HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕρώτηση Θανάση Καββαδά σε Υπουργό Παιδείας για τις Πανελλήνιες

Ερώτηση Θανάση Καββαδά σε Υπουργό Παιδείας για τις Πανελλήνιες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Θανάση Καββαδά σε Υπουργό Παιδείας για τις Πανελλήνιες

Να ληφθεί μέριμνα για τους μαθητές της Λευκάδας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Νικόλαο Φίλη, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής ο φονικός σεισμός στην Λευκάδα και η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όλους τους μαθητές και ειδικά της Γ’ Λυκείου και σε όσους από παρελθόντα έτη συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς πολλά σχολικά κτίρια, λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί, δεν ήταν σε θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα να τους υποδεχτούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια μαθημάτων.

Επιπλέον λόγω οικονομικών προβλημάτων, που για πολλές οικογένειες εντάθηκαν λόγω του σεισμού, ο βουλευτής ζητά να γίνουν δεκτές, οι αιτήσεις μετεγγραφής που υπέβαλαν οι σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 16.11.2015 (δηλαδή μια ημέρα πριν από τον καταστροφικό σεισμό της 17.11.2015), τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός του μηνός Ιανουαρίου 2016.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2015

Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα: Ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Γ’Λυκείου και των αποφοίτων παρελθόντων ετών στα Α.Ε.Ι – Α.Τ.Ε.Ι της Λευκάδας.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Λευκάδα στις 17.11.2015 προκάλεσε σημαντικές ζημίες σε σχολικά κτίρια, με συνέπεια να προξενήσει σοβαρά προβλήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεδομένου ότι αρκετά σχολικά κτίρια, εξαιτίας των ζημιών, ήταν ακατάλληλα να υποδεχθούν τους μαθητές με συνέπεια την απώλεια των μαθημάτων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα στη νότια Λευκάδα και ειδικά στο σχολικό συγκρότημα της Βασιλικής, οι μαθητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Παράλληλα τεράστιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία της πόλης της Λευκάδας αφού η εκεί μεταφορά τους κατέστη αδύνατη λόγω των προβλημάτων του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να χαθούν επιπλέον διδακτικές ώρες.

Πέραν του γεγονότος ότι πολλοί μαθητές δεν είχαν ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία τους, έχει επηρεαστεί σημαντικά η ψυχολογία τους από το φόβο που τους προκάλεσε ο σεισμός και οι συχνές μετασεισμικές δονήσεις, με συνέπεια να μην έχουν την ψυχική ηρεμία να ανταποκριθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις και να μειωθούν οι σχολικές τους επιδόσεις.

Αντίστοιχα προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και για τους μαθητές της Κεφαλονιάς, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί το μήνα Φεβρουάριο 2014, και τότε ψηφίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση για τους υποψήφιους σχετικά με την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι – Α.T.E.I, με την οποία προβλέφτηκε η εισαγωγή τους με ποσόστωση, που ίσχυσε για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2015 και 2015-2016.

Περαιτέρω, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που δημιούργησε ο σεισμός, πολλές οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και πρακτικά προβλήματα, προκειμένου να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Καθίσταται ως εκ τούτου αναγκαίο να γίνουν δεκτές, κατ΄εξαίρεση, οι αιτήσεις μετεγγραφής που υπέβαλαν οι σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 16.11.2015 (δηλαδή μια ημέρα πριν από τον καταστροφικό σεισμό της 17.11.2015), τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός του μηνός Ιανουαρίου 2016.

Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις δεν επιφέρουν καμία οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως δε, έχουν μόνο σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1) Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να προβεί σε ρύθμιση αντίστοιχη μ΄αυτή που έγινε για τους μαθητές της Κεφαλονιάς (ν. 4327/2015 ΦΕΚ50Α)) για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Γ΄ Λυκείου της Λευκάδας στα Α.Ε.Ι – Α.Τ.Ε.Ι, με τη μέθοδο της ποσόστωσης, ή με πριμοδότηση μορίων, μέσα στο πλαίσιο της ειδικής μέριμνας των εν λόγω μαθητών, εξαιτίας του έκτακτου και απρόβλεπτου γεγονότος του σεισμού της 17.11.2015, και δή τόσο για τους μαθητές που θα δώσουν για πρώτη φορά εξετάσεις, όσο και για όσους θα ξαναδώσουν;

2) Θα καλυφθούν με την εισαγωγή μιας τέτοιας ρύθμισης και οι εξεταζόμενοι παρελθόντων ετών, υπό οποιοδήποτε εξεταστικό σύστημα κι αν επιλέξουν;

3) Προτίθεται ο Υπουργός να κάνει δεκτές, κατ΄εξαίρεση, τις αιτήσεις μετεγγραφής των σπουδαστών από τη Λευκάδα;

4) Τι άλλα μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο, προκειμένου ν΄αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Καββαδάς

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Λαϊκής Ενότητας για την ψηφοφορία της ΠΙΝ για τα αεροδρόμια
Επομενο αρθρο
Συνέντευξη του Αριστείδη Δάγλα στο blog των παιδιών του ΚΔΑΠ Morfosi

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.