HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕπισκέψιμος ο Ναός του Παντοκράτορα στην πόλη της Λευκάδας

Επισκέψιμος ο Ναός του Παντοκράτορα στην πόλη της Λευκάδας

Ο Ναός του Παντοκράτορα, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης της Λευκάδας, άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Μέσα στην πόλη της Λευκάδας, στο κέντρο της αγοράς βρίσκεται ο ναός του Παντοκράτορα. Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία με ξεχωριστή αξία. Είναι κτητορικός ναός των οικογενειών Βαλαωρίτη και Σταύρου.

Η εκκλησιά αυτή ξεχωρίζει από την πρόσοψή της η οποία είναι σε ρυθμό μπαρόκ με πολλά γοτθικά στοιχεία.

Οικοδομήθηκε το 1700 και αφιερώθηκε στον Παντοκράτορα για την επέτειο της απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Με τους μεγάλους σεισμούς του 1869 η εκκλησία κατεστράφη και ξαναχτίστηκε μετά από λίγα χρόνια. Διακοσμήθηκε με έργα των Σπύρου Βεντούρα και Διονυσίου Καλυβωκά ενώ παράλληλα είχε το πρώτο νεοκλασικό τέμπλο στη Λευκάδα.

Οι αγιογραφίες της ανήκουν σε πολύ γνωστούς Επτανήσιους αγιογράφους.

Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ο οποίος στα ποιήματά του τραγούδησε τους αγώνες του Γένους για την Ελευθερία, ενώ στο εσωτερικό της βρίσκονται θαμμένοι και άλλοι εξέχοντες Λευκαδίτες.

Ο ναός του Παντοκράτορα καθώς και ο τάφος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη θα είναι ανοιχτά τις μέρες:  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 18:30 έως το 20:30.

Προηγουμενο αρθρο
Κόμικς στη σκιά της Βιβλιοθήκης
Επομενο αρθρο
Ζήστε αξέχαστες στιγμές στην εξωτική παραλία της Λευκάδας Πόρτο Κατσίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.