HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕπισκεφθήκαμε ένα AWACS στην Αεροπορική Βάση του Ακτίου

Επισκεφθήκαμε ένα AWACS στην Αεροπορική Βάση του Ακτίου

Τετραήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αεροπορική βάση του Ακτίου, με ευκαιρία τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Στο χώρο της αεροπορικής Βάσης λειτουργεί έκθεση. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα AWACS.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στη βάση του Ακτίου. Ο καλός και ηλιόλουστος καιρός, έγινε αφορμή στην πλειονότητά τους οικογένειες με παιδιά, να πραγματοποιήσουν μια βόλτα στο χώρο της έκθεσης και βεβαίως το μεγάλο δέλεαρ, να επισκεφτούν ένα AWACS, ένα αεροπλάνο θρύλο για μας τους μεγαλύτερους.

DSCN7665

Ένα λεωφορείο της αεροπορίας μετέφερε τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης η οποία βρίσκεται στη Νατοϊκή βάση. Οι χώροι είναι πεντακάθαροι, περιποιημένοι και από τις πινακίδες που διαβάζουμε, περιλαμβάνονται και χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας μέχρι και ταβέρνα για το προσωπικό της βάσης!

Από τα διακριτικά των στολών και από τις ομιλίες, στον τομέα της ξενάγησης ξεχωρίσαμε Έλληνες, Γερμανούς και Αμερικάνους και ανάμεσά τους πολλές όμορφες κυρίες με στρατιωτικές στολές. Στα παιδιά μοίραζαν πολύχρωμα μπαλόνια και προσέφεραν μικρά δωράκια.

DSCN7727

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική, όλοι ήταν πρόθυμοι και εξυπηρετικοί και απαντούσαν στις ερωτήσεις μας. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε, αλεξίπτωτο, αντιαεροπορικό πυροβόλο, βλήματα αέρος και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η επίσκεψη στο AWACS είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο είναι φορτωμένο με μύθους, «τρομερές αλήθειες» και πολλά ψέματα.

Στην Ελλάδα τα AWACS ήρθαν το 1985 ή 1986. Στην πολιτική σκηνή μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος παίρνοντας γραμμή από τον ηγέτη του κινήματος, ακόμα και μετά την εγκατάστασή τους, εξακολουθούσε να φωνάζει «έξω οι βάσεις του θανάτου»!

Αντίγραφο από DSCN7749

Η εγκατάστασή του στη βάση του Ακτίου έγινε πάντως κανονικά, ανεξαρτήτως από το τι έδιναν στον κόσμο να πιστεύει οι τότε κρατούντες. Η λειτουργία του αεροσκάφους πήρε μυθικές διαστάσεις, έγινε υπεύθυνο για μύρια κακά που θα μας συνέβαιναν. Στο νησί μας λόγω γειτνίασης με τη Βάση του Ακτίου για αρκετά χρόνια μετά, ακούσαμε και διαβάσαμε φοβερά και τρομερά για τα AWACS.

Να θυμίσω ότι εκείνη την εποχή και μέχρι τις αρχές του 1990 υπήρχε σαν αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ -στις διαταγές του οποίου υπάγονται τα αεροσκάφη AWACS- το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Όσο και να κάνει εντύπωση στους νεότερους, εκείνες τις εποχές γίνονταν διαδηλώσεις και υπήρχαν άνθρωποι, που πίστευαν και διαδήλωναν υπέρ καλών και κακών πυραύλων, υπέρ καλών και κακών πυρηνικών, ανάλλαγα σε ποιο στρατόπεδο βρίσκονταν.

DSCN7793

Μ’ αυτές τις εμπειρίες ανέβηκα σήμερα τη σκάλα που οδηγεί στο εσωτερικό του αεροπλάνου και άκουσα τους νεαρούς του πληρώματος να εξηγούν στον κόσμο τι είναι και τι κάνουν τα AWACS. Εξωτερικά μοιάζουν με Μπόινγκ 707 με μονή διαφορά τη στρογγυλή κεραία που φέρουν πάνω από την ουρά τους. Διαθέτουν κομπιούτερ, συστήματα επικοινωνιών, οκτώ οθόνες, ραντάρ και η ακτίνα δράσης τους φθάνει τα 500 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ιπτάμενα ραντάρ που δεν μεταφέρουν οπλισμό. Ο εντοπισμός των ιπτάμενων αντικειμένων γίνεται με ακτίνες λέιζερ Δεν διαθέτουν οπλικά συστήματα αυτοάμυνας, γι’ αυτό σε περίπτωση πολέμου συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Το πλήρωμά τους είναι περίπου 20 άτομα.

Τα παιδιά μικρά και μεγάλα που σήμερα επισκεφτήκαν AWACS έδειχναν κατενθουσιασμένα. Εγώ πάλι έφυγα πολύ ευχαριστημένη από τη φιλοξενία και την ξενάγηση. Πολύ εντυπωσιασμένη από τους άψογους και πεντακάθαρους χώρους –δείγμα πολιτισμού. Αλλά και πολύ προβληματισμένη για τα χαμένα χρόνια…

DSCN7757

Εύχομαι ολόψυχα, όποια και να είναι η χρήση αυτού του όμορφου αεροσκάφους να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο. Να μαγνητίζει τα παιδικά μάτια σαν ένα μεγάλο παιχνίδι. Οι σημερινοί και οι μελλοντικοί νέοι του πληρώματος να πεθάνουν από βαθειά γεράματα.

Προηγουμενο αρθρο
Πρώτο Μεσογειακό IEEE TISP Workshop στην Αθήνα
Επομενο αρθρο
Μαζέψτε τις ελιές νωρίς!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.