HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕργατικό κέντρο Λευκάδας: Δελτίο Τύπου για την Υγεία και περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής

Εργατικό κέντρο Λευκάδας: Δελτίο Τύπου για την Υγεία και περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

συνάδελφοι εργαζόμενοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας, προχωρεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο τσάκισμα της υγείας, της πρόνοιας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της επείγουσας (ΕΚΑΒ) .

Προωθεί μέτρα που στόχο έχουν την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμη πιο φτηνών εργαζομένων, ως προϋπόθεση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό – φορολογικό, βάζει ταφόπλακα σε ό, τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους εργαζόμενους και το λαό με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να δυσκολεύει όλο και περισσότερο, να αποτελεί όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, με αύξηση των παντός είδους πληρωμών από τους ασθενείς και οι κρατικές και ασφαλιστικές παροχές να περιορίζονται στα συνεχώς συρρικνωμένα «βασικά πακέτα» υπηρεσιών υγείας.

Αυτή η κατάσταση και ακόμα χειρότερη επικρατεί στην περιοχή μας. Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της υγείας.

Tα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου και γενικότερα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τόσο στη Λευκάδα όσο και σε όλη τη χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά οξύνονται, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια άθλια και επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς. Πρέπει να σημάνει συναγερμός αξιοποιώντας την πανυγειονομική απεργία στις 8 Ιούνη και με τη μαζική συμμετοχή σ’ αυτήν».

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι το Κέντρο Υγείας Βασιλικής υπολειτουργεί, στο νοσοκομείο της Λευκάδας παραμένουν άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν τη λειτουργία του. Συνολικότερα, σε όλη την Ελλάδα, υποβαθμιστεί οι παροχές υγείας σ’ όλο το φάσμα της υγείας (κέντρα υγείας, περιφερειακά κέντρα, ΠΕΔΥ, στα δημόσια νοσοκομεία).

Όσο για τους ανασφάλιστους, η κυβέρνηση τους έχει κάνει σημαία για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της, “κερνάει με ξένα κόλυβα”. Δεν βάζει ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορτώνει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ουσιαστικά στους εργαζόμενους. Εφαρμόζει την ίδια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που στέλνει στην ανεργία και τη μαύρη εργασία χιλιάδες εργαζόμενους, τους αφαιρεί τα βιβλιάρια ασθενείας και για να τα ξαναδώσει στέλνει το “μπιλιετάκι” για πληρωμή στους ασφαλισμένους. Μάλιστα, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχές, χαράτσια κ.λπ., όπως ακριβώς και οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες κ.λπ. Μόνο όσοι έχουν ατομικό μηνιαίο εισόδημα έως 200 ευρώ δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ένα μικρό μέρος των εξαθλιωμένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πηγάζει, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, από την πολιτική της ΕΕ, πολιτική συνύπαρξης του δημόσιου τομέα Υγείας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακριβώς για να ενισχύεται το εμπόριο, η αγοραπωλησία, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η πολιτική και αυτή η οικονομία “κόβουν τα πόδια” της προόδου που θα μπορούσε να σημειωθεί, αν αξιοποιούνταν η επιστήμη, η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Οι δημόσιες δομές θα επεκτείνονταν, αντί να συρρικνώνονται γιατί οι ανάγκες όχι μόνο πολλαπλασιάζονται, αλλά πολλαπλασιάζονται και οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν.

Πρέπει να γίνει αντικείμενο σκέψης και συζήτησης στα σωματεία και στην κοινωνία πώς γίνεται να έχουμε τέτοια αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και σήμερα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λες και ζούμε στο Μεσαίωνα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα: Όσο στη Δημόσια Υγεία θα αναπτύσσεται η επιχειρηματική δράση, τόσο θα πληρώνουμε τα σπασμένα οι ασθενείς, οι υγιείς και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι αγώνες να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για το λαό . Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού . Μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου . Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους.
• Πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να αυξηθεί η φορολογία στο κεφάλαιο στο 45%. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασφαλισμένων, των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους.
• Να στελεχωθούν με επάρκεια και με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ. Να μην κλείσει καμιά μονάδα Π.Φ.Υ.
• Δωρεάν διάθεση όλων των φαρμάκων στους ασθενείς.

Το Εργατικό Κέντρο ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής την Τετάρτη 8 Ιούνη το απόγευμα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Equal Society: Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 06/06/2016 έως 12/06/2016
Επομενο αρθρο
Η φιλαρμονική στους Δελφούς το 1980

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.