HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕπειδή, πρέπει οι νέες γενιές να μαθαίνουν την ιστορική αλήθεια

Επειδή, πρέπει οι νέες γενιές να μαθαίνουν την ιστορική αλήθεια

(Το παρακάτω κείμενο είναι η ομιλία που εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Κώστας Αραβανής, Διευθυντής του 2ου Λυκείου Λευκάδας στις 28 Οκτωβρίου 2017 στη Μητρόπολη της Λευκάδας, μετά την επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.)

«Την 1 Σεπτεμβρίου 2017 συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από την έναρξη του Β´ Παγκοσμίου πολέμου.
Αυτός ο πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο καταστρεπτικός από τούς 160 πολέμους, πού γνώρισε η Ευρώπη τους τελευταίους τρείς αιώνες. Κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια. Πήραν μέρος σ´ αυτόν 61 χώρες σε όλο το κόσμο τελικά, και συνολικά τα 3/5 του τότε πληθυσμού της γης.

Πολεμικές επιχειρήσεις έγιναν σε 40 χώρες, κυρίως στον Ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στη Μέση και Άπω Ανατολή. Το μεν σύνολο των στρατευμένων που πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα, έφθασε περίπου τα 40 εκατ. τα δε θύματα σε νεκρούς συνολικά πάνω από 60 εκατ., εκ των οποίων τα 3/4 από τον άμαχο πληθυσμό. Εξ’ αυτών δε, τα 12 εκατ. περίπου ανθρώπινες υπάρξεις, εξοντώθηκαν ανηλεώς σε ναζιστικά και φασιστικά κάτεργα ,στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλα φονικά κέντρα βασανισμών.

Σ’ αυτόν το πόλεμο η Ελλάδα έλαβε μέρος παρά τη θέλησή της, αναγκασμένη να αμυνθεί, όταν η Φασιστική Ιταλία επετέθη στις 28 Οκτωβρίου 1940, για να τη κατακτήσει.

Επειδή, πρέπει λοιπόν οι νέες γενιές να μαθαίνουν την ιστορική αλήθεια-του τι έγινε -από τους παλαιότερους για να χτίζουν το μέλλον… έχουμε να πούμε ότι την ημερομηνία αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν η εξής:

Ένας μοντέρνος, μηχανοκίνητος και άριστα εξοπλισμένος τρομερός στρατός ο Γερμανικός, είχε σχεδόν κατακτήσει όλη την Ευρώπη, μέσα σε ένα χρόνο, εκτός μερικών χωρών οι οποίες ήταν ή σύμμαχοι του ή ουδέτεροι.

Η κατάληψη της Πολωνίας διήρκεσε περίπου ένα μήνα, η κατάληψη της Νορβηγίας 15 ημέρες, η κατάληψη της Δανίας 7 ημέρες, η κατάληψη της Ολλανδίας 12 ημέρες. Κατόπιν εστράφη κατά του Βελγίου και του Λουξεμβούργου τα οποία κατέλαβε σε 12 ημέρες και μετά επετέθη σε ολόκληρη τη Γαλλία όπου σε ενάμιση μήνα την ανάγκασε σε συνθηκολόγηση, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι – το Βισύ -δήθεν ελεύθερο αλλά και αυτό ελεγχόμενο, ενώ στην Τσεχοσλοβακία και Αυστρία έγινε απλώς παρέλαση του Γερμανικού στρατού.

Αυτή τη δεδομένη στιγμή η Ιταλία επετέθη στην ουδέτερη μέχρι τότε Ελλάδα.
Ο Ελληνικός λαός σύσσωμος, χωρίς καν να διστάσει και έστω προς στιγμή να σκεφτεί ότι ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη βρίσκονταν γονατισμένη, ταπεινωμένη και τρομοκρατημένη κάτω από τη μπότα του Γερμανικού στρατού είπε ΟΧΙ -αλήθεια τι μεγαλείο- εμείς θα πολεμήσουμε.

Και έκανε τους υπόλοιπους πρόσφατα ηττημένους λαούς της Ευρώπης να νιώσουν ελπίδα, να πιστέψουν στη τελική νίκη, να δουν ότι ο λαός, έστω μιας μικρής χώρας που έχει βαθιά ριζωμένο μέσα στη ψυχή του το αίσθημα της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής και έχει την Αντρειοσύνη, δεν γονατίζει μπροστά σε κανένα δυνάστη, όσο δυνατός και αν είναι αυτός.

Πολέμησαν λοιπόν τα Ελληνόπουλα, του Ελληνικού στρατού και συγκεκριμένα της 8ης μεραρχίας της Ηπείρου, μαζί και τα νέα παιδιά της Λευκάδας, πλαισιωμένα από γενναίους αξιωματικούς, μόνιμους και εφέδρους και απέκρουσε τις λυσσαλέες στην αρχή επιθέσεις των Ιταλών στη θέση Ελαία (Καλπάκι)-Καλαμάς, και όχι μόνο.

