HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΑΛ Λευκάδας: Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας

ΕΠΑΛ Λευκάδας: Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας

1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρα 19.30΄, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας

Από φέτος καθιερώθηκε να εορτάζεται στα Σχολεία η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η εκδήλωση που έγινε στο ΕΠΑΛ Λευκάδας περιέλαβε την ιστορία της Γραφής (συλλαβικές γραφές και αλφάβητο), αρχαίες επιγραφές με διάφορα ελληνικά αλφάβητα, ελληνικές λέξεις στην Αγγλική, Αλβανική και Τουρκική γλώσσα.

Η άριστη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς από τα άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία που παρουσιάστηκαν, γέννησε την ιδέα μιας ευρύτερης παρουσίασης στο κοινό της Λευκάδας. Περαιτέρω γεννήθηκε και η ιδέα συγγραφής σχετικού πονήματος, που θα μπορεί να διατεθεί στα σχολεία και στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Αρωγός στην προσπάθειά μας στάθηκε μια έγκριτη προσωπικότητα του κοινωνικού χώρου της Λευκάδας, ο Φιλόλογος Γεράσιμος Αραβανής. Μελετήθηκαν οι αρχαίες επιγραφές από επιτύμβιες στήλες με ονόματα Λευκαδίων, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Η ετυμολογία και η ερμηνεία των ονομάτων θα παρουσιαστεί από μαθητές του ΕΠΑΛ στην εκδήλωση του σχολείου.

Η επισταμένη και μακροχρόνια μελέτη για την προέλευση των γραμμάτων του Αλφαβήτου από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, με τεκμηρίωση από τα σωζόμενα κείμενα της αρχαίας Γραμματείας, από νέα αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία, αποτυπώθηκε με επιστημονική μεθοδολογία. Το βιβλίο περιέχει πρωτότυπο υλικό που αμφισβητεί την καθεστηκυία άποψη για την ιστορία της Γραφής. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια ακόμα σημαντική πολιτιστική συμβολή της Λευκάδας στο Ελληνικό εν γένει πνεύμα.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η Ελληνικότητα του Ελληνικού Αλφαβήτου», υπότιτλο «Η προέλευση των γραμμάτων του αλφαβήτου από την πανάρχαια μήτρα των ελληνικών συλλαβικών γραφών», και θα διατεθεί δωρεάν στην εκδήλωση του σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Λευκάδας
Αναστάσιος Στάμου

Τηλ. Σχολείου: 26450 23327 και 23320 , Ηλ. Ταχυδρ.: mail@1epal-lefkad.lef.sch.gr

Προηγουμενο αρθρο
Pray With Me Tonight: Ένα καλοκαιρινό τραγουδάκι γεμάτο Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Κορυφαίοι Άγγλοι επιστήμονες θα βρεθούν στην Λευκάδα για να μελετήσουν νυχτερίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.