνων, από χαλκηδόνιο λίθο, παριστάνει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένον σε ταύρο.

Αίθουσα Γ

IMG_0745

Η αίθουσα αυτή είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα της αρχαίας Λευκάδας.
Εκτίθενται επιλεκτικά επιτύμβιες στήλες, λίθινες τεφροδόχοι, κάλπες και διάφορα κτερίσματα από τις ανασκαφές της ΙΒ΄ ΕΠΚΑ στο βόρειο και το νότιο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης. Την έκθεση συμπληρώνει η αναπαράσταση τμήματος αρχαίου νεκροταφείου.

Αίθουσα Δ

6

Στην αίθουσα αυτή, αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου φιλέλληνα αρχαιολόγου Wilhelm Dorpfeld, παρουσιάζονται αρχαιότητες των προϊστορικών χρόνων.
Από τα λίθινα εργαλεία της Μέσης παλαιολιθικής εποχής ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αιχμές ακοντίων και ένας ημιτελής χειροπέλεκυς Αχελαίας τεχνολογίας. Στην ενότητα της Νεολιθικής εποχής εκτίθενται αγγεία και όστρακα διαφόρων ρυθμών κεραμικής, πήλινα ειδώλια και διάφορα λίθινα εργαλεία (πελέκεις, αιχμές βελών, φολίδες και λεπίδες, στελέχη δρεπανιών κ.ά.). Στην ενότητα της Εποχής του Χαλκού περιλαμβάνονται χάλκινα εργαλεία και όπλα, αγγεία, λίθινα εργαλεία, καθώς και αναπαραστάσεις κοσμημάτων από τους περίφημους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου στο Στενό Νυδριού, και ακόμη ευρήματα από τους τάφους της Μεσοελλαδικής περιόδου.

Πηγές: Αγγέλικα Ντούζουγλη στο Αρχαιολογία & Τέχνες
www.lefkadaslowguide.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση για την Επίσπευση της Εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
Επομενο αρθρο
Μαγευτικά Μέρη του Πλανήτη Γη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.