Αλλά, ενώ η εσωτερική επιστράτευση ακόμη δεν είχε τελειώσει, στη συνέχεια ανέτρεψε τους επιτιθέμενος και άρχισε να προχωρεί χαρίζοντας ένα παραλήρημα ενθουσιασμού στον Ελληνικό λαό, όταν έβλεπε ότι ο στρατός μας κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, μέσα στ’ απόκρημνα βουνά της Πίνδου, μέσα στα χιόνια, χωρίς αρκετά εφόδια, ξυπόλητους σχεδόν έδινε φονικές μάχες σώμα με σώμα-αλλά και νικηφόρες- καταλαμβάνοντας σιγά-σιγά σχεδόν τη μισή Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, αφήνοντας στα πεδία των μαχών 15.000 περίπου νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες και κριό παγωμένους… επίθεση 219 ημέρες νικητής και υπερήφανος.

Μετά χωρίς να ξεκουραστεί πάνω στις δάφνες της νίκης του ο Ελληνικός λαός, είδε έκπληκτος στις 6 Απριλίου 1941,χωρίς καμιά προειδοποίηση, τη Ναζιστική Γερμανία να περνά αμαχητί μέσα από τη Βουλγαρία ( σύμμαχό της τότε) και να επιτίθεται στα βόρεια σύνορά μας, βομβαρδίζοντας συγχρόνως με μεγάλη σφοδρότητα αεροπορικώς την υπόλοιπη χώρα. Τελικός στόχος της κατάληψης της πατρίδας μας, ήταν το αβύθιστο αεροπλανοφόρο, δηλαδή η νήσος Κρήτη, από την οποία ορμώμενη θα βοηθούσε η Γερμανική ισχυρή αεροπορία, το Αφρικανικό σώμα στρατού της Βορείου Αφρικής, το Africa corps υπό το στρατάρχη Ρόμμελ ,να καταλάβει τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

Ο Ελληνικός στρατός ευρεθείς σε δύο μέτωπα και παρά την ανδρεία των Ελλήνων μαχητών, των οχυρών στα σύνορά μας, υπέκυψε στη σφοδρή επίθεση και έτσι τα ματωμένα και ταλαιπωρημένα ελληνόπουλα του ελληνικού στρατού, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, από νικητές – ηττημένοι- και η πατρίδα την οποία τόσο ηρωικά υπεράσπισαν, κάτω από το πέλμα ενός σκληρού κατακτητή.

Αυτό λοιπόν ο κατακτητής καταλαμβάνοντας τη χώρα ελεηλάτησε τα πάντα. Τρόφιμα, εφόδια βιομηχανικά είδη χρήσιμα στο λαό, όλες τις πολεμικές αποθήκες και αστικές αποθήκες, τις οποίες δυστυχώς εκράτησαν ορισμένοι γραικύλοι και τις παρέδωσαν στο ξένο κατακτητή. Αυτή ήταν και η κύρια αιτία να δημιουργηθεί το σκληρό χειμώνα του 1941, λιμός, πείνα από έλλειψη τροφίμων αλλά και θάνατοι από έλλειψη κάρβουνου και ξύλων για θέρμανση- ο χειμώνας αυτός ήταν από τους πιο βαρείς μετά από 50 χρόνια. Χιόνιζε ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Τούτος όμως ο λαός,ο Ελληνικός δεν συνηθίζει να σκύβει το κεφάλι για πολύ. Οπως έγραψε και ο Γιάννης Ρίτσος πολύ αργότερα …”σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…” και από τις πρώτες ημέρες της Γερμανικής κατοχής, άρχισε ο λαός να δημιουργεί αντιστασιακές πράξεις και δολιοφθορές εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων, αναπτερώνονται το ηθικό της χώρας από την μία άκρη στην άλλη. Στην αρχή μεμονωμένα, μετά δημιουργώντας τις μεγάλες Αντιστασιακές οργανώσεις και καλώντας το λαό σε Απελευθερωτικό Αγώνα.

Έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη μας Εθνική Αντίσταση από τα πιο προοδευτικά στοιχεία του λαού, που σιγά-σιγά θέριεψε και επήρε καθολικό χαρακτήρα, είχε δε ενεργό δράση και στις πόλεις όπου υπήρχαν οι αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά ιδιαίτερα και στις ορεινές περιοχές, όπου δημιουργήθηκε ένοπλο αντάρτικο με συνεχή δράση και σε δολιοφθορές και σαμποτάζ αλλά και σε μάχες εκ του συστάδην.

Σε όλη τη διάρκεια της κατοχής ο Ελληνικός λαός γιόρταζε ανελλιπώς τις επετείους των Εθνικών Εορτών σε δραματικές και πολλές φορές τραγικές συνθήκες. Είμαστε η μόνη κατεχόμενη χώρα της Ευρώπης από το Γερμανικό στρατό που αντιστάθηκε να στείλει εργάτες και τεχνίτες στη Γερμανία για να δουλέψουν στα πολεμικά εργοστάσιά τους.

Με μπροστάρη δε πάντα τους νέους πατριώτες, αγόρια και κορίτσια που σε στιγμές πατριωτικής έξαρσης είχαν τη δύναμη να αναμετρηθούν με το θάνατο, βγαίνοντας από τις συνήθεις ανθρώπινες διαστάσεις και από τα πλαίσια της λογικής, χωρίς να διστάσουν ούτε λεπτό και να τον αντιμετωπίσουν υπακούοντας στο τυφώνα, τη θύελλα του πάθους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας ,της Ελλάδας. Συνεπείς στην ιστορική μέρα, για να μη ξεχνάμε, να αναφέρουμε μερικές από, τις θυσίες και τις απώλειες καθώς και τις συνέπειες που υπέστη η πατρίδα μας σ’αυτόν τον άδικο πόλεμο.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο τέλος του πολέμου ημικατεστραμμένη. Γέφυρες μικρές και μεγάλες καταστράφηκαν με αφετηρία την γέφυρα της Κορίνθου. Οι σιδηροδρομικές γραμμές κατεστραμμένες, αποβάθρες, λιμάνια, δρόμοι βομβαρδισμένου, δημόσια κτήρια μισογκρεμισμένα…

Σε αναλογίες πληθυσμών η Ελλάδα είναι 3η σε απώλειες με 1η τη Σοβιετική Ένωση και 2η τη Πολωνία. 1200 Ελληνικά χωριά καταστράφηκαν και κάηκαν ολοσχερώς. Τα ολοκαυτώματα ξεπερνούν κάθε όριο. Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάνος, Χορτιάτης, Ανώγεια, Κομμένο Άρτας, Μονοδένδρι Σπάρτης, Δοξάτο, Πρωσοτσάνη και άλλα πολλά…Εκτελέστηκαν συνολικά γύρω στους 35.000 Έλληνες καθώς και περίπου 65.000 Έλληνες – Εβραίοι.
Άλλοι εδώ και άλλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι νεκροί από αβιταμίνωση και πείνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1941-1942 και μετέπειτα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι φτάνουν τις 300.000.
Άλλες απώλειες. Νεκροί εθνικής αντίστασης συνολικά 20.000. Όμηροι ελληνικών στρατοπέδων-φυλακών εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής-Αθήνα 4.000. Νεκροί στρατιώτες Μέσης Ανατολής 1.100 (Μάχη Ελλάδα Αλαμέιν). Και 3.500 νεκροί Έλληνες ναυτεργάτες στους ωκεανούς που μετέφεραν πυρομαχικά και εφόδια.

Μιλάμε λοιπόν, για συνολικές απώλειες σε ανθρώπινο υλικό που υπερβαίνουν τις 500.000 ψυχές, όταν στην τελευταία απογραφή πληθυσμού πριν το πόλεμο ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 7.5 εκατομ. περίπου. Και όλα αυτά βέβαια ,είχαν δυσμενή επίδραση μετά και σε μακροχρόνια διάρκεια σε υπογεννητικότητα που παρουσιάστηκε στη χώρα μας.

Τα μετέπειτα… οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, οι φανατισμοί και η μεγαλύτερη θλίψη για το έθνος, η εμφύλια σύρραξη (για τα συμφέροντα και με προτροπή των μεγάλων δυνάμεων), δεν είναι της παρούσης. Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο μια ανεπανάληπτης ηρωικής στιγμής στην νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας.

Στις 28/10/2009 ο συμπατριώτης μας και μεγάλος πατριώτης Απόστολος Λάκης Σάντας, ήταν επίσημα προσκεκλημένος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Λευκάδας να τιμήσει με τη παρουσία του, την Εθνική μας Επέτειο, στη γη των προγόνων του και εκφώνησε το πανηγυρικό σε αυτόν εδώ το χώρο.

Είναι μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου, σήμερα, αυτή την μεγάλη ημέρα για τη Πατρίδα να μου δίνεται η δυνατότητα, να διαβάζω τα λόγια του, την ομιλία που εκφώνησε ο Λάκης Σάντας εδώ πρίν οκτώ χρόνια, την οποία με αγάπη μου παραχώρησε.

Ας αποτελεί παράδειγμα και στάση ζωής για όλους μας και ιδιαίτερα για τους νέους που με την αντιστασιακή του πράξη μαζί με το συναγωνιστή του Μανώλη Γλέζο -σε ηλικία 19 ετών-κατέβασε τη Γερμανική Πολεμική Σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ανύψωσε το ηθικό όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλου του κόσμου.

Η ανιδιοτέλεια και η αγάπη του για τη Πατρίδα ας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ,που ποτέ δε δέχτηκε να εξαργυρώσει τη πράξη του αυτή με ανταλλάγματα.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του έπους 1940-1941 και σε όσους αγωνίστηκαν κατά των Ιταλών και Γερμανών φασιστών.
Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων,
Ειρήνη στο κόσμο όλο.
Σας ευχαριστώ»

Προηγουμενο αρθρο
Το Φαράγγι της Μέλισσας
Επομενο αρθρο
Ας ασχοληθούν στο Δήμο με τα βουλωμένα φρεάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.